Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι μια εποχή γεμάτη με ποιοτικό οικογενειακό χρόνο, ευχές και δώρα στους αγαπημένους μας. Είναι, επίσης, καιρός για λίγο παραπάνω φαγητό, αφού αυτή την περίοδο την έχουμε συνδυάσει με λαχταριστά πιάτα και γλυκά. Την ημέρα των Χριστουγέννων, τα οικογενειακά τραπέζια γεμίσουν με ποικιλία από χριστουγεννιάτικα κρέατα, θαλασσινά, σαλάτες και επιδόρπια για τα πεθερικά, τους καλεσμένους και τα μέλη της οικογένειάς.
Υπάρχουν τρία βασικά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη, όταν πρόκειται για τη διατήρηση και την ασφαλή κατανάλωση ενός πιάτου μετά το πέρας του εορταστικού τραπεζιού, εάν:
το προϊόν είναι ευπαθές ή όχι,
οι χρόνοι και οι θερμοκρασίες που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία του φαγητού και
ο τρόπος χειρισμού του φαγητού κατά τη διαδικασία προετοιμασίας και μεταφοράς.
Ορισμένα τρόφιμα είναι πιο επιρρεπή σε βακτήρια παθογόνα και ορισμένα τρόφιμα είναι πιο επιρρεπή σε διασταυρούμενη μόλυνση. Με τη μεγάλη ποικιλία πιάτων που εμφανίζονται συνήθως την ημέρα των Χριστουγέννων (όπως πουλερικά, σαλάτες, θαλασσινά και τυριά) λαμβάνοντας υπόψη πότε ετοιμάστηκε για πρώτη φορά κάθε πιάτο θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στην αποφυγή μιας δυσάρεστης μόλυνσης με παθογόνα.
Διάβασε περισσότερα στο Shape.gr