Η απάντηση μπορεί να είναι προφανής αλλά δεν είναι η μόνη: Τα παιδιά προτιμούν να παίζουν video games γιατί το διάβασμα δεν είναι διασκεδαστικό. Σύμφωνα με τον διάσημο νευροψυχολόγο Dr.Russel Barkley, τα video games δίνουν στα παιδιά 100% άμεση ικανοποίηση και αλληλεπίδραση ενώ το διάβασμα έχει πιο βραχυπρόθεσμες θετικές επιπτώσεις. Είναι πολύ λογικό, λοιπόν, να θέλουν να νιώθουν άμεσα καλά και να μην ενδιαφέροντα και τόσο για τα οφέλη που θα έχουν από την μελέτη.
View this post on Instagram
Γιατί τα video games είναι πιο διασκεδαστικά για τα παιδιά από το διάβασμα;
Πολλά παιδιά επιλέγουν να παίζουν video games για να καθυστερήσουν το διάβασμα, συνήθως επειδή πιστεύουν ότι δεν τα πηγαίνουν καλά στο σχολείο ή δεν παίρνουν καλούς βαθμούς. Αντίθετα με το διάβασμα, τα παιχνίδια στον υπολογιστή τα κάνουν να νιώθουν ότι κάπου τα καταφέρνουν.
Κάποια παιδιά που δεν έχουν πολλούς φίλους ή δυσκολεύονται με τις σχέσεις τους, μπορεί να επιλέγουν τα βιντεοπαιχνίδια για να αποφύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές με συνομήλικούς τους. Υπάρχουν, βέβαια, και παιδιά που έχουν πάθος με τα video games, ένα αγνό ενδιαφέρον που δείχνει μια κλίση σε επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτά.
Τα video games μπορούν να προσφέρουν αρκετά οφέλη στα παιδιά, όπως είναι η κατανόηση και λύση προβλημάτων, η βελτίωση της μνήμης και η βελτίωση του multitasking. Όμως, οι ειδικοί συνιστούν μέτρο καθώς μπορεί να προκαλέσουν και προβλήματα ύπνου στα παιδιά, κοινωνική απομόνωση, εκνευρισμό ή και εθισμό.
Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά να διαβάζουν περισσότερο και να παίζουν λιγότερο βιντεοπαιχνίδια:
1.Να κατανοήσουν ότι τα βιντεοπαιχνίδια είναι διασκεδαστικά. Τα περισσότερα παιδιά πλέον παίζουν μπροστά στους υπολογιστές και όχι έξω. Η κατανόηση είναι το πρώτο βήμα για να συνδεθούν μαζί τους και μαζί να βρουν μια λύση στο πρόβλημα.
2.Να κατανοήσουν γιατί προτιμούν τα βιντεοπαιχνίδια: Δυσκολεύεται με τη μελέτη, έχει κάποιο πρόβλημα με τους φίλους του ή πραγματικά ενδιαφέρεται για την τεχνολογία; Ανάλογα με την αιτία μπορούν να βρουν λύσεις για να κάνουν το διάβασμα πιο προσιτό ή και διασκεδαστικό, αλλά και να θέσουν όρια ανάλογα με την ηλικία για την χρήση των παιχνιδιών.
3.Να θέσουν κανόνες. Πόση ώρα και πότε επιτρέπεται να παίζουν βιντεοπαιχνίδια. Και φυσικά να υπάρχουν επιπτώσεις αν τα παιδιά δεν ακολουθούν τους κανόνες!