Ανάμεσα στα πολλά πράγματα που μαθαίνουμε στα παιδιά μας ώστε να μπορούν να γίνουν υγιείς ενήλικες, να πετύχουν και να είναι ευτυχισμένοι στη ζωή τους είναι και η ψυχική δύναμη. Τα παιδιά που έχουν ψυχική ανθεκτικότητα μπορούν να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά και το καταφέρνουν αυτό με τον τρόπο που σκέφτονται, τον τρόπο που εκφράζουν τα συναισθήματά τους και τον τρόπο που συμπεριφέρονται. Ποια είναι τα 7 χαρακτηριστικά των παιδιών που επιδεικνύουν ψυχική ανθεκτικότητα και πώς οι γονείς τους την ενισχύουν;
1.Ενδυναμώνουν τον εαυτό τους
Η ευτυχία λένε είναι επιλογή και τα παιδιά με ψυχική ανθεκτικότητα επιλέγουν κάθε φορά να είναι ευτυχισμένα και να μην δίνουν τον δικαίωμα σε άλλους να “εξουσιάζουν” τα συναισθήματά τους. Εάν ένα παιδί, για παράδειγμα, πει “ο συμμαθητής μου πήρε καλύτερο βαθμό και νιώθω χάλια”, δίνει αυτόματα στον άλλο το δικαίωμα να τον κάνει να νιώσει χάλια. Τα παιδιά που είναι δυνατά ψυχικά και νιώθουν καλά με τον εαυτό τους, νιώθουν καλά ανεξάρτητα με το τι κάνουν οι άλλοι.
Ένας τρόπος για να βοηθήσουν οι γονείς τα παιδιά να φτάσουν σε αυτό το σημείο είναι να τα ενθαρρύνουν να χρησιμοποιούν εκφράσεις που τα ενδυναμώνουν, όπως “έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου, είμαι όσο καλός πρέπει, επιλέγω να είμαι χαρούμενος, θα νιώθω σιγουριά”.
2.Προσαρμόζονται εύκολα
Οι αλλαγές δεν είναι εύκολες για τα παιδιά. Είτε πρόκειται για τη μετάβαση σε ένα νέο σχολείο, σε ένα νέο σπίτι ή γειτονιά τα παιδιά ανησυχούν για τη νέα τους ρουτίνα και τις νέες καταστάσεις που θα συναντήσουν. Τα παιδιά, όμως, που έχουν ψυχική δύναμη καταλαβαίνουν ότι οι αλλαγές τους κάνουν πιο δυνατούς ακόμα κι αν δεν νιώθουν μεγάλη αυτοπεποίθηση αρχικά.
Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να είναι πιο ευπροσάρμοστα αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά τους, μιλώντας για αυτά και δίνοντας ‘όνομα΄σε ό,τι τους απασχολεί!
3.Ξέρουν να λένε “όχι”
Τα παιδιά δυσκολεύονται να πουν “όχι” στους φίλους τους ή ακόμα και στους γονείς τους. Δεν έχουν τον κουράγιο πολλές φορές να πουν τη γνώμη τους ή να κάνουν το δικό τους και όχι αυτό που θέλει η παρέα τους. Τα παιδιά που έχουν ψυχική ανθεκτικότητα, δεν αγχώνονται ότι πρέπει να κάνουν κάτι που δεν θέλουν.
Οι γονείς μπορούν να παίξουν με τα παιδιά τους το παιχνίδι του “ναι” και του “όχι” για να τους μάθουν ότι είναι εντάξει να λένε όχι αρκεί να το λένε ευγενικά. Εξηγήστε στο παιδί να διαλέξει εάν θέλει να πάει να παίξει με ένα φίλο του ή να πάτε σινεμά. Το παιδί πρέπει να απαντήσει σκεφτόμενο τι θα χάσει σε κάθε περίπτωση και τι θα κερδίσει, ώστε να επιλέξει. Βοηθήστε το να αρνηθεί ευγενικά λέγοντας φράσεις όπως “λυπάμαι αλλά δεν θα μπορέσω να έρθω” (δεν χρειάζεται πάντα να πούμε τον λόγο), “ευχαριστώ που με κάλεσες, αλλά έχω ήδη κανονίσει κάτι άλλο”, “δεν νιώθω καλά σήμερα για να πάω σινεμά, αλλά ευχαριστώ για την πρόσκληση”.
4.Αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους
Τα παιδιά έχουν την τάση να κρύβουν τις αταξίες τους ή τα λάθη τους γιατί θέλουν να αποφύγουν τις φωνές ή τις επιπτώσεις. Τα παιδιά, όμως, που έχουν ψυχική δύναμη συχνά δείχνουν θάρρος και αποκαλύπτουν την αλήθεια στους γονείς τους ή στους δασκάλους. Αναγνωρίζουν ότι έκαναν λάθος και ζητούν συγγνώμη.
Οι γονείς αυτών των παιδιών έχουν δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον ώστε τα παιδιά να νιώθουν άνετα να εκφραστούν και να είναι ειλικρινή. Γνωρίζουν ότι οι γονείς τους θα τα αγαπούν ό,τι κι αν συμβεί και ξέρουν ότι είναι δίκαιοι και βοηθητικοί.
5.Χαίρονται με την επιτυχία των άλλων
Είναι φυσιολογικό για τα παιδιά να ζηλεύουν όταν οι φίλοι τους κερδίζουν σε ένα παιχνίδι ή αγοράζουν κάτι που ήθελαν κι εκείνα. Όμως τα παιδιά που έχουν ψυχική δύναμη χαίρονται με την χαρά των φίλων τους και οι γονείς τους τούς έχουν μάθει πώς να το κάνουν. Βοηθήστε το παιδί να καταγράψει όλα τα χαρακτηριστικά που θαυμάζει στον εαυτό. Ένα παιδί που νιώθει καλά με τον εαυτό του μπορεί να χαρεί με την χαρά των άλλων πιο εύκολα.
6.Μετά από μια αποτυχία, προσπαθούν ξανά
Η αποτυχία μπορεί να πληγώσει τα παιδιά, αλλά οι άνθρωποι που καταφέρνουν να είναι επιτυχημένοι γνωρίζουν ότι φτάνουν το στόχο τους μετά από αποτυχίες. Τα παιδιά που μετά από μια αποτυχία εστιάζουν στο τι έκαναν λάθος και στο πώς μπορούν να το διορθώσουν, είναι τα παιδιά που δεν τους τρομάζει η αποτυχία αλλά μαθαίνουν από αυτή.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά που μαθαίνουν ότι άνθρωποι που θαυμάζουν ξεκίνησαν την πορεία τους μετά από αποτυχία, καταφέρνουν περισσότερα στη ζωή τους. Ανακαλύψτε ιστορίες ή παραμύθια με τέτοια παραδείγματα και διαβάστε τα μαζί με τα παιδιά σας.
7.Έχουν επιμονή
Μετά από πολλή προσπάθεια, το μυαλό μας συνήθως μας σαμποτάρει για να τα παρατήσουμε. Τα παιδιά που έχουν ψυχική ανθεκτικότητα έχουν, όμως, επιμονή και συνεχίζουν τη σκληρή δουλειά μέχρι να πετύχουν τον στόχο τους.
Βοηθήστε τα παιδιά σας να αποκτήσουν επιμονή και κίνητρα γράφοντας ένα γράμμα. Σε αυτό θα καταγράψουν όλα όσα αγαπούν στον εαυτό τους αλλά και λέξεις που τα ενθαρρύνουν. Μετά από μια δυσκολία ή αποτυχία, δώστε τους το γράμμα για να το διαβάσουν!
Διάβασε επίσης 5 φράσεις που οι γονείς λέμε συχνά στα παιδιά μας και πώς επηρεάζουν την ψυχολογία τους