Με το που συνειδητοποιήσεις πως ο σύντροφός σου θυμίζει έστω και στο ελάχιστο τον πατέρα σου, μπορεί να σε πιάσει αναγούλα και να νιώθεις πως χρειάζεσαι λοβοτομή για να διώξεις αυτή τη σκέψη από το μυαλό σου. Εν τέλει, αναζητούμε πράγματι συντρόφους που μοιάζουν στους γονείς μας ή πρόκειται για ένα εντελώς τυχαίο γεγονός; Άραγε, τι πιστεύει η επιστήμη;
Οικειότητα
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να ερωτευτείς κάποιον που θυμίζει ως προς ένα χαρακτηριστικό έναν από τους γονείς σου είναι απολύτως φυσιολογικό, δεδομένου ότι είναι πιθανό να νιώθουμε άνετα με ανθρώπους και καταστάσεις που μας είναι οικείες. “Όταν μεγαλώνεις και εξοικειώνεσαι με έναν συγκεκριμένο τύπο ανθρώπου, έλκεσαι από αυτό τον τύπο γιατί σε κάνει να νιώθεις άνετα, είτε σου αρέσει, είτε όχι. Αυτό είναι που πολλοί άνθρωποι εννοούν όταν γνωρίζουν έναν πιθανό σύντροφο και λένε: ‘Νιώθω λες και σε ξέρω όλη μου τη ζωή'”, εξήγησε η Elayne Savage, ψυχοθεραπεύτρια και ειδικός στις σχέσεις.
Μάλιστα, σύμφωνα με μία έρευνα από το 2003, οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες είναι πιθανό να επιλέξουν έναν σύντροφο που έχει τα ίδια μάτια και χρώμα μαλλιών με τον αντίθετου φύλου γονιό τους. Από την άλλη, σε μία άλλη μελέτη του 2018 προέκυψε πως οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες έχουν μία τάση να επιλέγουν συντρόφους που έχουν τον ίδιο σωματότυπο με τους μπαμπάδες τους.
Η παιδική ηλικία
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της παιδικής μας ηλικίας διαμορφώνουμε ένα συγκεκριμένο μοτίβο, σύμφωνα με το οποίο κάνουμε τις επιλογές μας στη ζωή, όπως και εκείνη του συντρόφου. “Ως ένα εύπλαστο ανθρώπινο ον, αναπτύσσουμε ένα μοτίβο σχέσεων για το τι να περιμένουμε σε μία στενή σχέση. Αυτό το μοτίβο διαμορφώνεται από τις εμπειρίες με τα πιο κοντινά μας άτομα και τείνουμε να νιώθουμε έλξη από παρόμοιες εμπειρίες στη ζωή όσο μεγαλώνουμε”, αναφέρει η Lauren Bradley, θεραπεύτρια με ειδίκευση στο σεξ. Συνεπώς, ανάλογα την αντιμετώπιση που έχουμε λάβει από τους γονείς μας, την ίδια θα ψάχνουμε στον πιθανό σύντροφό μας, με αποτέλεσμα είτε να είμαστε χαρούμενοι με την επιλογή μας, έχοντας μία υγιή παιδική ηλικία ή να πέφτουμε σε λάθος ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει πως υπήρχε ένα background τοξικό.
Το λάθος “happy ending”
Από την άλλη, αν η σχέση με τους γονείς σου ήταν προβληματική, μπορεί να ψάχνεις στην ουσία κάποιον που να μοιάζει σε αυτούς, ώστε να διορθώσεις το “λάθος” που όμως σου συνέβη στο παρελθόν. Είναι σαν υποσυνείδητα να θες να γράψεις από την αρχή την ιστορία, ώστε να δώσεις ένα καλύτερο τέλος σε αυτή, επιλέγοντας μία παρόμοια κατάσταση με σκοπό να τη διορθώσεις.