Όταν η επιλόχειος κατάθλιψη εμφανίζεται ως έντονος θυμός: Μια ψυχολόγος μιλά για ένα σύμπτωμα της επιλόχειας κατάθλιψης με αφορμή την υπόθεση της 37χρονης από την Ημαθία

Όταν η 37χρονη από την Ημαθία γέννησε το τρίτο μωρό της, δεν φανταζόταν ότι η περίοδος που θα διένυε θα ήταν τόσο σκοτεινή ώστε να φτάσει στο σημείο να το δολοφονήσει στους 6 μήνες ζωής του. Το πανελλήνιο είναι συγκλονισμένο αλλά για μια ακόμη φορά θα πρέπει να μάθουμε να διακρίνουμε και να εντοπίζουμε τα συμπτώματα που δίνει η επιλόχειος κατάθλιψη. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι έντονος θυμός ή οργή. Και παρά το όνομά της, δεν είναι ασυνήθιστο η επιλόχειος κατάθλιψη να εμφανίζεται ως θυμός.

Ποια είναι τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης

Χαρακτηρίζεται από ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων: περιλαμβάνει υπερβολικό κλάμα ή βαθιά θλίψη, αλλά και αισθήματα ευερεθιστότητας, άγχους, ενοχής, αναξιότητας ή κατάθλιψης, δυσκολία συγκέντρωσης, κακός ύπνος ή αυξημένη όρεξη, σύμφωνα με την ψυχολόγο Βίβιαν Γρίβα.

Αν και τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης έχουν τεκμηριωθεί ήδη από το 460 π.Χ., το Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5), το οποίο δημοσιεύεται από την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση και προσφέρει κατευθυντήριες γραμμές για τη διάγνωση ψυχικών ασθενειών, αναγνώρισε την επιλόχειο κατάθλιψη μόλις το 1994.

Τα τελευταία χρόνια, η περιγεννητική ή μεταγεννητική διαταραχή διάθεσης και άγχους είναι ένας άλλος όρος που έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα και χρησιμοποιείται συχνά εναλλακτικά με την επιλόχειο κατάθλιψη και περιλαμβάνει τα στενάχωρα συναισθήματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη, καθώς σωματικά και ψυχικά συμπτώματα, όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, τα οποία μερικές φορές μπορεί να παραμείνουν για αρκετά χρόνια.

Αλλά αν ο θυμός φαίνεται να είναι το συναίσθημα που κυριαρχεί μετά τον τοκετό, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό – και υπάρχουν τρόποι για να έχεις τη βοήθεια και την υποστήριξη που χρειάζεσαι και αξίζεις.

Γιατί είσαι διαρκώς θυμωμένη;

Αποδεικνύεται ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είσαι θυμωμένη ως γονιός σε αυτήν τη χώρα. Από την ανεπαρκή φροντίδα μετά τον τοκετό έως το ότι η άδεια μητρότητας μετ’ αποδοχών είναι (στον ιδιωτικό τομέα) ελάχιστη και τις τρομερές ανισότητες στην υγειονομική περίθαλψη καθώς και ένα περιφρονητικό ιατρικό σύστημα, υπάρχουν πολλά που αρχικά δημιουργούν θυμό.

Η κοινωνία μιλάει για τη μητρότητα ως αυτή την υπέροχη, ευτυχισμένη στιγμή, αλλά δεν είναι πάντα έτσι” αναφέρει η ψυχολόγος Βίβιαν Γρίβα. Παρά το γεγονός ότι είναι φυσιολογικά, τα αρνητικά συναισθήματα που σχετίζονται με τη γονεϊκότητα – η κατάθλιψη και η δυσαρέσκεια – συνεχίζουν να φέρουν ένα ορισμένο επίπεδο κοινωνικού στιγματισμού, με τον θυμό συχνά να ξεχωρίζει.

Διάβασε περισσότερα στο Shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network