Διεθνής Ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού:1 στα 3 παιδιά στην Ελλάδα δέχεται σχολικό εκφοβισμό

Η πρώτη Πέμπτη του Νοεμβρίου  έχει ανακηρυχτεί ως Διεθνής Ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνοεκφοβισμού με απόφαση της UNESCO. Η ενδοσχολική βία σε όλες τις μορφές της αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών και των εφήβων στην εκπαίδευση, την υγεία και την ευημερία.

Η Διεθνής Ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών, των γονέων, των εκπαιδευτικών στην πρόληψη του bullying αλλά και της διαδικτυακής βίας. Στη χώρα μας καθημερινά μας σοκάρουν τα φαινόμενα βίας μεταξύ παιδιών και εφήβων, αφού από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα περιστατικά ξυλοδαρμού, βίας και επιθετικότητας, μεταξύ παιδιών και εφήβων και με ασήμαντες αφορμές, εντός και εκτός του σχολικού περιβάλλοντος, δεν είναι πλέον μεμονωμένα.

Σύμφωνα με στοιχεία της UNESCO, το ποσοστό των παιδιών στην Ευρώπη που έχουν υποστεί κάποια μορφή βίας αγγίζει το 25%. Από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, δε, προκύπτει ότι στην Ελλάδα μόνο, το 35% των παιδιών που έπεσαν θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού απευθύνθηκαν για βοήθεια σε κάποιον ενήλικα. Το Υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει, μάλιστα, πως σύντομα θα λειτουργήσει ψηφιακή πλατφόρμα καταγραφής ανώνυμων καταγγελιών περιστατικών βίας, σε βάρος παιδιών και εφήβων.

Όπως έχει αναφέρει ο  Δρ Οπτικοακουστικού Γραμματισμού και Δημιουργικής Γραφής στην Εκπαίδευση, Σταύρος Γρόσδος, συγγραφέας του βιβλίου «Επίλυση συγκρούσεων και διαχείριση κρίσεων στο σχολείο και την τάξη» «οι κρίσεις και οι συγκρούσεις πρέπει να επιλύονται μέσα στο σχολείο και ότι η εμπλοκή άλλων αρχών (όπως η αστυνομία ή οι δικαστικές αρχές) δεν μπορούν να επιλύσουν προβλήματα με παιδαγωγικό τρόπο. Μάλιστα, αν με ρωτούσατε πριν 20 χρόνια αν η αστυνομία θα μπει μέσα στο σχολείο για να λύσει προβλήματα θα σας περιγελούσα», διαπιστώνοντας ωστόσο, ότι σήμερα αυτό αποτελεί μια συνηθισμένη κατάσταση. «Τέτοια θέματα πρέπει να τα λύνουν διάφοροι υποστηρικτικοί φορείς του σχολείου, όπως κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι και δομές και όχι αστυνομικοί και εισαγγελείς», έχει παρατηρήσει.

Πρόσφατη έρευνα του «Χαμόγελου του Παιδιού» αποκάλυψε πως 1 στα 3 παιδιά σε όλη την Ελλάδα δέχεται σχολικό εκφοβισμό και 1 στα 6 παιδιά σε όλη τη χώρα δηλώνουν ότι αισθάνονται πώς το σχολείο τους δεν τους μαθαίνει να μην εκφοβίζουν τους συμμαθητές τους. Το Χαμόγελο του Παιδιού στα πλαίσια της δράσης «Μίλα τώρα» για τον εκφοβισμό έχει παρουσιάσει την ταινία «Οι σκέψεις της Νεφέλης» η οποία διηγείται την ιστορία μιας έφηβης που βιώνει σχολικό εκφοβισμό. Μια ταινία  μικρού μήκους που πρέπει να δουν όλοι οι έφηβοι.

Μέσα από τη διαδρομή της Νεφέλης από το σκοτάδι στο φως, ο θεατής, οποιασδήποτε ηλικίας, μπορεί να διαπιστώσει τα συναισθήματα του φόβου, της ντροπής, της ενοχής, της απελπισίας που αναπτύσσονται στο παιδί που υφίσταται την κακοποιητική συμπεριφορά και πώς αλλάζουν οι συνήθειές του, οι ευκαιρίες του στη χαρά και τη ζωή. Ευτυχώς, η Νεφέλη βρίσκει το κουράγιο και σπάει τις αλυσίδες της μεταφέροντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας και επιμονή.

Διάβασε Γιατί ένα παιδί ασκεί bullying σε συνομήλικούς του;

και Bullying: Πώς μπορούμε οι γονείς να προστατεύσουμε τα παιδιά;

και 5 φράσεις που μπορεί να πει ένα παιδί σε κάποιον που του μιλάει άσχημα ή τον κοροϊδεύει

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network