Μετά τους γονείς-ελικόπτερα ήρθαν οι γονείς… μπουλντόζες! Αυτή η νέα γενιά γονιών, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στα παιδιά, όμως υπάρχει λύση!
Ποια τα χαρακτηριστικά των γονιών-μπουλντόζα
Οι γονείς-μπουλντόζα στηρίζουν τα παιδιά τους λειτουργώντας σαν μπουλντόζα, δηλαδή απομακρύνοντας από μπροστά τους όλα τα εμπόδια κι όλα τα προβλήματα. Δημιουργούν ένα τέλειο και ασφαλές περιβάλλον, προστατεύοντας τα παιδιά αλλά στερώντας τους την ευκαιρία να μάθουν μέσα από τα λάθη τους πώς θα αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες που θα συναντήσουν στην ενήλικη ζωή τους.
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, οι γονείς το κάνουν αυτό γιατί κουβαλούν κι οι ίδιοι τα προβλήματα της παιδικής τους ηλικίας. “Οι γονείς θέλουν μόνο καλά πράγματα για τα παιδιά τους και θέλουν να τα βοηθούν, αλλά αυτό συχνά οδηγεί σε πολλά προβλήματα. Εάν τα παιδιά δεν μάθουν να αντιμετωπίζουν με δύσκολες και δυσάρεστες καταστάσεις, εάν δεν βιώσουν αποτυχίες, δεν θα μάθουν ποτέ να αντιμετωπίζουν το άγχος και δεν θα ανακαλύψουν εναλλακτικές στρατηγικές”, λέει η παιδοψυχολόγος Tanja Witte-Heimbockel σε συνέντευξή της για τους γονείς-μπουλντόζα στο Business Insider.
Πώς πρέπει οι γονείς να διαχειρίζονται τα προβλήματα που συναντούν τα παιδιά τους
“Τα παιδιά χρειάζεται να μάθουν ότι μπορεί να χάσουν, ότι πρέπει να έχουν υπομονή και να διαχειρίζονται καταστάσεις που τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά. Διαφορετικά δεν έχουν την απαραίτητη ψυχολογική σταθερότητα και δεν είναι προετοιμασμένα για την ενήλικη ζωή. Παρά τις καλές προθέσεις των γονιών τους, τα παιδιά δεν έχουν μάθει να λύνουν μόνα τους τα προβλήματα και δεν παίρνουν την ικανοποίηση ότι τα κατάφεραν”, εξηγεί η ψυχολόγος.
Συχνά οι γονείς-μπουλντόζα δεν είχαν τη στήριξη ή την προσοχή που χρειαζόντουσαν από τους δικούς τους γονείς και κάνουν προβολή στα δικά τους παιδιά. “Η βοήθεια από ειδικούς μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να καταλάβουν ότι η αποτυχία είναι μέρος της ζωής των παιδιών. Να είσαι εκεί για το παιδί σου όταν παίρνει ένα κακό βαθμό ή πέφτει από το ποδήλατο. Αλλά μην το προστατεύεις από όλα τα προβλήματα. Τα παιδιά μαθαίνουν από αυτά και αποκτούν νέα κίνητρα. Είναι σημαντικό για την ανάπτυξή τους”, λέει η Witte-Heimböckel.