Το ποσοστό των μωρών που γεννιούνται στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, όπως στην Αμερική, είναι πάνω από το 30% με τους ειδικούς να έχουν κάνει πολλές μελέτες για το βρεφικό μικροβίωμα στα μωρά που δεν αποικίζονται από τα μικρόβια της μητέρας καθώς διέρχονται μέσα από τον γεννητικό σωλήνα.
Σύμφωνα με τις μελέτες των προηγούμενων ετών τα μωρά που έχουν γεννηθεί με καισαρική παρουσιάζουν διαφορές στον αριθμό αλλά και στα είδη των μικροβίων συγκριτικά με τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με φυσιολογικό τοκετό. Κάποιες μελέτες, μάλιστα, συσχετίζουν κάποιες χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες με τη γέννηση με καισαρική καθώς κι αυτές σχετίζονται με τη σειρά τους με το εντερικό μικροβίωμα.
\Οι επιστήμονες έχουν συμπεράνει ότι τα μωρά της καισαρικής θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη μεταφορά των μικροβίων από τον κόλπο της μητέρας τους και πλέον μια νέα έρευνα το επιβεβαίωσε. Σύμφωνα με την γιατρό Avina Romm η διαδικασία μεταφοράς είναι αρκετά απλή: “Μια αποστειρωμένη γάζα διπλώνεται και περνάει από αποστειρωμένο νερό. Στη συνέχεια εισάγεται στον κόλπο της μητέρας και αφήνεται εκεί για μια ώρα. Στη συνέχεια η γάζα αφαιρείται και μπαίνει σε μια ειδική συσκευασία μέχρι τη γέννηση του μωρού. Κατά τη γέννηση, η γάζα περνάει από το πρόσωπο του μωρού μιμούμενη το πέρασμα από τον γεννητικό σωλήνα. Η διαδικασία γίνεται αμέσως μετά τη γέννα και πριν το μωρό τοποθετηθεί πάνω στη μητέρα για skin to skin”.
Σύμφωνα με τη νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο “mBio” η τεχνική αυτή είναι πολύ αποτελεσματική. Οι επιστήμονες μελέτησαν 20 νεογέννητα που γεννήθηκαν με καισαρική τομή και ανακάλυψαν ότι με αυτή τη διαδικασία είχαν κολπική σπορά “που κανονικά δεν θα είχαν επειδή αφαιρέθηκαν κατευθείαν από τη μήτρα χωρίς να περάσουν από τον γεννητικό σωλήνα”.
Η έρευνα, μάλιστα, δεν έχει ολοκληρωθεί αφού οι επιστήμονες θα παρακολουθούν τα μωρά μέχρι την ηλικία των 3 ετών για να ελέγχουν το μικροβιώμά τους.