Τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο μπροστά στις οθόνες, πώς μπορούν, όμως, οι γονείς να καταλάβουν αν έχουν εθιστεί σε αυτές; Η γιατρός Susanna Kemper που έχει κερδίσει την αγάπη πολλών μαμάδων που την ακολουθούν στα social media για τις συμβουλές της σχετικά με τη διατροφή των παιδιών, τους φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης μιας ασθένειας, αλλά και τον απλό τρόπο με τον οποίο εξηγεί την ομοιοπαθητική στους γονείς που θέλουν να την εφαρμόσουν, έκανε μια ανάρτηση για τον εθισμό στις οθόνες.
Όπως αναφέρει η γιατρός, υπάρχουν 9 σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί έχει εθιστεί στις οθόνες:
View this post on Instagram
1. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗ «ΔΟΣΗ» ΤΟΥ
Όταν αισθάνεται άσχημα ή στενοχωριέται ή βαριέται ή πέρασε δύσκολη μέρα, χρειάζεται την οθόνη για να του φτιάξει τη διάθεση – αυτήν ζητά, δεν θέλει τίποτα άλλο…
2. ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ
Κυρίως η οθόνη ενδιαφέρει το παιδί σου, άλλα πράγματα (άθληση, φίλοι, βιβλία) δεν το τραβούν.
3. ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΜΕΝΟ ή «ΑΛΛΟΥ»…
Το παιδί σου μιλά συνεχώς για το βιντεοπαιχνίδι, το YouTube, το TikTok, το Minecraft, ακόμη και αν δεν το έχει μπροστά του.
4. ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Έχει ένα τάμπλετ μπροστά του στο τραπέζει ή όταν του μιλά κάποιος. Δεν μας κοιτάει στα μάτια όπως παλιότερα.
5. ΧΑΛΟΥΝ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΣ
Τσακωμοί στο σπίτι λόγω της χρήσης οθονών και προβλήματα συμπεριφοράς που σχετίζονται με αυτά που παίζει ή βλέπει.
6. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΤΕΡΗΣΗΣ
Εκνευρισμός/θυμός όταν του περιορίζουμε το χρόνο στην οθόνη ή του παίρνουμε πχ το τάμπλετ απ’ τα χέρια όταν είναι ώρα για φαγητό, για μπάνιο, για ύπνο.
7. ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ
Το παιδί περνά όλο και περισσότερο χρόνο μπροστά σε μια οθόνη (τάμπλετ, κινητό).
8. ΥΠΟΥΛΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Ναι, και αυτό συμβαίνει. Το παιδί περιμένει να βγούμε απ΄το δωμάτιο για να βγάλει το κινητό, κρύβει το τάμπλετ στην τσάντα ή στο κρεβάτι ή λέει ψέματα για το χρόνο που πέρασε με το κινητό.
9. ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ
Το παιδί δυσκολεύεται να αφήσει το τάμπλετ, την τηλεόραση ή το κινητό ή τον υπολογιστή. Διαπιστώνουμε πως πλέον τα έχει ανάγκη.