Συζητάτε ουσιαστικά με τα παιδιά σας;

Πόσες φορές έχετε τσακωθεί με τα παιδιά σας, αλλά δεν καταλαβαίνετε γιατί; Πόσες φορές ένας διάλογος που ξεκινά ως μία απλή παρατήρηση καταλήγει με φωνές και κλάματα; Και μετά στενοχωριέστε και αναρωτιέστε τι πήγε λάθος.

Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να συγκρουστούμε με ένα παιδί.
1. Οι καθημερινές απαιτήσεις, το τρέξιμο μέσα στη μέρα, με αποτέλεσμα άθελά μας να μη δίνουμε στα παιδιά την προσοχή που χρειάζονται.
2. Μπορεί να μη μας εμπιστεύονται ώστε να ζητήσουν συμβουλές και να μην αναπτύξαμε αυτή τη σχέση μαζί τους στα πρώτα χρόνια της ζωής τους.
3. Τα παιδιά αντιμετωπίζουν καθημερινό στρες και πίεση, που για εμάς φαίνονται ασήμαντα, με αποτέλεσμα να κλείνονται στον εαυτό τους.

Πόσες φορές όταν ρωτούν τα παιδιά «Γιατί να το κάνω αυτό;» έχουμε απαντήσει «Γιατί το λένε οι μεγάλοι»; Ή τους έχουμε πει «Να είσαι καλό παιδί στο σχολείο» δημιουργώντας τους απαιτήσεις; Ή «Να γράψεις καλά, να φέρεις καλούς βαθμούς»…
Για όλους τους παραπάνω λόγους ως γονείς αναζητάμε τον τρόπο να μάθουμε να μιλάμε με τα παιδιά μας. Αναζητάμε τον τρόπο να συνδεθούμε με τα παιδιά μας, τον τρόπο να μπορέσουμε να τα βοηθήσουμε, ώστε να αναπτύξουν δεξιότητες. Και αυτή η επικοινωνία είναι μία τέχνη.

Διαβάσαμε το βιβλίο ‘Η τέχνη του να μιλάμε με τα παιδιά μας’, έναν οδηγό για γονείς και εκπαιδευτικούς και όλους όσοι αναζητούν τρόπους να βελτιώσουν την επικοινωνία με τα παιδιά. Μέσα από ιστορίες και παραδείγματα από την καθημερινή ζωή, το βιβλίο παρουσιάζει πώς μπορούμε να ακούσουμε τα παιδιά μας και να τους μιλάμε με τέτοιον τρόπο, ώστε να αναπτύξουμε μια δυνατή σχέση βασισμένη στην εμπιστοσύνη. Ακόμα κι αν αυτή η σχέση μεταξύ μας έχει ξεκινήσει λάθος. Πάντα υπάρχει ο χρόνος και ο χώρος να ξεκινήσουμε από την αρχή.

Η Rebecca Rolland, EdD, μέλος του διδακτικού προσωπικού του Χάρβαρντ, λογοθεραπεύτρια και μητέρα, παρουσιάζει τη διασύνδεση των αρχών της ανάπτυξης των παιδιών με πρακτικές συμβουλές. Δίνει έμφαση στην ανάπτυξη ενός ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου, καθώς και στη σημασία της αναγνώρισης και της ενθάρρυνσης των παιδιών για να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση.

Υπάρχουν πολλά βιβλία που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης στα παιδιά. Παρ’ όλα αυτά, το βιβλίο Η τέχνη του να μιλάμε με τα παιδιά μας εστιάζει ουσιαστικά στη δημιουργία μιας ισορροπημένης σχέσης με τα παιδιά μακροχρόνια, μεγαλώνοντας μελλοντικούς υγιείς και ανεξάρτητους ενήλικες με αναπτυγμένη ενσυναίσθηση και δεξιότητες που χρειάζονται για ένα καλύτερο μέλλον.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Μπορείτε να διαβάσετε τις πρώτες σελίδες και να το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο dioptra.gr.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network