Όλοι οι γονείς προσπαθούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να μάθουν πώς να τρώνε υγιεινά, όμως δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια. Κάποια τρώνε μόνο ένα λαχανικό – π.χ. μόνο ντομάτα- και δεν θέλουν να δοκιμάσουν ή να φάνε τίποτα άλλο. Κάποια παιδιά τρώνε μόνο φρούτα και καθόλου λαχανικά.
Κάποια τρώνε κυρίως πατάτες – εννοείται μόνο τηγανητές! – και κάποια τρώνε σαλάτες, λαχανικά και φρούτα σαν να ήταν καραμέλες.
Οι διαιτολόγοι συνιστούν στους γονείς- όπως κι αν έχει μάθει να τρώει το παιδί- να δημιουργούν πάντα ένα ευχάριστο περιβάλλον την ώρα του φαγητού όπου τα παιδιά μπορούν να αποκτήσουν τη διάθεση να δοκιμάσουν νέες γεύσεις. Αυτό το ευχάριστο περιβάλλον, μάλιστα, αποκλείει από το τραπέζι 4 συχνές αλλά τοξικές φράσεις που λέμε οι γονείς στα παιδιά και τους εμποδίζουν να αποκτήσουν μια υγιή σχέση με το φαγητό:
-Αν δεν φας τη σαλάτα σου, δεν θα φας γλυκό μετά
Είναι σαν να τους λέμε ότι η σαλάτα είναι “κακιά” και το γλυκό “καλό” αφού έρχεται ως επιβράβευση. Πιο σωστά μπορούμε να πούμε “φάε τη σαλάτα όταν είσαι έτοιμη”.
-Αν είσαι φρόνιμος\ τακτοποιήσεις το δωμάτιό σου, θα σου δώσω μπισκότο.
Το μπισκότο έρχεται πάλι ως επιβράβευση και όσο πιο συχνά έρχεται αυτή η επιβράβευση τόσο πιο συχνά θα θέλει να φάει γλυκά! Η επιβράβευση μπορεί να είναι μια όμορφη δραστηριότητα, όπως “εάν τακτοποιήσεις το δωμάτιό σου, μπορούμε να παίξουμε το αγαπημένο σου παιχνίδι”.
-Μην λες “όχι”, δοκίμασε λίγο.
Όταν κάποιος τους προσφέρει ένα φαγητό ή ακόμα κι εσύ, κι εκείνο δεν θέλει, αν του πεις να φάει έστω μια μπουκιά πριν πει “όχι”, είναι σαν να του λες να μην δίνει σημασία σε αυτό που αισθάνεται. Αν δεν πεινάει, δεν έχει όρεξη να φάει ή απλά δεν του αρέσει αυτό που βλέπει, έχει δικαίωμα να πει ”όχι”. Είναι σημαντικό να μάθουν σε μικρή ηλικία ότι πρέπει να λένε “όχι” όταν το νιώθουν για αυτό καλύτερα πες του “Όταν δεν θέλουμε να φάμε κάτι, λέμε “όχι ευχαριστώ” με ευγενικό τρόπο”.
-Θα με κάνει πολύ χαρούμενη, αν φας τρεις ακόμα μπουκιές
Συχνά οι γονείς θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας θα φάνε αρκετά και δεν θα μείνουν νηστικά. Όμως αν συνδυάσουν την υγιεινή διατροφή με τη δική μας ευτυχία, τότε δύσκολα θα αναπτύξουν υγιεινές συνήθειες. Είναι καλύτερο, λοιπόν, να μάθουμε στα παιδιά γιατί είναι σημαντικό να τρώνε ορισμένες τροφές και πόσο καλό κάνει στην υγεία του σώματός τους. “Τα καρότα έχουν βιταμίνη Α που σε βοηθάει να βλέπεις καλύτερα”, είναι ένα καλό παράδειγμα.