Το ασβέστιο είναι ζωτικής σημασίας για την καλή μας υγεία και απαραίτητο για τα παιδιά που αναπτύσσονται. Μαζί με τη βιταμίνη D, χωρίς την οποίθα το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει ασβέστιο, δεν πρέπει να λείπει από την καθημερινή διατροφή των παιδιών.
Ποιοι συνδυασμοί, όμως, εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου;
Το οξαλικό οξύ
Αν και το σπανάκι είναι υψηλό σε ασβέστιο, είναι επίσης υψηλό σε οξαλικό οξύ, ένα είδος οξέος που απαντάται φυσικά σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Όταν προσλαμβάνεται με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, το οξαλικό οξύ μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού σου να απορροφά το ασβέστιο.
Φυτικό οξύ
Ένα άλλο είδος οξέος που μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του ασβεστίου είναι το φυτικό. Εμφανίζεται σε προϊόντα ολικής αλέσεως, καθώς και σε άλλα προϊόντα όπως, φασόλια, σπόροι και ξηροί καρποί. Αυτό το οξύ μπορεί να δεσμευτεί στο ασβέστιο και να κάνει πιο δύσκολο για το σώμα να το αφομοιώσει και να το απορροφήσει.
Νάτριο και πρωτεΐνες
Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα νατρίου ή πρωτεΐνης μπορεί να εμποδίσουν το σώμα σου να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερο ασβέστιο. Αντί γι’ αυτό, το ασβέστιο αποβάλλεται μέσω των ούρων και το σώμα το προσλαμβάνει από τα οστά.
Φυτικές ίνες
Όπως το νάτριο και οι πρωτεΐνες, έτσι και οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για το σώμα σου. Αλλά επειδή μπορεί να επιταχύνουν τόσο την πέψη όσο και να δεσμεύσουν το ασβέστιο στο πεπτικό σύστημα, οι διαλυτές ίνες μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση του ασβεστίου. Έτσι, σε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες απαιτείται και η υψηλότερη κατανάλωση ασβεστίου.
Διάβασε περισσότερα στο Shape.gr