Είναι πολύ συνηθισμένο και φυσιολογικό: Όταν έρχεται η ώρα του ύπνου, του μπάνιου, του φαγητού ή του ντυσίματος και είναι η ώρα του μπαμπά να βοηθήσει το παιδί, εκείνο δεν θέλει. “Τη μαμά θέλω!”. Ο μπαμπάς μπορεί να πληγωθεί- μην το πάρεις προσωπικά!- κι η μαμά μπορεί να εκνευριστεί (ήταν τα 5 λεπτά που θα ξεκουραζόσουν!).
Ειδικά αν το παιδί έχει συνηθίσει τις περισσότερες φορές να κάνει όλα αυτά τα καθημερινά με τη μαμά, τότε νιώθει περισσότερη ασφάλεια μαζί της. Θέλει τη ρουτίνα του, αυτό που έχει συνηθίσει. Πώς μπορούμε, όμως, να το πείσουμε ότι θα περάσει τέλεια και με τον μπαμπά; Αντί να του μιλήσουμε αυστηρά και να πούμε “έτσι θα γίνει” ή ένα απλό “σήμερα με τον μπαμπά” και να έχουμε γκρίνιες και κλάματα, αρκεί να το εξηγήσουμε με απλές λέξεις και πολλή αγάπη.
Αυτό που μπορεί να πει ο μπαμπάς εκείνη τη στιγμή, είναι “Η μαμά σε αγαπάει πολύ όπως κι εγώ σε αγαπάω πολύ. Σήμερα, λοιπόν, είναι η σειρά μου να σου διαβάσω παραμύθι”.
Αν το παιδί φέρει αντιρρήσεις, τότε η απάντηση μπορεί να είναι: “Η μαμά είναι φανταστική στο να διαβάσει παραμύθια. Πάμε να δούμε αν τα καταφέρνω το ίδιο καλά;”. Οι μπαμπάδες έχουν έναν μαγικό τρόπο να παίζουν μαζί με τα παιδιά και να γελάνε μαζί τους. Το μυστικό τους είναι το χιούμορ και το γεγονός ότι είναι πιο…παιδιά από ό,τι συνήθως εμείς οι μαμάδες. Αξιοποίησε το, λοιπόν, και κάνε το παιχνίδι! Μπορείς ακόμα και να βάλεις το παιδί να βαθμολογήσει τον τρόπο που διαβάζεις το παραμύθι!
Αν το παιδί είναι πολύ μικρό, τότε καλό είναι να επιβεβαιώσεις τα συναισθήματά του, αν κλαίει ή είναι ταραγμένο, λέγοντας “το καταλαβαίνω ότι είσαι στεναχωρημένη. Είμαι εδώ για να νιώσεις καλύτερα” ενώ και το παιχνίδι μπορεί να του φτιάξει τη διάθεση “συνήθως η μαμά σε κάνει μπάνιο, αλλά σήμερα είδα μια φάλαινα στην μπανιέρα! Πάμε να την δούμε μαζί;”.
Διάβασε εδώ τι λένε οι μπαμπάδες για τις 4 μεγαλύτερες προκλήσεις που βιώνουν καθημερινά