Όταν το παιδί σου ξεκινήσει να πηγαίνει σχολείο, ξεκινά να αναπτύξει στο έπακρο τις κοινωνικές του δεξιότητες. Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως εκτός από φιλίες με άλλα παιδάκια, ενδέχεται να υπάρχουν και εντάσεις. Σίγουρα, πρόκειται για μία άκρως απαιτητική κατάσταση που θα πρέπει να διαχειριστείς με ηρεμία, ώστε να βοηθήσεις το παιδί σου να κατανοήσει την κατάσταση. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν;
Δείξε ψυχραιμία
Σίγουρα, το να παραμείνεις ψύχραιμη όταν το παιδί σου επιστρέψει σπίτι από το σχολείο και σου αποκαλύψει πως τσακώθηκε με κάποιο συμμαθητή του δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η πρώτη αντίδραση είναι να σηκώσεις το τηλέφωνο και να επικοινωνήσεις με το σχολείο, ώστε να μάθεις περισσότερες πληροφορίες ή τον λόγο που δεν επενέβη κάποια δασκάλα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ωστόσο είναι σημαντικό να παραμείνεις ψύχραιμη και να μην δημιουργήσεις περισσότερη ένταση. Κάπως έτσι θα βοωθήσεις και το παιδί σου να ηρεμήσει, δίνοντας του το καλό παράδειγμα πως η ηρεμία βοηθά στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων.
Δείξε κατανόηση
Όταν ένα παιδί βιώνει τους πρώτους του τσακωμούς με φίλους, χρειάζεται σίγουρα να νιώσει πως ο πιο δικός του άνθρωπος, δηλαδή η μητέρα του κατανοεί τη συναισθηματική του φόρτιση. Μπορείς λοιπόν να χρησιμοποιήσεις φράσεις όπως “καταλαβαίνω πως είναι πολύ σκληρό να ακούς αυτά τα λόγια από κάποιον φίλο σου”, “φαίνεσαι πολύ πληγωμένος και στεναχωρημένος”, “από ό,τι μου λες, φαίνεται πως είναι μία αρκετά δύσκολη κατάσταση”, “καταλαβαίνω πως δεν κατανοείς τον λόγο που η φίλη σου συμπεριφέρθηκε με αυτόν τον τρόπο”. Κάπως έτσι, το παιδί θα νιώσει ασφάλεια να εκφράσει περισσότερο και καλύτερα τα συναισθήματα του, και στη συνέχεια να αντιμετωπίσει την εν λόγω κατάσταση.
Το σημαντικό μάθημα
Ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα που χρειάζεται να μάθει κάθε άνθρωπος, και πόσο μάλλον ένα παιδί, είναι πως στη ζωή κάποια πράγματα μπορείς να τα ελέγξεις και κάποια άλλα όχι. Στην πρώτη κατηγορία ανήκει ο τρόπος που επιλέγεις να συμπεριφέρεσαι στους γύρω σου. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει ο τρόπος που πράττουν εκείνοι και που πολλές φορές δεν συμφωνεί με την ευγένεια και τον σεβασμό που δείχνεις εσύ. Φρόντισε ώστε το παιδί να καταλάβει πως εκείνο χρειάζεται να πράττει συνετά, ακόμα κι αν κάποιες φορές δεν λαμβάνει την ίδια ευγενική αντιμετώπιση.
Δείξε στο παιδί σου τις εναλλακτικές επιλογές του
Στην περίπτωση του τσακωμού με κάποιον φίλο του, θα πρέπει να βοηθήσεις το παιδί σου να επιστρέψει στο σχολείο χωρίς να κλειστεί στον εαυτό του. Πρότεινε του να είναι φιλικό με το εν λόγω παιδί, ακόμα κι αν έχουν μαλώσει και πρότεινε του να πλησιάσει άλλα παιδιά για παιχνίδι. Φυσικά, είναι σημαντικό να συμβουλεύσεις το παιδί σου να προσπαθήσει να λύσει τα προβλήματα με τον φίλο του χωρίς να υπάρχουν εντάσεις.
Τι γίνεται εάν η ένταση μεγαλώνει
Εάν παρατηρήσεις πως η ένταση στο σχολείο ανάμεσα στο παιδί σου και τον συμμαθητή σου αντί να εξομαλύνεται, μεγαλώνει είναι σημαντικό να απευθυνθείς στη δασκάλα του τμήματος. Θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα την κατάσταση και μπορεί να είναι προσεκτική με τυχόν συμπεριφορές.