Πώς μπορούμε να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας για τα διαγωνίσματα;

Από την πρώτη μέρα των παιδιών στο δημοτικό, οι γονείς προσπαθούμε να τους μάθουμε τις δεξιότητες που χρειάζονται για να διαχειριστούν κάθε δυσκολία. Πώς θα μιλήσουν στη δασκάλα αν χρειάζονται κάτι, τι θα κάνουν αν χαθούν ή αν τους τρομάξει κάτι. Πέρα από τα πρακτικά ζητήματα, βέβαια, τα παιδιά όσο μεγαλώνουν αντιμετωπίζουν στο σχολείο διαφορετικές προκλήσεις, δυσκολίες και άγχη. Θα πάρω καλό βαθμό; Θα έχω διαβάσει αρκετά για το διαγώνισμα; Θα θυμάμαι το μάθημα;

Ως γονείς οφείλουμε να καθοδηγήσουμε τα παιδιά στο ακαδημαικό τους ταξίδι για να μάθουν να διαχειρίζονται το άγχος τους, να μάθουν να μελετούν σωστά αλλά και να πιστεύουν στον εαυτό τους όταν βρίσκονται μπροστά σε μια δυσκολία. “Η γνώση είναι ένα ταξίδι και θα περάσουμε καλύτερα αν μάθουμε να απολαμβάνουμε τη διαδικασία και όχι εστιάζοντας στο αποτέλεσμα, όπως είναι οι βαθμοί”, εξηγεί η ψυχολόγος Jazmine McCoy.

Σε ανάρτησή της στο Instagram, η αμερικανίδα ψυχολόγος δίνει τις συμβουλές της στους γονείς που θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να προετοιμαστούν σωστά για τα διαγωνίσματα, τους βαθμούς και τις ανησυχίες τους για τις σχολικές επιδόσεις.

Όπως εξηγεί, είναι σημαντικό ως γονείς να προετοιμάζουμε τα παιδιά μας ψυχολογικά – ειδικά αν έχουν μαθησιακές δυσκολίες και προκλήσεις- για τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα που θα βιώσουν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς αλλά και να τους πούμε ότι ως γονείς τους δεν έχουμε επενδύσει συναισθηματικά στους βαθμούς τους.

Η σημασία του διαγωνίσματος

Αυτό που πρέπει να εξηγήσουμε στα παιδιά είναι ότι τα διαγωνίσματα δεν γίνονται για να αξιολογηθούν αλλά για να βοηθηθούν τα ίδια να καταλάβουν τις αδυναμίες τους αλλά και τις δυνάμεις τους. Με λίγα λόγια, μετά από ένα τεστ ο δάσκαλος δεν θα τα χαρακτηρίσει ως “καλούς” ή “κακούς”, αντίθετα θα μάθουν τα ίδια τι γνωρίζουν και σε τι χρειάζεται να εστιάσουν λίγο περισσότερο.

Κι επειδή στα ελληνικά σχολεία αυτό μπορεί να μην είναι πάντα η πραγματικότητα, αν μάθουμε στο παιδί μας να βλέπει τα διαγωνίσματα ως κάτι που θα το βοηθήσει, τότε το αποτέλεσμα θα είναι όντως καλύτερο! Ακόμα κι αν ο εκπαιδευτικός δεν συνεργάζεται πάντα…

Είναι λογικό να νιώθει ό,τι νιώθει για τα διαγωνίσματα

Αντί να υποτιμήσουμε αυτό που νιώθει για τα διαγωνίσματα, καλό είναι να βοηθήσουμε το παιδί να αναγνωρίσει τι είναι αυτό που νιώθει. Ντροπή, άγχος, φόβο; Αυτό θα το βοηθήσει να το διαχειριστεί καλύτερα.

Να αναγνωρίζει την αξία του

Ό,τι βαθμό και να πάρεις, θα συνεχίσεις να είσαι ξεχωριστός, άξιος, μοναδικός. Τα συναισθήματα του γονιού δεν αλλάζουν όταν το παιδί δεν παίρνει καλούς βαθμούς κι αυτό πρέπει να το γνωρίζει.

Να έχει αυτοπεποίθηση

Πολλές φορές ένας κακός βαθμός ρίχνει τη διάθεση του παιδιού, το κάνει να αμφιβάλλει για τον εαυτό του και να πιστεύει ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει. Ως γονείς οφείλουμε να το στηρίζουμε, να του υπενθυμίζουμε ότι μπορεί, ότι έχει πολλές ικανότητες και αξίζει να προσπαθήσει. Οι βαθμοί δεν καθορίζουν ποιος είναι και ποιος θα γίνει!

Δες την ανάρτηση:

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network