Η πιπίλα δημιουργεί μια ασφάλεια στα μωράκια. Τα ηρεμεί και μπορεί και να τα κοιμίζει. Όμως πρέπει να προσφέρουμε την πιπίλα αμέσως, με το πρώτο κλάμα;
Ένα μωρό δεν κλαίει μόνο επειδή θέλει να νιώσει ασφάλεια. Μπορεί να κλαίει επειδή πεινάει, επειδή νιώθει μια δυσφορία, επειδή πονάει η κοιλίτσα του, επειδή είναι κουρασμένο ή επειδή θέλει να ασχοληθείτε περισσότερο μαζί του. Σε καμιά από αυτές τις περιπτώσεις η πιπίλα δεν ικανοποιεί την ανάγκη του, απλά σταματάει το κλάμα.
Σύμφωνα με τη γιατρό Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου, οφείλουμε πρώτα να καταλάβουμε τι θέλει το μωρό και να προσφέρουμε την πιπίλα μόνο όταν χρειάζεται: “Μην χρησιμοποιείτε την πιπίλα ως πρώτη γραμμή άμυνας, με το που το μικρό σας αρχίζει και διαμαρτύρεται. Ελέγξτε πρώτα αν το μωρό δυσφορεί ή είναι αναστατωμένο για κάποιον άλλο λόγο, λ.χ. επειδή πεινάει, είναι λερωμένη η πάνα του, είναι κουρασμένο, επειδή θέλει να παίξετε μαζί του κτλ.
Σε βρέφη άνω των 3 μηνών, προτείνετε παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία τους που θα μπορούν να φέρουν στο στόμα, να τα μασήσουν και να τα εξερευνήσουν. Σε δεύτερο χρόνο, εάν δεν καλυφθούν οι ανάγκες τους, προσφέρετέ τους την πιπίλα.
Επίσης, αποφεύγετε να δίνετε πιπίλα στο μωρό σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας. Μην την προσφέρετε εάν το μωρό είναι ήρεμο και αφήστε το ίδιο να ρυθμίσει τον ρυθμό χρήσης της πιπίλας ανάλογα με τις ανάγκες του. Επίσης, αν η πιπίλα πέσει από το στόμα του ενώ κοιμάται, αφήστε το χωρίς πιπίλα μέχρι το ίδιο να την ξαναζητήσει έντονα”.
Δες εδώ την ανάρτηση