Κάθε βράδυ συμβαίνει το ίδιο σκηνικό: Οι γονείς παλεύουν να βάλουν τα παιδιά για ύπνο ώστε να εξασφαλίσουν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους και να χαλαρώσουν πριν κοιμηθούν και οι ίδιοι και τα παιδιά παλεύουν να μην… πάνε για ύπνο! “Μαμά θέλω νερό”, “άκου τι έγινε στο σχολείο σήμερα” και πολλές ακόμα δικαιολογίες για να μείνετε για λίγη ώρα ακόμα μαζί τους.
Σύμφωνα με την Cayla, μια ειδικό σε θέματα ύπνου των παιδιών, που έφτιαξε ένα viral βίντεο στο TikTok για τον λόγο που τα παιδιά δεν θέλουν με τίποτα να πάνε για ύπνο, αυτό που συμβαίνει λίγο πριν κοιμηθούν είναι απλά μια αντίθεση σε αυτό που χρειάζονται οι γονείς και αυτό που χρειάζονται τα παιδιά. Οι γονείς χρειάζονται χρόνο για να χαλαρώσουν, όμως τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να συνδεθούν με τους γονείς τους.
@officialsleepingbeauties #stitch with @Annalee Bedtime is a conflict of interests between parents and kids. Its the reason they pull out all the stops to keep us with them, and the reason we sre ready to pull out our hair when they wont just. Go. To. Sleep. If youre struggling eith this, grab my free Toddler Bedtime Guide through the link in my bio #sleepwithoutsleeptraining #sleeptraining #sleepsupport #sleepcoach #holisticsleepcoach #attachmentparenting #toddlersleeptips #toddlersleep #sleeptips #normalinfantsleep ♬ original sound – Cayla | Sleep & Parenting
Μετά από μια μέρα που πέρασαν 8 ώρες στο σχολείο ή με την νταντά ή τους παππούδες, θέλουν να περάσουν λίγο ποιοτικό χρόνο με τους γονείς τους. Θέλουν να παίξουν μαζί τους, να μιλήσουν, να τους αγκαλιάσουν. Αντίθετα οι γονείς αγχώνονται γιατί δεν έχουν πολύ χρόνο για τον εαυτό τους ώστε να δουν μια ταινία, να διαβάσουν ένα βιβλίο ή να μιλήσουν με τον σύντροφό τους.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά δεν θέλουν να πάνε για ύπνο γιατί θέλουν να περάσουν περισσότερο χρόνο με τους γονείς τους, ειδικά τα μικρά παιδιά που αγχώνονται που θα αποχωριστούν τους γονείς τους για 10-12 ώρες το βράδυ. ‘Όπως αναφέρει η νευροπειστήμονας Sanam Hafeez στο Parents.com “είναι πολύ συνηθισμένο για τα παιδιά να αντιστέκονται την ώρα του ύπνου γιατί θέλουν να περάσουν χρόνο μαζί τους”, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα πράγματα χειροτερεύουν όταν αγχώνονται ότι εσείς θα δείτε μια ταινία ή θα κάνετε κάτι χωρίς αυτά ή εάν έχει αλλάξει η ώρα του ύπνου τους.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά να κοιμούνται πιο εύκολα;
Δεν χρειάζεται ούτε αυστηρότητα ούτε και φωνές για να κοιμηθούν τα παιδιά. Αντίθετα, αν φροντίσουμε να δώσουμε στα παιδιά την απόλυτη προσοχή μας τις ώρες που είμαστε μαζί τους, να περάσουμε ποιοτικό χρόνο μαζί τους και να τα αγκαλιάσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε λίγο πριν κοιμηθούν, τότε θα πηγαίνουν στο κρεβάτι πιο χορτάτα και ήρεμα!
Φυσικά, σημαντική είναι και η σταθερότητα στη ρουτίνα του ύπνου: Τα παιδιά ακολουθούν πιο εύκολα ένα πρόγραμμα όταν ξέρουν τι να περιμένουν. Μετά το μπάνιο, το πλύσιμο των δοντιών, διαβάζουμε ένα παραμύθι, τραγουδάμε ένα νανούρισμα και το παιδί γνωρίζει ότι ήρθε η ώρα για ύπνο!
Για τα παιδιά που δυσκολεύονται περισσότερο, οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να κάνουν τη διαδικασία του βραδινού αποχαιρετισμού πιο αργή. Στην αρχή μπορούν να κάθονται δίπλα τους στο κρεβάτι μέχρι να αποκοιμηθούν, μετά μπορούν να τους κρατούν το χέρι για λίγο ή να κάθονται έξω από την πόρτα τους μέχρι να νιώσουν πιο ασφαλή.
Μικρά tips που βοηθούν τα παιδιά να αποχωριστούν τους γονείς το βράδυ:
-Για να νιώσουν αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να τα καταφέρουν δώστε τους την ευκαιρία να νιώσουν δυνατά επιτρέποντάς τους να διαλέξουν εκείνα το παραμύθι ή τις πιτζάμες τους!
-Υπενθυμίστε τους ότι πλησιάζει η ώρα του ύπνου
-Βοηθήστε τα να κάνουν θετικές σκέψεις πριν τον ύπνο. Παίξτε ένα παιχνίδι όπου θα λέτε τα 5 αγαπημένα σας φαγητά ή τα 5 πιο ωραία πράγματα που έγιναν μέσα στη μέρα σας!
-Τα αγαπημένα λούτρινα των παιδιών μπορούν να βοηθήσουν! Πείτε τους ότι τα προσέχουν το βράδυ ή πως τους έχετε δώσει οδηγία να τους δίνουν ένα φιλάκι από εσάς κάθε φορά που νιώθουν ανασφάλεια!