Αύξηση βάρους στην εμμηνόπαυση: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Μαζί με την τριχόπτωση, τα προβλήματα συγκέντρωσης και τις απότομες εναλλαγές της διάθεσης, η αύξηση βάρους είναι ένα από τα πιο ανεπιθύμητα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο είναι και ένα από τα πιο συνηθισμένα – με εκατοντάδες αναζητήσεις στο Google κάθε μήνα. Η Dr Cat Hyatt, γυναικολόγος με έδρα το Dorset, απαντά συχνά σε ερωτήσεις από γυναίκες ασθενείς σχετικά με την αύξηση βάρους στην περίοδο της εμμηνόπαυσης και τους λόγους που συμβαίνει αυτό.

Παρακάτω, η γιατρός εξηγεί τις βιολογικές και συμπεριφορικές αλλαγές που μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης – και μοιράζεται τις ιατρικά υποστηριζόμενες προτάσεις που συνιστά για να βοηθήσει τις γυναίκες να αισθανθούν ξανά ο εαυτός τους.

Γιατί μερικές γυναίκες βάζουν βάρος κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης

Οι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες βάζουν βάρος κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης περιλαμβάνουν ορμονικές και συμπεριφορικές αλλαγές, οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα των άλλων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Τα οιστρογόνα είναι γνωστό ότι έχουν αντίκτυπο τόσο στον μεταβολισμό όσο και στο βάρος, οπότε τα μεταβαλλόμενα επίπεδά τους κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Αυτό μπορεί να επιδεινωθεί από το λεγόμενο brain fog- την ομίχλη του εγκεφάλου, τους πόνους στις αρθρώσεις ή την κόπωση και τη συνεχή εξάντληση που μπορεί μια γυναίκα σε εμμηνόπαυση να αντιμετωπίζει, και η οποία δικαιολογημένα, ενδέχεται να αλλάξει την άσκηση ή τις διατροφικές της συνήθειες.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη αύξησης του βάρους την περίοδο της εμμηνόπαυσης

Όπως συμβαίνει και με πολλά άλλα ιατρικά φαινόμενα, γνωρίζοντας περισσότερα για το τι περνάει το σώμα της, η κάθε γυναίκα είναι σε θέση να κάνει κάποιες θετικές αλλαγές που θα τη βοηθήσουν να δει πραγματική διαφορά.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής – όπως η τακτική άσκηση – μπορούν να έχουν πραγματικά θετικό αντίκτυπο τόσο στο βάρος όσο και στο πώς αισθάνεται με το σώμα της. Είναι απολύτως φυσιολογικό μια γυναίκα να νιώθει πως είναι εκτός φόρμας ή δεν είναι ο εαυτός της κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης με τόσες αλλαγές που συμβαίνουν στα ορμονικά της και το συνεπακόλουθο σύνολο των συμπτωμάτων που μπορούν να έρθουν μαζί με αυτή.

Η εύρεση μιας ρουτίνας γυμναστικής και άσκησης που ταιριάζει στα γούστα και τις ανάγκες της, της δίνει χαρά και την κάνει να κινείται, μπορεί να οδηγήσει σε μια πραγματική διαφορά στην καθημερινή της ζωή, όχι μόνο για το σώμα αλλά και για το μυαλό της. Το να κρατά τον εαυτό της ενεργό είναι μεγάλης σημασίας κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, ενώ αν καταφέρνει και να απολαμβάνει τη γυμναστική, τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα – είτε πρόκειται για κολύμπι σε κρύο νερό, γιόγκα ή μάθημα χορού στο Zoom. Αυτό όχι μόνο θα τη βοηθήσει να διαχειριστεί το βάρος της, αλλά και να αισθανθείτε πιο δυνατή. Επιπλέον, καθώς οι γυναίκες που περνούν από εμμηνόπαυση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης (και πάλι λόγω της προαναφερθείσας πτώσης οιστρογόνων) η τακτική άσκηση θα βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων και των οστών της.

Η διαχείριση του άγχους και της διατροφής κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αλλαγών βάρους που συμβαίνουν αυτή την περίοδο. Όταν κάποιος είναι αγχωμένος, το σώμα του παράγει μια φλεγμονώδη ορμόνη που ονομάζεται Κορτιζόλη. Ακόμη, δεν είναι απίθανο το άγχος να προκαλέσει και αυξημένη κατανάλωση μη υγιεινών, γεμάτων ζάχαρη, τροφίμων.

Είναι σημαντικό μια γυναίκα να αναλογίζεται πόσο άγχος αισθάνεται και να αξιολογεί τις καταστάσεις. Επιπλέον, μπορεί να σκεφτεί anti-stress τρόπους που βοηθούν την ίδια και λειτουργούν για να διατηρήσει χαμηλά τα επίπεδα άγχους της. Καθιστώντας αυτό μια προτεραιότητα, μπορεί επίσης να γίνει για την ίδια πιο εύκολος και ο έλεγχος των αλλαγών βάρους που συμβαίνουν την περίοδο αυτή της εμμηνόπαυσης, καθώς και να διατηρηθεί σε μια πιο υγιή και ισορροπημένη ψυχολογική κατάσταση.

Εάν μια γυναίκα σε εμμηνόπαυση εφαρμόσει αυτές τις αλλαγές, αλλά διαπιστώνει ότι το βάρος της την απογοητεύει ή έχει άλλα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως πόνο στις αρθρώσεις, που την εμποδίζουν από το να κάνει όλα όσα θέλει, θα ήταν χρήσιμο να συζητήσει με τον γιατρό της. Αυτός θα είναι πάντα στην ευχάριστη θέση να μιλήσει μαζί της για τα συμπτώματα που αντιμετωπίζει και να συζητήσουν τις επιλογές για τη διαχείριση των πιθανών θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η αύξηση του βάρους.

Πηγή: Shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network