“Κάποτε ήταν φίλοι μας, μέλη της οικογένειάς μας, σύντροφοι στις ώρες της χαράς ή και της θλίψης μας. Ώσπου, μια μέρα, διαπιστώσαμε ότι δεν χωρούν στην πιεσμένη καθημερινότητά μας. Ότι κουραστήκαμε να τα φροντίζουμε. Ότι τα βαρεθήκαμε. Ότι μεγάλωσαν πια κι έχουν περισσότερες απαιτήσεις. Και τα εγκαταλείψαμε γιατί μας δέσμευαν, μας περιόριζαν, μας επιβάρυναν. Τα αφήσαμε στην τύχη τους, όταν δεν τα σύραμε στο ιατρείο για μια εσπευσμένη και πρόωρη ευθανασία.
Χιλιάδες σκύλοι και γάτες, παρατημένοι από τα αφεντικά τους, περιφέρονται αδέσποτοι στις γειτονιές και τις εξοχές μας, αναζητώντας τροφή στα σκουπίδια μας και αντιμετωπίζοντας, πολλές φορές, τη σκληρότητα των ανθρώπων. Όσο κι αν τα φιλοζωικά σωματεία, πολλά απ’ αυτά στελεχωμένα από εθελοντές, εργάζονται καθημερινά για τη φροντίδα, τον εμβολιασμό και τη στείρωση των ζώων, τα κατοικίδια χρειάζονται τον άνθρωπο όχι μονάχα για να τα ταΐσει ή να τα περιθάλψει, αλλά και για να τους αφιερώσει λίγο από τον χρόνο του, να τα αγαπήσει. Κι εκείνα θα ανταποδώσουν με άκρα ανιδιοτέλεια την αγάπη του, στο πολλαπλάσιο.
Σήμερα, παγκόσμια μέρα αδέσποτων ζώων, ας υιοθετήσουμε με υπευθυνότητα ένα κατοικίδιο από τα εκατοντάδες που στερήθηκαν την εστία τους. Η ευγνωμοσύνη, η σταθερότητα, η εμπιστοσύνη που θα πάρουμε ως αντάλλαγμα, είναι δώρο ανεκτίμητο”. Αυτό το κείμενο είχε γράψει πέρυσι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για τα εκατοντάδες αδέσποτα που έχουν στερηθεί την εστία τους και βρίσκονται στα καταφύγια.
Η Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων καθιερώθηκε το 2010 μετά από πρωτοβουλία ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για τα 600 εκατομμυρία αδέσποτα ζώα που ζουν υπό άθλιες συνθήκες σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, εκτός από την πολύ καλή δουλειά που κάνουν μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί για την υιοθεσία, την προστασία, τη φροντίδα και τη περίθαλψη των αδέσποτων ζώων και ο Δήμος Αθηναίων- συγκεκριμένα το Τμήμα Αστικής Πανίδας- είναι υπεύθυνος για την περισυλλογή, ιατρική φροντίδα, σίτιση και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων που βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου. Ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας του Δήμου Αθηναίων «Καταφύγιο του Σωκράτη» ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2021 και είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό καταφύγιο ζώων, αφού εκεί οι άνθρωποι φροντίζουν ώστε κάθε ζωάκι να υιοθετηθεί και να βρει το σπίτι του.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, διαβάσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού Dog’s Voice, που δίνει συμβουλές για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα αδέσποτα ζωάκια.
Παρατηρούμε πριν δράσουμε
Πώς είναι η υγεία του σκύλου, ποιο το περιβάλλον που ζει, ποιες οι πιθανότητες να πάθει κακό; Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε, άρα αντιμετωπίζουμε την κατάσταση ρεαλιστικά, έχοντας κατά νου να μην την κάνουμε χειρότερη. Αν, για παράδειγμα, ο σκύλος βρίσκεται σε μέρος που τον φροντίζουν, δε θέλουμε να τον τρομάξουμε ούτε να τον απομακρύνουμε από γειτονιά που γνωρίζει καλά αν δεν έχουμε σκοπό να τον υιοθετήσουμε υπεύθυνα. Αν βρείτε κουτάβι ελέγξτε προσεκτικά τη γύρω περιοχή καθώς κάπου εκεί κοντά μπορεί να βρίσκεται η μητέρα ή τα αδέρφια του.
Αν ο σκύλος είναι φοβικός
Ένας αδέσποτος σκύλος ενδέχεται να είναι τρομαγμένος λόγω των συνθηκών που αντιμετωπίζει στο δρόμο. Προσέχουμε κάθε μικρό σημάδι που εκφράζει με τις κινήσεις του και προσαρμόζουμε σε αυτές τον τρόπο προσέγγισης μας. Αποφύγετε απότομες κινήσεις, μιλήστε με ήρεμη και σταθερή φωνή και δώστε του χρόνο να σας προσεγγίσει. Αν κρατάτε τροφή, μπορεί να γίνει μια λιχουδιά με την οποία θα κερδίσετε ακόμα πιο γρήγορα την εμπιστοσύνη του.
Κερδίζουμε την εμπιστοσύνη του
Οι σκύλοι καταλαβαίνουν με τι αισθήματα τα προσεγγίζουμε και είναι σημαντικό να νιώθουμε καλά με αυτό που κάνουμε, ώστε αυτό να «περάσει» στο σκύλο. Απλώστε το χέρι σιγά-σιγά, ποτέ ψηλότερα από το κεφάλι του, και αφήστε το ακίνητο μέχρι να έρθει με δική του πρωτοβουλία να σας μυρίσει. Σκύψτε για να μικρύνετε τον όγκο σας, αλλά μην κάτσετε σε βαθύ κάθισμα, καθώς ενδέχεται να ερμηνευτεί ως συσπείρωση για επίθεση. Δώστε στο σκύλο χρόνο, και δείξτε υπομονή, μέχρι να νιώσει την ασφάλεια να σας πλησιάσει.
Συμβουλευτείτε την τοπική φιλοζωική
Βρείτε το τηλέφωνο της τοπικής φιλοζωικής. Ενημερώστε τους για την κατάσταση, αλλά να θυμάστε πάντα ότι η φιλοζωική δεν είναι ο τρόπος για να «ξεφορτωθείτε» το ζώο. Οι περισσότερες βασίζονται σε εθελοντές και συνήθως οι χώροι φιλοξενίας τους είναι γεμάτοι. Θα σας πουν όμως με ποιόν κτηνίατρο της περιοχής συνεργάζονται και μπορεί να σας βοηθήσει. Σε αυτόν θα πάτε και θα ελέγξετε αν ο σκύλος διαθέτει μικροτσίπ και την κατάσταση της υγείας του.
Φιλοξενείστε το σκύλο
Φιλοξενείστε το σκύλο μέχρι να βρει το νέο του σπίτι. Αν μπορείτε να επωμιστείτε το κόστος, ζητήστε από τον κτηνίατρο να του κάνει τα απαραίτητα εμβόλια, ίσως ακόμα και να προχωρήσει σε στείρωση. Ενημερώστε για τις κινήσεις σας τη φιλοζωική, και κυρίως καταχωρήστε μια αγγελία στο Dogs’ Voice ή σε άλλα ιντερνετικά μέσα. Κρατήστε το σκύλο κοντά σας όσο χρειαστεί, έτσι βοηθάτε πραγματικά.
Με πληροφορίες από το dogsvoice.gr