“Ανταποκρίσου, μην αντιδράς” λένε οι ειδικοί στους γονείς για τις στιγμές που τα παιδιά ξεσπούν. Δεν ακούμε πρώτη φορά από τους παιδοψυχολόγους ότι ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε σε ένα παιδί να διαχειρίζεται με υγιή τρόπο να συναισθήματά του είναι να βλέπει από εμάς να κάνουμε το ίδιο.
Ένα παιδί που βλέπει από τους γονείς του να προσπαθούν να καταλάβουν, να ρωτούν, να δείχνουν ψυχραιμία, να θέτουν όρια και να προσφέρουν συναισθηματική στήριξη, θα μάθει να κάνει το ίδιο κι εκείνο τόσο στον εαυτό του όσο και στους άλλους. Με ποιους τρόπους, όμως, μπορούμε οι γονείς πρακτικά να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα δικά μας συναισθήματα σε στιγμές κρίσης;
“Να έχεις περιέργεια, όχι θυμό”
Κάθε φορά που το παιδί ξεσπά ή γκρινιάζει, η αντίδρασή μας δεν πρέπει να είναι οι φωνές ή η τιμωρία. Αντίθετα, πρέπει να δείχνουμε ψυχραιμία και να αναρωτιόμαστε τι είναι αυτό που το οδήγησε στο ξέσπασμα. Πεινάει, είναι κουρασμένο, τσακώθηκε με τους φίλους του ή μήπως δεν έχουμε περάσει πολύ χρόνο μαζί; Αν βρούμε την αιτία, θα βρούμε και τον τρόπο για να στηρίξουμε το παιδί. Εννοείται, βέβαια, ότι πρέπει ταυτόχρονα να γνωρίζει ότι δεν είναι επιτρεπτό να μιλάει άσχημα ή να φωνάζει.
Γιατί θυμώνεις;
Εάν δεν μπορείς να συγκρατήσεις τον θυμό σου κάθε φορά που τα παιδιά “ξεφεύγουν”, τότε ψάξε να βρεις τι είναι αυτό που πυροδοτεί τον θυμό. Είσαι κουρασμένη, δεν ανέχεσαι τις σκανταλιές ή συμβαίνει κάτι άλλο. Βρες τρόπους για να αποδεχτείς τι συμβαίνει ώστε να μπορείς να αντιδράς με ψυχραιμία.
Εσύ έχεις τον έλεγχο
Εσύ έχεις τον έλεγχο των συναισθημάτων σου. Εάν δεν σου αρέσει να αντιδράς χωρίς ψυχραιμία, τότε πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι. Ελέγχω τα συναισθήματά μου δεν σημαίνει δεν αισθάνομαι, σημαίνει ό,τι κι αν αισθάνομαι επιλέγω να αντιδράσω με ψυχραιμία και λογική.
Δες τα πράγματα από τη δική τους πλευρά
Προσπάθησε να δεις την κατάσταση μέσα από τα μάτια των παιδιών σου. Μην προσπαθείς να τα κάνεις να σε καταλάβουν κάθε φορά που έχετε μια διαφωνία, αλλά προσπάθησε να τα καταλάβεις εσύ. Τι νιώθουν, γιατί το νιώθουν και πώς μπορείς να τα καθοδηγήσεις σωστά;
Πρώτα η σύνδεση, μετά τα όρια
Κάθε φορά που το παιδί έχει ένα ξέσπασμα, είναι πιο αποτελεσματικό πρώτα να προσφέρουμε μια αγκαλιά, να δείξουμε κατανόηση και να συνδεθούμε με το παιδί και μετά να θέσουμε τα όρια ώστε να μην το ξανακάνει. Το παιδί είναι πιο ήρεμο όταν έχει νιώσει ότι το καταλαβαίνουν κι η συναισθηματική ηρεμία είναι απαραίτητη για να μάθει και να ακούσει όσα έχεις να του πεις.
Διάβασε επίσης: