9 Μαρτίου 2022, Μαριούπολη: η έγκυος Ιρίνα Καλίνινα ξαπλωμένη στο φορείο κρατώντας την κοιλιά της, τραυματισμένη, ωχρή,και πονεμένη απομακρύνεται από το βομβαρδισμένο μαιευτήριο. Είναι μία τις εφιαλτικές φωτογραφίες των πρώτων εβδομάδων της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και φέρνει στο φως «την δολοφονία των μελλοντικών γενιών των Ουκρανών». Σήμερα, η φωτογραφία τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο του ιδρύματος World Press Photo.
Ο «Μίρον» που παραπέμπει στην λέξη mir που σημαίνει ειρήνη, γεννήθηκε νεκρός σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μισή ώρα αργότερα, η μητέρα του, 32 ετών, πέθαινε με την σειρά της.
Η φωτογραφία είναι του Γεβγκένιι Μαλολέτκα του Associated Press (AP). «Συνέλαβε την παράνοια και την φρίκη του πολέμου» και «έφερε στο φως την δολοφονία των μελλοντικών γενιών των Ουκρανών», σύμφωνα με την κριτική επιτροπή του περίφημου διαγωνισμού Φωτοδημοσιογραφίας.
Ο ουκρανός φωτοδημοσιογράφος, που διηγήθηκε ότι έφθασε μία ώρα πριν από την εισβολή της Μαριούπολης, ήταν ένας από τους λίγους φωτογράφους που κατέγραψαν τα γεγονότα.
The World Press Photo of the Year winner is @EMaloletka, @AP, for this confronting image from the siege of Mariupol, for perfectly capturing the human suffering caused by Russia’s invasion of Ukraine in a single image. Learn more: https://t.co/zLRtQqkU5o pic.twitter.com/fM7HshnAm1
— World Press Photo (@WorldPressPhoto) April 20, 2023
«Επί 20 μέρες ζήσαμε μαζί με το προσωπικό των ασθενοφόρων στο υπόγειο του νοσοκομείου και σε καταφύγια μαζί με τους κατοίκους. Προσπαθήσαμε να δείξουμε τον τρόμο με τον οποίο ζούσαν οι Ουκρανοί», είπε.
Σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης, η Μαριούπολη πολιορκήθηκε και βομβαρδίστηκε επί πολλές εβδομάδες από τις ρωσικές δυνάμεις κατά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης. Ο βομβαρδισμός του μαιευτηρίου και του νοσοκομείου παίδων στις 9 Μαρτίου 2022 στην Μαριούπολη συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Μαριούπολη έπεσε τελικά στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων τον Μάιο 2022 έπειτα από λυσσώδη αντίσταση. Σύμφωνα με το Κίεβο, το 90% της πόλης ισοπεδώθηκε και 20.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν εκεί. Η Ευρωπαϊκή Ενωση χαρακτήρισε την πολιορκία της Μαριούπολης «κατάφωρο έγκλημα πολέμου».
Με την βράβευση και την ανάδειξη της φωτογραφίας αυτής, η κριτική επιτροπή «ελπίζει ότι ο κόσμος θα σταματήσει και θα αναγνωρίσει τις αβάσταχτες αλήθειες αυτού του πολέμου και να σκεφτεί το μέλλον της Ουκρανίας».
Οι βραβευμένες φωτογραφίες θα εκτεθούν από τις 22 Απριλίου στο Άμστερνταμ, έδρα του ιδρύματος World Press Photo, πριν εκτεθούν στον υπόλοιπο κόσμο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ