Τα παιδιά που έχουν γονείς που δείχνουν ενσυναίσθηση αναπτύσσουν την συναισθηματική νοημοσύνη τους, γιατί έχουν όλα τα ‘εργαλεία’ που χρειάζονται για να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και τις σχέσεις τους με υγιή τρόπο. Αυτά τα παιδιά μαθαίνουν γρήγορα από τους γονείς τους πώς να επιδεικνύουν αυτοέλεγχο αλλά και να αναγνωρίζουν και πιο εύκολα τα συναισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους.
Πώς καταφέρνουν, όμως, οι γονείς να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση στα παιδιά τους; Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα μέσα από τη μίμηση και όταν βλέπουν ότι οι γονείς τους έχουν ενσυναίσθηση, είναι πιο εύκολο να την αναπτύξουν και τα ίδια.
1.Τους μαθαίνουν πως να βλέπουν και την άλλη οπτική
Αν το παιδί δεν θέλει να βάλει μια μέρα μια μπλούζα επειδή τον ενοχλεί η ετικέτα, για παράδειγμα, και πει πως θέλει να βάλει μια άλλη μπλούζα, οι γονείς με ενσυναίσθηση δεν επιμένουν να φορέσει τη μπλούζα. Αντίθετα, θα δείξουν στο παιδί τους ότι μπορούν να δουν και τη δική τους πλευρά λέγοντας “δεν νιώθεις άνετα με αυτή τη μπλούζα, θέλεις να την αλλάξεις”. Ο ρόλος του γονιού δεν είναι να πείσει το παιδί ότι η μπλούζα είναι άνετη, αλλά να βγει έξω από το πρόβλημα και να αποδεχτεί αυτό που βιώνει το παιδί.
2.Αποφεύγουν την κριτική
Οι γονείς με ενσυναίσθηση βλέπουν αυτό που βιώνει το παιδί τους χωρίς κριτική. Αν είναι εκνευρισμένο για την μπλούζα, για παράδειγμα, δεν λένε “είναι απλά μια μπλούζα, μην κάνεις έτσι”. Αντίθετα το αναγνωρίζουν λέγοντας “είσαι πολύ εκνευρισμένος, είναι πολύ άβολη αυτή η μπλούζα”.
3.Αναγνωρίζουν το συναίσθημα
Όταν ο γονιός αναγνωρίζει το συναίσθημα του παιδιού, συνδέεται μαζί του, γιατί το παιδί καταλαβαίνει ότι βρίσκει κατανόηση. “Είσαι πολύ εκνευρισμένος, είναι δύσκολο, το ξέρω”, θα πει χωρίς να ασχοληθεί με το “γιατί” είναι εκνευρισμένο. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να μάθει πώς να ελέγχει ένα συναίσθημα, πως όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και πως δεν χρειάζεται να νιώθει ντροπή!
4.Δείχνουν κατανόηση
Όταν ο γονιός εκφράζει στο παιδί του ότι κατανοεί όσα βιώνει λέγοντας “το καταλαβαίνω, το βλέπω, είναι δύσκολο”, δεν υποτιμάει το συναίσθημα ή την κατάσταση που περνάει το παιδί. Αντίθετα δίνει το ‘παρών’ και δείχνει ότι είναι εκεί για να ακούσει και να βοηθήσει.
Ο τρόπος για να αναπτύξουμε τη συναισθηματική νοημοσύνη στα παιδιά και να αναπτύξουμε την ενσυναίσθησή τους είναι να φερόμαστε στα παιδιά με ενσυναίσθηση. Ως γονείς οφείλουμε να δώσουμε στα παιδιά την ευκαιρία να κάνουν τα δικά τους λάθη και να τους αποδεικνύουμε κάθε φορά ότι τα αγαπάμε άνευ όρων. Και φυσικά να τους λέμε ότι τα αγαπάμε συνέχεια!
Διάβασε επίσης Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να διαβάσουμε ένα παραμύθι στα παιδιά για να χτίσουμε την συναισθηματική νοημοσύνη τους