“Τι πιο ευχάριστο για ένα παιδί να παίζει με την μαμά του σε ένα γήπεδο”: H δημιουργός του ‘Μαμά Τρέξε’, Ιωάννα Μπαράκη, μιλά για την ομάδα που έκανε τις μαμάδες να γυμνάζονται μαζί με τα παιδιά τους

Η Ιωάννα Μπαράκη, δημιουργός της ομάδας ‘Μαμά Τρέξε’ στο Instagram, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μια μεγάλη παρέα γυναικών στα Γιαννιτσά με τις οποίες συναντιέται για να κάνουν γυμναστική μαζί με τα παιδιά τους.

Μαμάδες που θέλουν να γυμναστούν αλλά δεν έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο χωρίς τα παιδιά συναντιούνται αθλούνται, συζητάνε και αφήνουν τα παιδιά να τρέξουν, να διασκεδάσουν, να γελάσουν μαθαίνοντας ταυτόχρονα για τη μεγάλη αξία της άθλησης, της αγάπης για τη φύση και της γυναικείας φιλίας.

View this post on Instagram

A post shared by Mamatrexe (@mamatrexe)

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το ‘Μαμά Τρέξε’;

Η ιδέα του ‘Μαμά Τρέξε’ προέκυψε αυθόρμητα και τυχαία. Ξεκίνησα ανεβάζοντας ιστορίες (stories) στο προσωπικό μου λογαριασμό στο Instagram από τις φορές που πήγαινα για τρέξιμο (χωρίς να έχω κάποια επαγγελματική ιδιότητα πάνω σ´αυτό), ενδόμυχα ίσως και σαν μια μορφή παρακίνησης προς τις άλλες γυναίκες να κάνουν το ίδιο. Πολλές ανταποκρίθηκαν και ήρθαν μαζί μου. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα μιας γυναικείας παρέας.
Μια μέρα πάνω στον πανικό μου να τα προλάβω όλα μου ήρθε στο μυαλό η φράση «Μαμά τρέξε». Μια φράση που πραγματικά φωτογραφίζει την σύγχρονη γυναίκα ανεξάρτητα αν είναι μητέρα ή όχι, αν εργάζεται σε αμοιβόμενη εργασία ή όχι.
Ευτυχής συγκυρία σε αυτό το εγχείρημα ήταν και η επανένωση μου με μια παλιά μου φίλη, την Μαρία Νάνου, η οποία με βοήθησε ουσιαστικά στην δημιουργία αυτής της ομάδας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτής. Οι δυό μας, λοιπόν, συνοδοιπόροι, ξεκινήσαμε κάτι που επί της ουσίας ούτε εμείς οι ίδιες ξέραμε τι είναι! Αυτό που γνωρίζαμε με βεβαιότητα, όμως, ήταν η ανάγκη μας να ενωθούμε με όλες τις γυναίκες εκεί έξω, να μην είναι καμία μόνη, να μοιραστούμε τα δύσκολα μας, να βοηθήσει η μία την άλλη.

Τι κερδίζει μια μαμά που αθλείται μαζί με άλλες μαμάδες και τα παιδιά;

Το πρώτο και βασικότερο όφελος απ’ όλη αυτή την διαδικασία είναι η επαφή με την άθληση και η ανάκτηση της χαμένης αυτοπεποίθησης μας. Ο συνδυασμός της άθλησης και της ”γυναικείας ομάδας” ενισχύει την συλλογικότητα μας, το εμείς απέναντι στο εγώ! Γνωρίζουμε ουσιαστικά η μία την άλλη απερίσπαστες, μοιραζόμαστε τα άγχη μας, γελάμε, αποφορτιζόμαστε, σαν μια μορφή ψυχοθεραπείας! Και είναι άλλωστε μια μορφή ψυχοθεραπείας. Το γεγονός οτί όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει μαζί με τα παιδιά μάς διευκολύνει ενώ τα παιδιά αντιμετωπίζουν το όλο εγχείρημα με μεγάλο ενθουσιασμό.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις των παιδιών που συμμετέχουν;

Τα παιδιά προφανώς και αντιλαμβάνονται την όλη διαδικασία σαν παιχνίδι και μάλιστα ένα παιχνίδι χωρίς κανόνες. Μπορούν να τρέξουν, να χοροπηδήσουν, να κάνουν αγώνες με τις μαμάδες τους. Άλλωστε και οι μαμάδες γινόμαστε πάλι παιδιά! Τι πιο ευχάριστο για ένα παιδί να μπορεί να παίξει με την μαμά του σε ένα γήπεδο.

View this post on Instagram

A post shared by Mamatrexe (@mamatrexe)

Τελικά όταν οι μαμάδες γινόμαστε παράδειγμα για τα παιδιά μας, είναι πιο εύκολο να μάθουν και έκεινα να αγαπούν το σώμα τους και να φροντίσουν την υγεία τους;

Προφανώς το καλύτερο παράδειγμα για ένα παιδί είναι ο ίδιος του ο γονιός. Μπορούμε εύκολα να παρατηρήσουμε την ικάνοτητα ενος μικρού παιδιού να μιμείται τους ενήλικες! Αν ήταν, λοιπόν, δυνατό να περάσουμε στα παιδιά μας όσο το δυνατόν πιο υγειή πρότυπα μέσα από τη δική μας προσπάθεια φαντάζομαι ότι το αποτέλεσμα θα ήταν πραγματικά ελπιδοφόρο για τις επόμενες γενιές. Όχι μόνο στο κομμάτι του Ευ Ζην αλλά και στην λειτουργία της κοινωνίας εν γένει. Να σημειώσω σε αυτό το σημείο πως δεν χρειάζεται να υπερβάλλουμε εαυτόν στις προσπάθειες μας. θεωρώ πως τελικά αυτό που θα πρέπει να αποτυπωθεί είναι η προσπάθεια!

Ποιες είναι οι δράσεις που θα κάνετε στο μέλλον;

Γενικά μας διακατέχει ένας αυθορμητισμός σε αυτήν την παρέα οπότε μακροπρόθεσμα ποιός ξέρει! Στο άμεσο μέλλον έρχονται συνεντεύξεις με προπονητές-γυμναστές, φυσιοθεραπευτές, διαιτολόγους, γιατρούς, ψυχολόγους, παιδαγωγούς, φιλανθρωπικές δράσεις, εκδρομές και πολλές γυναικείες μαζώξεις!

View this post on Instagram

A post shared by Mamatrexe (@mamatrexe)

Πες μας περισσότερα για το “Μαμά Τρέξε junior” που ετοιμάζετε. Θα βλέπατε μία παρόμοια δράση και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας;

Το “mamatrexe junior” το περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία μετά την λήξη της σχολικής περιόδου! Ήδη όλες συζητάμε μεταξύ μας ιδέες για το τι θα θέλαμε να περιλαμβάνει, για να προσφέρει διάσκεδαση στους μικρούς μας φίλους. Οι ιδέες μας περιλαμβάνουν τρέξιμο, ζωγραφική, μουσική, παιδικά παιχνίδια μαζί με τις μαμάδες, περιπάτους μέσα και έξω από την πόλη. Δεν υπάρχουν όρια, όταν υπάρχει διάθεση!
Όσον αφορά τις άλλες πόλεις, οραματιζόμαστε η ιδέα του ‘Μαμά Τρέξε’ να μεγαλώσει και άλλο, να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις ανα την Ελλάδα και να αναπτυχθούν ισχυροί δεσμοί μεταξύ των γυναικών που το απαρτίζουν. Μια δραστήρια κοινότητα γυναικών με κοινό παρονομαστή την άθληση και τη συλλογικότητα!

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network