Ο χρόνος μοιάζει να κινείται διαφορετικά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι ώρες μπορεί να σέρνονται τη μια στιγμή και την επόμενη να τρέχουν, κάτι που μας κάνει να νιώθουμε μπερδεμένοι, χωρίς να καταλαβαίνουμε πότε ήρθε κιόλας η ώρα να σηκωθούμε.
Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς ο διακεκομμένος ύπνος μπορεί να είναι και φυσιολογικό φαινόμενο. “Το φυσικό ανθρώπινο μοτίβο ύπνου δεν είναι ένα παγιωμένο οκτάωρο”, λέει ο Russell Foster, καθηγητής κιρκάδιας νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συγγραφέας του βιβλίου “Life Time: The new science of the body clock, and how it can revolutionise your sleep and health”. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι ευχάριστο να ξαγρυπνάμε ανησυχώντας για τα πάντα εκείνες τις ώρες που ο ύπνος δεν περνάει από το δικό μας δωμάτιο.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές από ειδικούς για το πώς να παραμένουμε ήρεμοι ώστε να μας πάρει ο ύπνος.
Κωδικός στρες
Όταν δεν μπορούμε να ξανακοιμηθούμε, αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή το μυαλό μας είναι απασχολημένο ή επειδή ανησυχούμε για κάτι (αν και για να αποκλείσουμε ένα πρόβλημα ύπνου, όπως το φαινόμενο των ανήσυχων ποδιών ή την υπνική άπνοια, είναι καλύτερο να επισκεφθούμε αρχικά τον γιατρό μας).
“Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε πρόβλημα ύπνου, έχουμε πρόβλημα άγχους και στρες”, λέει η Foster. Έτσι συμβουλεύει “να βρούμε τεχνικές που λειτουργούν για εσάς, είτε πρόκειται για mindfulness, είτε για γιόγκα, είτε για οτιδήποτε άλλο. Είναι σημαντικό να αποσυμπιέζετε το άγχος”. Η συζήτηση με έναν ψυχολόγο και η αντιμετώπιση των άλυτων προβλημάτων μπορεί να είναι χρήσιμη ή ο διαλογισμός και η πρακτική ευγνωμοσύνης μπορεί να είναι αρκετή, λέει η Nerina Ramlakhan, συγγραφέας του βιβλίου Fast Asleep, Wide Awake. “Μην διώχνετε τα προβλήματα μακριά, μην αρνείστε ότι δεν αισθάνεστε καλά με τη σχέση σας ή τη δουλειά σας ή ό,τι άλλο σας ενοχλεί. Αυτά τα συναισθήματα, αν δεν εκφραστούν, έχουν την τάση να εμφανίζονται στον ύπνο, είτε με εφιάλτες, είτε με δυσκολία να κοιμηθείς ή να παραμείνεις κοιμισμένος”.
Διάβασε περισσότερα στο Shape.gr