Το να μεγαλώνεις ένα μοναχοπαίδι δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Πλέον μάλιστα, ολοένα και περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν συνειδητά να κάνουν μόνο ένα παιδί. Κάπου εδώ όμως, ξεκινούν και τα ατοπήματα που κάνουν συχνά στο μεγάλωμά του. Όχι, τα μοναχοπαίδια δεν έχουν έναν πολύ διαφορετικό τρόπο διαπαιδαγώγησης. Υπάρχουν ωστόσο κάποια λάθη και κάποιες ιδιαίτερες συμπεριφορές που επαναλαμβάνουν συχνά οι γονείς και τα επηρεάζει αρνητικά. Ποια είναι αυτά και πως θα τα διορθώσεις;
Ενθάρρυνέ το να έχει κοινωνικές επαφές
Τα μοναχοπαίδια περνούν τον περισσότερο χρόνο τους παίζοντας μόνα τους ή με φανταστικούς φίλους και γενικώς περνούν αρκετό χρόνο με ενήλικους. Αυτό δυσκολεύει την αλληλεπίδραση με άλλους και προάγει τη μοναξιά. Συνεπώς, θα χρειαστεί να προτρέψεις το παιδί σου να κάνει φιλίες, να παίζει με άλλα παιδάκια στην ηλικία του και γενικώς να είναι κοινωνικό.
Μάθε του να είναι αυτόνομο
Τα παιδιά που δεν έχουν αδερφάκια περνούν αρκετές ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους με τους γονείς τους. Ακόμα περισσότερο μαθαίνουν να εξαρτώνται πολύ από τους γονείς τους και συχνά έχουν ως δεδομένο πως θα αυτοί θα τα βοηθήσουν να κάνουν το παραμικρό. Έτσι, είναι σημαντικό να μάθεις στο παιδί σου να είναι αυτόνομο. Να συμμαζεύει το δωμάτιο του, να επιλέγει τα ρούχα του, να ετοιμάζει τη σχολική τσάντα. Κάπως έτσι, θα γίνει υπεύθυνο και δεν θα θεωρεί πως όλα του έρχονται έτοιμα.
Μην είσαι υπερπροστατευτική
Όταν έχεις μόνο ένα παιδί είναι αναμενόμενο πως κάποιες φορές θα γίνεις υπερπροστατευτική. Μπορεί να παρατηρήσεις πως επεμβαίνεις κάθε φορά που το παιδί σου μαλώνει με κάποιο άλλο παιδάκι και εσύ αναλαμβάνεις τον ρόλο του διαμεσολαβητή. Προσπάθησε να δείξεις ψυχραιμία και να επιτρέψεις στο παιδί σου να δώσει τις δικές του μάχες. Να είσαι σίγουρη πως μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνο του. Εσύ από τη σειρά σου μπορείς να το διδάξεις πως να αντιμετωπίζει αυτές τις καταστάσεις χωρίς ταραχή και τσακωμούς.
Μην αναζητάς την τελειότητα
Συχνά, οι γονείς που έχουν ένα μόνο παιδί τείνουν να επικεντρώνονται τόσο πολύ σε αυτό που στο τέλος καταλήγουν να θέτουν τόσο υψηλούς στόχους που μόνο να το αγχώσουν μπορούν. Σίγουρα, θέλεις να προσφέρεις το καλύτερο δυνατό στο παιδί σου και να το βοηθήσεις να αναπτύξει όσο περισσότερο γίνεται κάθε δεξιότητά του. Ωστόσο, φρόντισε να του διδάξεις πως δεν πειράζει εάν δεν τα καταφέρνει πάντα. Έχει σημασία να προσπαθεί και να βελτιώνεται.
Μην θέτεις υπερβολικά όρια
Θα συμφωνήσουμε πως ως γονείς επιβάλλεται να θέτουμε κάποια όρια. Όχι όμως να το παρακάνουμε. Προσπάθησε να πετύχεις μία αρμονία ανάμεσα στο πρέπει και το θέλω. Να προστατεύσεις το παιδί σου, αλλά και να του προσφέρεις τις απαραίτητες ελευθερίες, ώστε να αναπτύξει την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του. Το σημαντικό είναι να νιώθει εμπιστοσύνη ώστε να σου μιλά για ό,τι το απασχολεί.
Μην είσαι υπερβολικά αυστηρή
Αρκετοί γονείς τείνουν να είναι αρκετά αυστηροί με το μοναχοπαίδι τους, τόσο σε θέματα συμπεριφοράς όσο και σε όρια ή κανόνες. Ωστόσο, θα πρέπει να αφήσεις και λίγο ελεύθερο το παιδί, ώστε να καταφέρει να ανεξαρτητοποιηθεί και να μάθει να εξαρτάται από τον εαυτό του.