Η κατάθλιψη στην παιδική ηλικία αλλά και τα ποσοστά αυτοκτονίας σε νέους έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες με πολλες έρευνες να αναζητούν τα αίτια που δημιουργούν προβλήματα ψυχικής υγείας στα παιδιά. Η συζήτηση τα τελευταία χρόνια έχει εστιάσει στα social media και στις αρνητικές επιδράσεις που μπορεί να έχουν στις μικρές ηλικίες, όμως δεν έχει δοθεί κάποια επιστημονική απόδειξη- σύμφωνα και με την Αμερικάνικη Ένωση Ψυχολογίας – που να συνδέει την έκθεση των νέων στα social media με την κατάθλιψη.
Σύμφωνα με τις έρευνες, μάλιστα, τα social media δεν έχουν ούτε ιδιαίτερα θετικές ούτε αρνητικές επιρροές στα παιδιά, ενώ οι περισσότερες δείχνουν ότι μπορεί να τα βοηθήσουν να κοινωνικοποιηθούν με συνομήλικούς τους με τους οποίους μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα social media, σύμφωνα με τις έρευνες, βγάζουν στην επιφάνεια αρνητικά ζητήματα ή συμπεριφορές που ήδη αντιμετωπίζει το παιδί και σε αυτές ακριβώς εστίασε μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στον επιστημονικό έντυπο Journal of Pediatrics.
Όπως καταλήγει η πρόσφατη έρευνα “Decline in Independent Activity as a Cause of Decline in Children’s Mental Well-being: Summary of the Evidence”, δεν είναι τα social media που δημιουργούν προβλήματα ψυχικής υγείας στα παιδιά, όπως η κατάθλιψη, αλλά οι γονείς-ελικόπτερα.
Οι γονείς-ελικόπτερα είναι οι γονείς οι γυρίζουν συνέχεια γύρω από το παιδί τους και δεν το αφήνουν να είναι απλά παιδί και να απολαμβάνει την παρέα των συνομήλικών του. Αυτοί οι γονείς προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις ικανότητες των παιδιών τους στο μέγιστο βαθμό και ασκούν υπερβολική πίεση και έλεγχο στα παιδιά. Έχουν υπερβολικές απαιτήσεις, υψηλές προσδοκίες και σε κάθε ευκαιρία προσπαθούν να διδάξουν στο παιδί πώς θα γίνει άριστο και πετυχημένο γεμίζοντας το πρόγραμμά του με εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αθλήματα, ωράρια και γνώσεις.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι αυτοκτονίες παιδιών κάτω των 15 ετών έχουν αυξηθεί δραματικά από το 2005 έως το 2020, αύξηση που δεν έχει σημειωθεί σε τέτοιο βαθμό σε άλλο ηλικιακό γκρουπ. Μέχρι το 2019, η αυτοκτονία ήταν η δεύτερη αιτία θανάτου παιδιών από 10 έως 15 ετών, με πρώτη να είναι τα ατυχήματα. Προηγούμενες έρευνες σχετικά με τη σχέση ανάμεσα στη χρήση των social media και την αυτοκτονία ή προβλήματα ψυχικής υγείας, έδειξαν ότι υπάρχουν μικρές αρνητικές, θετικές ή ουδέτερες επιδράσεις. Αντίθετα, έδειξαν ότι αυτό που δημιουργεί προβλήματα ψυχικής υγείας στα παιδιά είναι ο περιορισμός που βιώνουν από τους γονείς τους για να παίξουν και να εξερευνήσουν μόνα τους. Πολλά από τα παιδιά που δεν έχουν χρόνο ή χώρο για να παίξουν, καταλήγουν να στρέφονται, όμως, στα social media ώστε να έχουν “έναν ιδιωτικό χώρο” για να εκφραστούν. Είναι, εξάλλου, ο μόνος χώρος που κάποια παιδιά έχουν για να συνομιλήσουν με τους συνομήλικούς τους χωρίς τον έλεγχο των γονιών τους.
Διάβασε εδώ όλη την έρευνα.