Τα παιδιά είναι ανυπόμονα. Όπως συμβαίνει με πολλά έντονα συναισθήματα που τους δημιουργούνται, τα παιδιά δεν ξέρουν πώς να τα διαχειριστούν και χρειάζονται από τους γονείς τους καθοδήγηση. Το ίδιο συμβαίνει και με την υπομονή. Όταν ένα παιδί εκφράζει θυμό, αναστάτωση, εκνευρισμό, κλάμα επειδή δεν έχει υπομονή, τότε οι γονείς οφείλουν να του μάθουν την αξία του να περιμένουν, τις τεχνικές που μπορούν να ακολουθήσουν για να λύσουν το πρόβλημά τους και να μην εκνευριστούν.
Αν για παράδειγμα ένα μωρό 10 μηνών παίζει με μια μπάλα και τη ρίξει λίγο μακριά του, τότε ο γονιός δεν χρειάζεται να του την επιστρέψει αμέσως για να μην κλάψει. Μπορεί να του πει να την ψάξει με το βλέμμα του μέσα στον χώρο μέχρι να την εντοπίσει. Αν ένα μεγαλύτερο παιδί πεινάει αλλά δεν είναι έτοιμο το φαγητό μπορεί να ξεχαστεί βοηθώντας στην μαγειρική ή στρώνοντας το τραπέζι.
Κάποιες από τις δραστηριότητες που μαθαίνουν στα παιδιά να έχουν υπομονή είναι η ζαχαροπλαστική ή η μαγειρική, η κηπουρική, τα παιχνίδια με παζλ, τα επιτραπέζια παιχνίδια, οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες.
5 tips για να μάθουμε στα παιδιά υπομονή:
Μην λύνετε αμέσως τα προβλήματά τους. Βάλτε τα στη διαδικασία επίλυσης κάνοντας ερωτήσεις και ζητώντας από το ίδιο να πει μερικές ιδέες για το πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα.
Ζητήστε τους να περιμένουν… κάποια λεπτά, ανάλογα με την ηλικία τους. Ένα παιδί 2 χρονών μπορεί να περιμένει 2-3 λεπτά, για παράδειγμα.
Κατανοείστε τη δυσκολία τους και ενθαρρύνετέ τα. Πείτε “το ξέρω ότι είναι δύσκολο να περιμένεις. Αλλά τα πας πολύ καλά!”
Μάθετέ τους να έχουν αυτοέλεγχο. Αυτό μπορεί να γίνει λέγοντάς τους πώς να ζητάνε για πράγματα που θέλουν ευγενικά και ήρεμα, ακόμα κι αν είναι ανυπόμονα.
Mην προσφέρετε “άμεση επιβράβευση/ ευχαρίστηση”. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να περιμένουν για τα δώρα τους ή για κάτι που θέλουν να αγοράσουν. Μάθετέ τους τι σημαίνει “θα το αγοράσουμε, όταν θα έχουμε λεφτά” ή “θα συγκεντρώσουμε χρήματα και μετά θα το αγοράσουμε”.
Διάβασε επίσης Πώς μπορείς να μάθεις στο παιδί σου να έχει υπομονή;