Σερ Νίκολας Γουίντον: Η συγκινητική ιστορία του ανθρώπου που έσωσε 669 παιδιά και έγινε ο “παππούς” όλων

Ο Νίκολας Γουίντον ήταν ένας σεμνός και ταπεινός άνθρωπος, ο οποίος δεν ήθελε να επιδεικνύει τα επιτεύγματά του. Το γεγονός ότι βοήθησε να σωθούν 669 παιδιά από το Ολοκαύτωμα ήταν ένα μυστικό που κρατούσε για πολλά χρόνια. “Αν υπήρχε κάτι που έπρεπε να γίνει και κανείς δεν το έκανε, ο Νίκολας αναλάμβανε να το κάνει”, λέει ο John Fieldsend, ένα από τα παιδιά που έσωσε. “Αυτό ήταν το σύνθημα της ζωής του”. Ο 92χρονος Fieldsend, συνταξιούχος αγγλικανός εφημέριος που ζει στο Λονδίνο.

Ο Γουίντον, χρηματιστής στο επάγγελμα, έφτασε στην Πράγα το 1938 για να βοηθήσει τους πρόσφυγες από τη Σουδητία στην Τσεχοσλοβακία (σημερινή Τσεχική Δημοκρατία και Σλοβακία), μια περιοχή που μόλις είχε προσαρτηθεί από τη Γερμανία. Αφού είδε τις απάνθρωπες συνθήκες στα στρατόπεδα όπου ζούσαν, αισθάνθηκε υποχρεωμένος να προσπαθήσει να σώσει τα παιδιά από την απειλή των Ναζί. Η ιστορία του έγινε τώρα ταινία, με τίτλο One Life, με τον Άντονι Χόπκινς να κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Οι περισσότεροι ίσως τον γνωρίσαμε από το viral απόσπασμα της εκπομπής του BBC “That’s Life”. Το 1988 η εκπομπή αφιέρωσε 2 εκπομπές στο έργο του Γουίντον. Ο ίδιος καθόταν στο κοινό με τη σύζυγό του όταν η παρουσιάστρια της εκπομπής Esther Rantzen ρώτησε: “Υπάρχει κάποιος στο κοινό μας απόψε που να οφείλει τη ζωή του στον Νίκολας Γουίντον”. Τότε όλοι οι άνθρωποι στο κοινό σηκώθηκαν όρθιοι: ήταν παιδιά (ενήλικες πλέον) που είχε σώσει ο ίδιος.

Ακόμα και οι άνθρωποι στο κοινό δεν είχαν ιδέα ότι περιτριγυρίζονταν από άλλα παιδιά που είχαν σωθεί με τον ίδιο τρόπο. Είχαν προσκληθεί στην εκπομπή μετά από έκκληση που απηύθυνε η εκπομπή προς ανθρώπους που είχαν σωθεί από το Γουίντον να έρθουν σε επαφή με την ομάδα του That’s Life. “Ο καθένας μας είχε προσκληθεί στην εκπομπή από την Esther, αλλά δεν είχαμε ιδέα πόσοι θα ήμασταν”, λέει ο Fieldsend. “Και μόνο που γνωριστήκαμε μεταξύ μας μετά το τέλος του προγράμματος ήταν μια πραγματικά υπέροχη εμπειρία“.

Μέχρι τότε, ο Γουίντον δεν είχε μιλήσει για το ρόλο του στη διάσωση αυτών των παιδιών για σχεδόν 50 χρόνια. Ακόμη και η σύζυγός του, Grete, δεν γνώριζε τίποτα γι’ αυτό, μέχρι που βρήκε ένα παλιό λεύκωμα του συζύγου της στη σοφίτα τους το 1988. Ήταν γεμάτο με φωτογραφίες, γράμματα από τις οικογένειες και ονόματα των παιδιών που είχε σώσει. Μόνο τότε αποκάλυψε τι είχε κάνει o σύζυγός της.

Διάβασε περισσότερα στο WomanToc.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network