Πολλές φορές, οι γονείς επισκεπτόμαστε τους ειδικούς για να μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες της καθημερινότητας, τις προκλήσεις που συναντάμε μεγαλώνοντας τα παιδιά μας αλλά και τα τραύματα που κουβαλάμε από την παιδική μας ηλικία και δεν θέλουμε να τα μεταφέρουμε και στα δικά μας παιδιά. Η ψυχολόγος Tamara L. Stevens έγραψε ένα άρθρο για να βοηθήσει όλους τους γονείς που προβληματίζονται για την ανατροφή των παιδιών τους είτε επισκέπτονται κάποιον ψυχοθεραπευτή είτε όχι.
Για να φροντίσεις τα παιδιά σου σωστά, πρέπει να φροντίζεις τον εαυτό σου
Από την πρώτη στιγμή που έρχεται ένα μωρό στη ζωή κάποιου, είναι η προτεραιότητα στη ζωή των γονιών του. Οι συνήθειες που αποκτούμε, όμως, τον πρώτο χρόνο που το μωρό μας χρειάζεται διαρκώς, συνήθως συνεχίζουν και τα επόμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι τα παιδιά είναι πιο ανεξάρτητα. Οι γονείς τείνουν να ξεχνούν τις ανάγκες τους ή νιώθουν τύψεις όταν παίρνουν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους. Για να φροντίσεις όμως τα παιδιά σου σωστά, πρέπει να είσαι σωματικά και ψυχικά υγιής κι αυτό σημαίνει ότι και οι δικές σου ανάγκες πρέπει να είναι μια ισάξια προτεραιότητα.
Κάνεις καλή δουλειά
Οι περισσότεροι γονείς είναι καλοί γονείς. Ναι υπάρχουν κάποιοι που παραμελούν ή κακοποιούν τα παιδιά, αλλά οι περισσότεροι γονείς είναι καλοί γονείς. Και ξεχνάνε να δώσουν συγχαρητήρια στον εαυτό τους για τη σωστή δουλειά που κάνουν. Μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας, τα πάτε περίφημα!
Τα παιδιά χρειάζονται σταθερότητα
Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι τα παιδιά για να ευημερούν χρειάζονται σταθερότητα. Θέλουν να ξέρουν ποιο είναι το επόμενο βήμα και θέλουν να ξέρουν ότι μπορούν να βασιστούν στους γονείς τους. Είναι στο χέρι των γονιών να θέσουν κανόνες και όρια- ακόμα κι αν δεν αρέσουν στα παιδιά μια μέρα θα σε ευγνωμονούν!
Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι τους αγαπάς ό,τι κι αν γίνει
Τα παιδιά εξελίσσονται συνέχεια, μαθαίνουν και μεγαλώνουν κάθε μέρα. Κάνουν λάθη και δοκιμάζουν τα όριά μας καθώς μαθαίνουν πως πρέπει να συμπεριφέρονται κι εκείνα όταν γίνουν ενήλικες. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ξέρουν ότι οι γονείς τους αγαπούν ό,τι κι αν κάνουν. Η αγάπη πρέπει να είναι άνευ όρων ακόμα κι όταν η κακή τους συμπεριφορά έχει συνέπειες. Τα παιδιά χρειάζονται να ξέρουν ότι η ‘κακή συμπεριφορά’ δεν σημαίνει ότι είναι ‘κακά παιδιά’ για τους γονείς τους.