Οι γυναίκες έχουμε βιολογικό ρολόι. Κάποιες το ακούμε και κάποιες όχι. Τα χρονικά όρια που μια γυναίκα μπορεί να κάνει παιδιά και να έχει μια ασφαλή εγκυμοσύνη είναι γνωστά ενώ για τους άντρες οι έρευνες ακόμα συνεχίζονται. Σύμφωνα με δημοσίευμα της DW οι επιστήμονες τείνουν να συμφωνήσουν ότι υπάρχει ‘βιολογικό ρολόι’ και στους άντρες, καθώς ο κίνδυνος να κληροδοτήσουν στα παιδιά μεταλλάξεις των γονιδίων, όταν γίνονται μπαμπάδες σε μεγαλύτερη ηλικία είναι πιο αυξημένος.
Ένας υγιής άντρας παράγει 60 με 100 εκ. σπερματοζωάρια κάθε μέρα, ποσότητα που ωστόσο μειώνεται καθώς αυξάνεται η ηλικία. Επίσης, όσο μεγαλώνει ένας άντρας αυξάνεται η πιθανότητα να γεννηθούν παιδιά με ειδικές ανάγκες. Είναι γνωστό πως οι άντρες δεν βιώνουν βέβαια κάτι αντίστοιχο με τη δική μας εμμηνόπαυση. Μπορούν δηλαδή να συμμετέχουν στην αναπαραγωγή έως πολύ αργά στη ζωή τους, αλλά δεν είναι το ίδιο.
Όσο μεγαλώνουν οι άντρες αυξάνεται και το ρίσκο να κληρονομήσουν τα παιδιά μεταλλάξεις των γονιδίων μέσω του σπέρματος, σύμφωνα με τον Christian Leiber-Caspers. «Έχει διαπιστωθεί σε έρευνες πως σε άντρες πάνω από τα 40, 50 και 60 διαπιστώνονται τέτοιες αλλαγές». Ο Leiber-Caspers είναι επικεφαλής του τμήματος ανδρολογίας στην Κλινική Ουρολογίας, παιδιατρικής και Ανδρολογίας στο Maria-Hilf Hospital Alexianer Krefeld στη Γερμανία. «Στατιστικά ο κίνδυνος ελαττωμάτων αυξάνεται με την ηλικία» σημειώνει.
Όταν παράγεται νέο σπέρμα, οι γενετικές του πληροφορίες αντιγράφονται από το ήδη υπάρχον σπέρμα. Αυτή η διαδικασία επαναληπτικής αντιγραφής ενέχει το ρίσκο να δημιουργηθούν μικρά ή μεγάλα λάθη όσο περνούν τα χρόνια. Παράλληλα, ο οργανισμός δεν μπορεί να επιδιορθώσει αυτά τα λάθη αυτόματα όσο γερνά.
Πιθανές παθήσεις
Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει 20 κληρονομικές ασθένειες που συνδέονται με την ηλικία του πατέρα, μεταξύ των οποίων και νοητικές ή ψυχικές νόσοι- όπως σχιζοφρένεια ή διπολικότητα.
Παιδιά των οποίων ο πατέρας ήταν πάνω από 45 ετών είχαν 3.5 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν κάποιας μορφής αυτισμό σε σχέση με παιδιά των οποίων οι πατεράδες ήταν στη δεκαετία των 20 ετών.
Ένα άλλο νόσημα είναι το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο- πρόκειται για αυτοάνοση πάθηση που ενδέχεται να προκαλέσει βλάβες στους πνεύμονες ή απώλεια μνήμης, ακόμα και επιληψία.
Αυξημένες είναι επίσης και οι πιθανότητες για τη διαταραχή της προσοχής. Θα πρέπει όμως να υπογραμμίσουμε πως όλα αυτά δεν σημαίνει ότι θα συμβούν, αλλά ότι ενδέχεται να συμβούν.
Οι γονείς σήμερα είναι ολοένα και πιο μεγάλοι
Ο μέσος όρος των γυναικών που γίνονται για πρώτη φορά μητέρες έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Στη Γερμανία σημειώθηκε ότι έχει φτάσει το 30.5 έτη, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Για μια γυναίκα, σύμφωνα με δημοσίευμα της DW, η εγκυμοσύνη μετά τα 35 της χρόνια θεωρείται εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου και υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για το σύνδρομο Down.
Αντιστοίχως η ηλικία του πατέρα φτάνει στα 33.3 έτη. Τα τελευταία χρόνια γίνονται έρευνες για να διαπιστωθεί ο ρόλος που παίζει η ηλικία του πατέρα, ωστόσο είναι δύσκολο καθώς προφανώς θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και ο παράγοντας της μητέρας και οι συνδυασμοί είναι πολλοί.
«Είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε επακριβώς τους παράγοντες του ενός ανθρώπου που μπορεί να είναι καθοριστικοί για το παιδί» λέει ο Leiber-Caspers. «Ωστόσο, είναι κάποιες παθήσεις που είναι αρκετά βέβαιο πως οφείλονται στην ηλικία του πατέρα».
Πηγή: DW