Η ασφάλεια των παιδιών είναι ίσως η πιο σημαντική ανησυχία των γονιών, αφού οι κίνδυνοι σχολικού εκφοβισμού αλλά και σεξουαλικών παρενοχλήσεων έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.
Πώς μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά μας να προστατεύουν τον εαυτό τους, όταν δεν είμαστε εμείς μαζί τους και πώς μπορούμε από μικρή ηλικία να μάθουν ποιες συμπεριφορές είναι ακατάλληλες;
Σύμφωνα με ανάρτηση του Ινστιτούτου Παιδικής Ψυχολογίας, οι παιδοψυχολόγοι μαθαίνουν στα παιδιά τους 4 βασικά πράγματα για την ασφάλειά τους:
“Μπορείς να έρθεις σε μένα να πεις την αλήθεια”
Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να φοβούνται να μας πουν την αλήθεια, δεν θα τιμωρηθούν και δεν θα μας στεναχωρήσουν. Είμαστε η ασφάλειά τους και αυτοί που πρέπει να εμπιστεύεται. Κι όταν μοιράζονται μαζί μας κάτι καλό είναι να λέμε “σε ευχαριστώ που ήσουν ειλικρινής μαζί μου”.
“Δεν υπάρχουν κακές ερωτήσεις”
Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να μας ρωτήσουν τα πάντα. Για αυτό σε κάθε τους δύσκολη ερώτηση πρέπει να λέμε “το ξέρω ότι σου ήταν δύσκολο, σε ευχαριστώ που με ρωτάς”.
“Όταν κάποιος λέει ‘σταμάτα’, σταματάμε”
Είναι πολύ σημαντικό να μάθουν να σέβονται τα όρια του άλλου και να σέβονται και τα δικά τους όρια. “Όταν τρέχεις, παίζεις με κάποιος ή ακόμα και τσακώνεστε αν κάποιος σου πει ‘σταμάτα’ πρέπει πάντα να σταματάς”.
“Δεν χρειάζεται να αγκαλιάσεις ή να φιλήσεις κάποιον αν δεν θες”
Τα παιδιά οφείλουν να γνωρίζουν ότι εάν δεν θέλουν να αγκαλιάσουν κάποιον, δεν είναι υποχρεωμένα να το κάνουν, είτε πρόκειται για συγγενή είτε για φίλο. Δεν χρειάζεται να σκέφτονται ότι θα τον στεναχωρήσουν, ούτε να νιώθουν πίεση.
Τι πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά:
1.Να χρησιμοποιούν τις σωστές λέξεις για κάθε μέρος του σώματός τους
2.Να γνωρίζουν ποια σημεία του σώματος είναι “απόκρυφα”
3.Να γνωρίζουν τι είναι ασφαλές και τι όχι
4.Να γνωρίζουν πώς νιώθουμε όταν κάτι είναι άβολο
5.Δεν κρατάμε μυστικά από τους γονείς/ όταν κάποιος το πει δεν είναι καλό
6. Δεν βγάζουμε φωτογραφίες τα γεννητικά μας όργανα
7.Πώς μπορούμε να αντιδράσουμε σε μια άβολη κατάσταση
8.Όταν κάτι του φανεί άβολο/ περίεργο, τότε πρέπει να το πει σε έναν ενήλικα που εμπιστεύεται
9.Να λέει πάντα την αλήθεια στους γονείς του
10. Μπορεί και πρέπει να λέει “όχι” στους ενήλικες, ακόμα και στους γονείς του.