Κάποτε έπρεπε να γυρίσει η μαμά στο σπίτι για να την ρωτήσει το παιδί κάτι, τώρα απλά της στέλνει ένα μήνυμα. Κάποτε έπρεπε να περιμένεις μια εβδομάδα μέχρι να εκτυπώσεις τις φωτογραφίες των διακοπών σου, πλέον τα παιδιά τις βλέπουν αμέσως. Το διαδίκτυο, το φαγητό, οι παρέες, όλα είναι προσβάσιμα όποτε θέλουν. Είναι η γενιά του ‘τώρα’ και της άμεσης ικανοποίησης. Δεν χρειάζεται να περιμένουν για τίποτα. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που δυσκολεύονται να δείξουν υπομονή. Κι αν εμείς οι γονείς χάνουμε την υπομονή μας κάθε φορά που τα παιδιά δεν δείχνουν υπομονη… ευτυχώς, οι ειδικοί λένε ότι είναι κάτι που μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας.
Τα παιδιά δεν γεννιούνται με υπομονή. Είναι κάτι που μπορούν να αναπτύξουν όσο μεγαλώνουν. Τα μικρά παιδιά είναι πιο εγωκεντρικά, ο κόσμος γυρνάει γύρω τους, γιατί έτσι λειτουργεί ο εγκέφαλός τους αλλά και γιατί οι γονείς τους είναι συνέχεια στο πλευρό τους για να εξασφαλίζουν την ασφάλειά τους.
Οι γονείς οφείλουμε σταδιακά να μάθουμε στα παιδιά μας να μπορέσουν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους και να δείχνουν υπομονή όσο ο εγκέφαλός τους ωριμάζει και εξελίσσεται. Σύμφωνα τους ειδικούς, μάλιστα, η κατάλληλη ηλικία για να διδάξουμε στα παιδιά να έχουν υπομονή είναι από τα 2 μέχρι τα 5.
Στην ηλικία των 6 ή 7 ετών, τα παιδιά ξεκινούν να σκέφτονται περισσότερο τις πράξεις τους και τις συνέπειες των πράξεών τους, για αυτό αντιλαμβάνονται καλύτερα την αξία της υπομονής. Υπομονή, εξάλλου, σημαίνει ελέγχω τον εαυτό μου, τόσο τη συμπεριφορά μου όσο και τα συναισθήματά μου.
4 τρόποι για να μάθουμε στα παιδιά να δείχνουν υπομονή:
Παιχνίδια που απαιτούν υπομονή
Παιχνίδια όπως τα “στρατιωτάκια ακούνητα” βοηθούν τα παιδιά να μάθουν πότε πρέπει να σταματούν και να περιμένουν, αλλά και επιτραπέζια παιχνίδια, όπως το ‘φιδάκι’, μαθαίνουν στα παιδιά να περιμένουν τη σειρά τους και να διαχειρίζονται τον εκνευρισμό τους.
Τι κάνω όσο περιμένω;
Οι γονείς μπορούν να γίνουν δημιουργικοί και να μάθουν διάφορους τρόπους στα παιδιά να απασχολούνται όσο περιμένουν. Αν είστε σε μια ουρά τότε μπορείτε να παίξετε ένα παιχνίδι με το παιδί, όπως το “έχω κάτι στο μυαλό μου” ή να πείτε ένα τραγούδι μαζί! Έτσι το παιδί μαθαίνει να κάνει υπομονή εστιάζοντας σε κάτι άλλο.
Τι κάνεις εσύ όταν δείχνεις υπομονή;
Τα παιδιά μιμούνται τη συμπεριφορά μας, οπότε είναι καλό να δείχνεις κι εσύ υπομονή ακόμα κι αν είσαι εκνευρισμένη με κάτι. Πάρε μια ανάσα, άκου ένα αγαπημένο τραγούδι ή παίξε με το παιδί σου!
Κάνε μια…παύση!
Παίξτε το παιχνίδι της υπομονής μαζί με το παιδί, κάνοντας παύσεις! Κάνε ερώτηση στο παιδί – που να μην απαιτεί μια απλή ‘ναι’ ή ‘όχι’ απάντηση- και πείτε του να περιμένει για λίγο πριν απαντήσει. Έτσι όχι μόνο θα μάθει να σκέφτεται καλά την απάντησή του, αλλά να κάνει και υπομονή!