Η εφηβεία είναι πολύπλοκη τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Η μεγαλύτερη ανησυχία των γονιών για τις αλλαγές που βιώνουν τα παιδιά τους- τόσο τις σωματικές όσο και τις ψυχολογικές- εκφράζεται και στην ανησυχία τους για το σχολείο, τις επιδόσεις, την κοινωνικότητα. Η αμερικανίδα καθηγήτρια, Emily Brisse, μετά από πολλές συζητήσεις με γονείς που της μετέφεραν την ανησυχία τους για τη δυσκολία τους να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά με τα εφηβάκια τους αποφάσισε να ρωτήσει τα ίδια τα παιδιά.
Όπως γράφει σε άρθρο της στο Insider, ζήτησε από τα παιδιά της πρώτης Λυκείου να γράψουν τι είναι αυτό που θα ήθελαν οι γονείς τους να γνωρίζουν για τη μετάβαση από το γυμνάσιο στο λύκειο, πώς νιώθουν και πώς θα ήθελαν να τους συμπεριφέρονται ώστε να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά.
“Είναι περίεργα”
Οι γονείς γνωρίζουν ότι είναι μια μεγάλη αλλαγή, αλλά τα παιδιά τους πιστεύουν ότι θα έπρεπε να το συζητούν μαζί τους περισσότερο. “Χρειαζόμαι χρόνο για να προσαρμοστώ, ένιωθα πιεσμένος παρά το γεγονός ότι δεν το έδειχνα”, έγραψε ένας μαθητής, ενώ κάποιος άλλος περιέγραψε την μετάβαση ως περίεργη.
Κατανόηση
Πολλοί μαθητές θα ήθελαν οι γονείς τους να έχουν περισσότερη κατανόηση της καθημερινότητάς τους, όσων έχουν να κάνουν για το σχολείο και την πίεση που νιώθουν: “Να καταλαβαίνουν ότι έχω πολλές εργασίες να κάνω γιατί εκείνοι με πιέζουν να κάνω περισσότερα ενώ εγώ παλεύω να βρω τις ισορροπίες”, έγραψε κάποιος ενώ κάποιος άλλος πρόσθεσε πως “θα ήταν ωραίο οι γονείς μου να γνωρίζουν ποια βιβλία διαβάζω ώστε να κάνουμε συζητήσεις για αυτά”.
Δεν θα έχω τους ίδιους φίλους
Τα παιδιά θα ήθελαν οι γονείς τους να γνωρίζουν ότι μπορεί να μην έχουν τους ίδιους φίλους και εξέφρασαν την επιθυμία τους να μπορούσαν οι γονείς τους να είναι “πιο cool” με αυτό. “Οι παρέες αλλάζουν κι αυτό δεν σημαίνει ότι τσακώθηκα με κάποιους. Συμβαίνει αυτό στο Λύκειο”, τόνισε ένας μαθητής.
Θέλουν να νιώθουν ασφάλεια
Μπορεί να μεγαλώνουν αλλά η εφηβεία φέρνει πολλά σκαμπανεβάσματα. Για αυτό θα ήθελαν περισσότερη συμπόνια και κατανόηση από τους γονείς. “Υπάρχει μεγάλη πίεση, από όλους και από τον ίδιο μου τον εαυτό. Όταν είμαι εκνευρισμένη, απλά το να αναγνωρίζουν ότι περνάω δύσκολα θα μου έπαιρνε λίγο από το βάρος που νιώθω”, έγραψε μια μαθήτρια, ενώ κάποιος πρόσθεσε “θα ήθελα να με ρωτάνε για το πώς τα πάω στο σχολείο πέρα από τους βαθμούς μου. Ο αδελφός μου που χρειάζεται περισσότερη βοήθεια στα μαθήματα, έχει όλη την προσοχή τους. Με εμένα απλά υποθέτουν ότι είμαι καλά και δεν χρειάζομαι βοήθεια”.