Πώς θέτουμε όρια στα παιδιά: Γιατί η πειθαρχία είναι πιο αποτελεσματική από την τιμωρία

Πειθαρχία σημαίνει ακολουθώ τους κανόνες του σπιτιού. Τιμωρία σημαίνει εστιάζω στην κακή συμπεριφορά. Οι γονείς πολλές φορές προσπαθούμε να θέσουμε όρια στα παιδιά αλλά επιλέγουμε λάθος…δρόμο. Η γιατρός Σουζάννα Kemper-Μαργαρίτη μας εξηγεί ακριβώς ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην πειθαρχία και στην τιμωρία δείχνοντάς μας ποια είναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος για να μάθουμε στα παιδιά να συμπεριφέρονται σύμφωνα με τους κανόνες του σπιτιού αλλά και να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους.

H τιμωρία

-Εστιάζει στο ότι το παιδί είναι “κακό”, αντί να εστιάσει στην συμπεριφορά του. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί αισθάνεται πως η αγάπη μας δεν είναι δεδομένη.

-Στηρίζεται στο φόβο, σε απειλές και στις αρνητικές εμπειρίες (τιμωρία) ώστε να συμμορφωθεί το παιδί και να “μάθει το μάθημά του”.

-Ο γονέας ελέγχει και χειραγωγεί την συμπεριφορά του παιδιού. Η ιδέα είναι: “Κάνε αυτό που σου λέω, αλλιώς θα…”

-Εστιάζει στην κακή συμπεριφορά. Ενθαρρύνει το ψέμα (ώστε να αποφευχθεί η τιμωρία), την επανάσταση του παιδιού και την καχυποψία στην οικογένεια

Η πειθαρχία

-Καθησυχάζει το παιδί μας πως το αγαπάμε πάντα, ακόμη κι όταν κάνει λάθη ή κακές επιλογές.

-Βοηθά το παιδί να κάνει καλύτερες επιλογές, καθώς βλέπει τα αποτελέσματα της συμπεριφοράς του.

-Το παιδί ελέγχει και ευθύνεται για την συμπεριφορά του. Κατανοεί πως οι αποφάσεις που παίρνει έχουν αποτελέσματα και επιπτώσεις, τις οποίες μπορεί να επηρεάσει.

-Ενθαρρύνει την καλή συμπεριφορά. Εστιάζει στα συναισθήματα και στην επίλυση προβλημάτων από κοινού, ώστε να ενδυναμώνεται ο δεσμός, μεταξύ γονέα και παιδιού.

Δες εδώ την ανάρτηση της παιδιάτρου Σουζάννα Kemper-Μαργαρίτη

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network