Είτε το παιδί είναι 7 είτε είναι 15 δεν υπάρχει περίπτωση να μην ακούσεις μια μέρα “δεν θέλω να πάω σχολείο”. Δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες, το ίδιο περνάμε κι εμείς με τη δουλειά και τις υποχρεώσεις. Τι γίνεται, όμως, όταν το παιδί δεν αντιδρά έτσι επειδή είναι κουρασμένο από το διάβασμα ή έχει μόλις επιστρέψει στο σχολείο από τις διακοπές, αλλά μονίμως αρνείται να πάει σχολείο;
Η άρνηση ενός παιδιού, ειδικά μικρής ηλικίας, να πάει σχολείο μπορεί να κρύβει πολλούς λόγους. Μήπως έχει κάποιο πρόβλημα στο σχολείο; Μήπως πηγαίνει σε σχολείο που το ζορίζει; Μήπως οι συμμαθητές του τον κοροϊδεύουν;
Μην παίρνεις την άρνηση του παιδιού ‘ελαφριά’
Όταν το παιδί αρνείται συστηματικά να πηγαίνει σχολείο κι όχι κάποιες συγκεκριμένες περιόδους όπου απλά θέλει ένα διάλειμμα, τότε χρειάζεται την προσοχή σου. Η άρνηση μπορεί να κρύβει άγχος, μαθησιακές δυσκολίες, κοινωνικά ή συναισθηματικά ζητήματα που αντιμετωπίζει. Το παιδί αρνείται κι εσύ πρέπει να το ακούσεις και να δείξεις κατανόηση.
Αναγνώρισε τους λόγους
Για ποιον λόγο δεν θέλει να πάει σχολείο; Το σχολείο είναι μια δύσκολη προσαρμογή για τα πρωτάκια αλλά και για τα παιδιά στις μικρές τάξεις του δημοτικού. Εννοείται προτιμούν να κάθονται σπίτι και να παίζουν αντί να βρίσκονται στο σχολείο και να προσπαθούν να ακολουθήσουν κανόνες. Αν ο λόγος είναι θέμα προσαρμογής, τότε μια συζήτηση με τη δασκάλα θα βοηθήσει. Εάν φοβάται επειδή δεν είναι μαζί με τους γονείς, τότε μια καθησυχαστική συζήτηση μαζί του είναι προτιμότερη. Σημασία έχει να αναγνωρίσετε τους φόβους του και να βρείτε μια στρατηγική για να τους διαχειριστείτε.
Μήπως περνάει καλύτερα με τη γιαγιά;
Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά τα παιδιά που πάνε για πρώτη φορά σχολείο μπορεί να αναπολούν τις μέρες που περνούσαν τα πρωινά με τη γιαγιά ή με τη μαμά. Η μόνη λύση είναι… να μην είναι πια τόσο διασκεδαστικά αυτά τα πρωινά! Αν μια μέρα δεν πάει σχολείο και κάτσει στο σπίτι, αν βαρεθεί ίσως του λείψουν οι συμμαθητές του και όλες οι δραστηριότητες που κάνει στο σχολείο. Εάν ξέρει ότι στο σπίτι δεν θα τρώει όλη μέρα σνακ βλέποντας τηλεόραση ή δεν θα παίζει συνέχεια κι ότι όλοι το πρωί κάνουμε “τις δουλειές” μας θα του είναι πιο εύκολο να το αποχωριστεί.
Υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος;
Εάν το παιδί νιώθει ότι δεν θέλει να πάει σχολείο επειδή τα παιδιά τον κοροϊδεύουν, επειδή κανείς δεν παίζει μαζί του ή επειδή δεν του φέρεται καλά η δασκάλα του, τότε τα πράγματα είναι πιο σοβαρά. Προσπάθησε να καταλάβεις αν αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα με υπομονή. “Μερικές φορές δεν θέλω να παω στη δουλεια επειδή δεν μου μιλάνε όμορφα οι συνάδελφοί μου”, μπορείς να πεις ή “όταν πήγαινα σχολείο με κορόιδευε ένα παιδάκι στο σχολικό”. Κάποια παιδιά δυσκολεύονται να μιλήσουν αλλά με τη σωστή προσέγγιση θα καταφέρεις να φτάσεις στην πηγή του προβλήματος.
Διαχειρίσου την κατάσταση
Όταν ανακαλύψεις τον λόγο που το παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο, τότε πρέπει να το διαχειριστείς. Εάν το παιδί έχει κάποια μαθησιακή δυσκολία, τότε πρέπει να μιλήσεις με κάποιον ειδικό. Εάν, πάλι, πρόκειται για bullying ή κάποιο άγχος που βιώνει στο σχολικό περιβάλλον, η συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς είναι απαραίτητη!
Μίλα με το σχολείο
Εάν δεν μπορείς να καταλάβεις για ποιον λόγο το παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο, τότε μια συζήτηση με τη δασκάλα του ίσως είναι διαφωτιστική. Ίσως εκείνη έχει παρατηρήσει κάτι που εσείς δεν γνωρίζετε. Μπορεί στο σχολείο το παιδί να είναι απόμακρο, ντροπαλό ή να νιώθει ότι διαφέρει από τα υπόλοιπα παιδιά. Οι δασκάλες αντιλαμβάνονται αυτά τα πράγματα πιο εύκολα κι ίσως μπορέσουν να σας δώσουν μια άμεση λύση!