Νέα σχολική χρονιά σημαίνει νέο σχολείο για κάποια παιδιά και πρώτη φορά σχολείο για κάποια άλλα. Ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος, όπως και οι ανησυχίες. Τόσο των γονιών όσο και των παιδιών. Με ποιον θα παίζω στο διάλειμμα; Θα βρει καλούς φίλους;
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να κάνουν φιλίες στο νέο σχολείο, να έχουν την αυτοπεποίθηση και τη σωστή κρίση για να βρουν τους φίλους που θα τους ακολουθήσουν στα σχολικά τους χρόνια;
Δεν πιέζουμε τα παιδιά να κάνουν φίλους
Κάποια παιδιά είναι πιο ντροπαλά, κάποια είναι αρκετά εσωστρεφή. Χρειάζονται τον χρόνο τους για να νιώσουν ασφάλεια και να εμπιστευθούν κάποιον και αυτό είναι θετικό. Είναι σημαντικό να μην τα πιέζουμε με ερωτήσεις και να τα επιβεβαιώσουμε ότι όλα είναι εντάξει. Δεν χρειάζεται πολλούς φίλους, 1-3 είναι αρκετοί! Αρκεί να είναι ευγενικά και φιλικά με όλα τα παιδάκια!
Κάντε εξάσκηση στο σπίτι
Πολλά παιδιά αναρωτιούνται πώς μπορούν να ζητήσουν από κάποιον συμμαθητή τους να παίξουν μαζί στο διάλειμμα. Κάντε εξάσκηση στο σπίτι με role playing. Κάνε πρώτα εσύ ότι προσεγγίζεις ένα παιδάκι για να παίξετε και μετά μπορεί εκείνο να βρει τρόπους για να ξεκινήσει μια συζήτηση.
Κοινά ενδιαφέροντα
Ενθάρρυνε το παιδί σου να αναζητήσει παιδιά που δείχνουν να έχουν κοινά ενδιαφέροντα. Υπάρχει κάποιο παιδάκι που ζωγραφίζει συνέχεια όπως κι εκείνο; Μήπως του αρέσει το ποδόσφαιρο και μπορούν να παίξουν μαζί στο διάλειμμα; Τα κοινά ενδιαφέροντα είναι πάντα μια καλή αρχή για να ξεκινήσει μια όμορφη φιλία!
Ενθάρρυνε την θετική συμπεριφορά
Ο μόνος τρόπος για να αποκτήσεις ένα φίλο είναι να γίνεις ένας! Οι γονείς οφείλουμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να είναι ευγενικά απέναντι στους άλλους, να μοιράζονται, να σέβονται. Αυτές είναι συμπεριφορές που θα το βοηθήσουν να γίνει καλός φίλος, αλλά και οι άλλοι να θέλουν να γίνουν φίλοι του.
Γνώρισε κι εσύ τους γονείς!
Σε ένα καινούριο σχολικό περιβάλλον το παιδί- ειδικά αν είναι μικρό- εύκολα μπερδεύεται. Μια καλή κίνηση είναι να γνωρίσεις εσύ τους γονείς των συμμαθητών και να κανονίσετε μικρά playdates μετά το σχολείο. Την επόμενη μέρα τα παιδιά σίγουρα θα αναζητήσουν το ένα το άλλο, θα νιώθουν περισσότερη ασφάλεια και οικειότητα!