Όλα τα παιδιά κάποια στιγμή θα κάνουν μια αταξία ή κάτι που δεν είναι αποδεκτό και θα κατηγορήσουν άλλους για τη συμπεριφορά τους. Είναι όμως κάποια παιδιά που σχεδόν κάθε φορά κατηγορούν τους άλλους, χωρίς να αναλαμβάνουν καμιά ευθύνη. Αυτά τα παιδιά συνήθως χαρακτηρίζονται από τους ψυχολόγους ως ‘DFK’ παιδιά, δηλαδή Deeply Feeling Kids και όχι δεν φταίνει εκείνα για τη συμπεριφορά τους ούτε όμως και οι γονείς τους.
Τα παιδιά αυτά πολύ απλά νιώθουν πολύ έντονα συναισθήματα κάθε φορά που νιώθουν ντροπή ή ευαλωτότητα. Ταυτόχρονα, δεν μπορούν να διαχειριστούν όλα αυτά τα έντονα συναισθήματα με αποτέλεσμα- στην προσπάθειά τους να τα διώξουν ή να τα αντιμετωπίσουν- να τα φορτώνουν σε άλλους.
‘Οταν λένε “εσύ φταις” εννοούν “αποκλείεται εγώ ο ίδιος να με έκανα να νιώθω έτσι, σίγουρα κάποιος άλλος μου το έκανε αυτό”. Έτσι σταματούν λίγο τον φόβο τους αφού τον μεταφέρουν σε κάποιον άλλο και νιώθουν ασφάλεια.
Πώς μπορούν να το αντιμετωπίσουν οι γονείς;
Κάθε φορά που το παιδί λέει “εσύ φταις που δεν με κάλεσαν στο πάρτι” ‘η “εσύ φταις που έπεσα”, δεν χρειάζεται να πούμε “υπαρβάλεις” ή “λες ψέματα” ή “δεν έχεις δίκιο”. Αντίθετα, πρέπει να απαλύνουμε την ντροπή που νιώθουν εκείνη τη στιγμή. Να δείξουμε ενσυναίσθηση, κατανόηση στο συναίσθημα που νιώθουν και να τα κάνουμε να νιώσουν ασφάλεια.
Δες τι προτείνει η ψυχολόγος Becky Kennedy
View this post on Instagram