Δεν περίμενα ότι θα το ακούσω από το πανέμορφο παιδί μου, αλλά είχε μπει ήδη στην προεφηβεία και την είχα δει πολλές φορές μπροστά στον καθρέφτη να κοιτάζει και να χτενίζει τα μαλλιά της. «Μαμά, είμαι άσχημη;», με ρώτησε και πρόσθεσε «σιχαίνομαι τα μαλλιά μου»!
Η κόρη μου είναι στα μάτια μου το πιο όμορφο παιδί, τι μπορούσα να της απαντήσω; «Είσαι πανέμορφη» της είπα! Ήταν τόσο δύσκολο για μένα να την ακούω να μιλάει αρνητικά για τον εαυτό της.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Becky Kennedy, διάσημη στην Αμερική για τις ομιλίες της σε θέματα γονεϊκότητας, όλοι οι γονείς θέλουμε να καθησυχάσουμε τα παιδιά μας και να τα πείσουμε ότι δεν έχουν δίκιο όταν αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους. Όμως, αυτό δεν λειτουργεί ακριβώς όπως θα θέλαμε.
«Όταν προσπαθούμε να πείσουμε ένα παιδί να αλλάξει το συναίσθημά του, ουσιαστικά του δημιουργούμε αμφισβήτηση», λέει, ακριβώς, δηλαδή, το αντίθετο από αυτό που θέλουμε να πετύχουμε. Πώς, όμως, μπορούμε να το βοηθήσουμε να έχει αυτοπεποίθηση; Σύμφωνα με την ειδικό, αρκεί να συζητήσουμε μαζί του για το συναίσθημα που έχει εκείνη τη στιγμή.
Όταν το παιδί λέει «είμαι άσχημο;» ή «είμαι χαζός» ή «μισώ τα αυτιά μου» κ.ο.κ. πρέπει με ψυχραιμία να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Αρχικά πρέπει να δείξουμε στο παιδί ότι κατανοούμε αυτό που νιώθει, να επιβεβαιώσουμε το συναίσθημά του. «Καταλαβαίνω πως νιώθεις. Είναι δύσκολο να πιστεύεις ότι δεν είσαι όμορφος», μπορούμε να πούμε ώστε να δημιουργήσουμε μια σύνδεση μαζί του, να νιώσει ότι είμαστε εκεί κι ακούσαμε το πρόβλημα. Τέλος, όταν το παιδί ηρεμήσει μπορούμε να κάνουμε- ανάλογα με την ηλικία του- μια πιο ουσιαστική κουβέντα για τα πρότυπα ομορφιάς, για το εάν έχει σημασία πώς μας βλέπουν οι άλλοι, για τα όμορφα χαρακτηριστικά που έχει ο καθένας μας και για τη σημασία του να είναι κανείς ο εαυτός του.
Διάβασε επίσης Προεφηβεία: Πώς οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση