Μια πολύ σημαντική ανάρτηση έκανε ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης για την ταλαιπωρία που περνούν πολλές μαμάδες και τα μωράκια τους από λανθασμένους χειρισμούς σχετικά με τη διατροφή των παιδιών, το “ξένο γάλα“, τους κολικούς και την εισαγωγή στερεών τροφών.
Σε αναδημοσίευση που έκανε από το γκρουπ ‘Φίλοι της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών’ σε κείμενο της γιατρού και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αδαμαντίας Μαλλιαρού , αναφέρει: Ας ξαναθυμηθούμε μερικές λεπτομέρειες, οι οποίες όμως κάνουν την όλη ουσία της σωστής αντιμετώπισης στα βρέφη.
Αιτία που επανέρχομαι είναι το τηλεφώνημα μιας νεαρής μητέρας, ενός βρέφους σχεδόν 5 μηνών, από την επαρχία.
Το μωρό το έχουν ταλαιπωρήσει και ο παιδίατρος και κατ΄ επέκταση η μητέρα του, το έχει, εν αγνοία της, σχεδόν «βασανίσει»:
1. Βάλανε στο μαιευτήριο συμπλήρωμα «ξένου» γάλακτος επειδή το νεογνό παρουσίασε νεογνικό ίκτερο ενώ η μητέρα ήθελε να θηλάσει αποκλειστικά. Κλασικό ιατρικό λάθος! Πουθενά στη βιβλιογραφία δεν επιτρέπεται η χορήγηση του γάλακτος αγελάδος για την αντιμετώπιση του νεογνικού ικτέρου.
Επίσης στη ΄Εγγραφη Συναίνεση που πρέπει ο παιδίατρος, ο οποίος χορηγεί «ξένο» γάλα, να υπογράψει, βάσει του νόμου (ΦΕΚ 2127/Ιούνιος 2017), δεν συμπεριλαμβάνεται ο νεογνικός ίκτερος!
Άραγε ο παιδίατρος υπέγραψε την΄Εγγραφη Συναίνεση;
2. Η μητέρα συμπλήρωνε το μητρικό θηλασμό με «ξένο» γάλα και στο σπίτι, κατόπιν επιμονής του παιδιάτρου. Το μωρό δεν χρειαζόταν συμπλήρωμα, διότι το συμπλήρωμα που με το «ζόρι» έδινε στο μωρό, ήταν λιγότερο από 60 ml.
Πίεζε το μωρό να πάρει το μπιμπερό!
Μάλιστα ο παιδίατρος έδωσε ειδικό γάλα, διότι το μωρό είχε κολικούς πρώτου τριμήνου!
3. Ξύπναγε το μωρό κάθε 2-3 ώρες για να φάει…και αυτό κατόπιν οδηγιών του παιδιάτρου, ο οποίος την παρότρυνε να μην αφήνει το μωρό να κοιμάται όσο θέλει τη νύχτα!
Κανόνας απαράβατος και στο θηλασμό και στη formula: Το υγιές μωρό τρώει ΟΠΟΤΕ θέλει, χωρίς ωράρια, και όσο θέλει. ΠΟΤΕ δεν ξυπνάμε ένα υγιές μωρό για να φάει! Απλώς έτσι του «σπάμε τα νεύρα»…
Σημείωση: Το 80% των βρεφών σταματάνε να ξυπνάνε τη νύχτα, μετά τον 2ο μήνα ζωής.
4. Ο ίδιος παιδίατρος ξεκίνησε στο μωρό τα στερεά στον 4ο μήνα ζωής και όχι στο τέλος του 6ου μήνα, όπως είναι οι οδηγίες του WHO και των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών του 2020 . Δεν στερούμε σε αυτήν την ηλικία τα σημαντικά γεύματα του μητρικού γάλακτος για να φάει το μωρό κολοκύθια και πατάτες…Στο συγκεκριμένο μωρό ο παιδίατρος είχε βάλει και….κατσικάκι.
5. Αφού είχαν γίνει όλα λάθος, τελικά ο παιδίατρος έστειλε το βρέφος στον παιδογαστρεντερολόγο, διότι το μωρό ήταν ανήσυχο…Ο παιδογαστρεντερολόγο αποφάσισε να δώσει στο σχεδόν 5 μηνών μωρό Laprezol…΄Ημαρτον!”.
Δες εδώ την ανάρτηση