Ο όρος “elephant parenting” προστέθηκε στο λεξικό της ανατροφής των παιδιών το 2014, όταν η Priyanka Sharma-Sindhar χρησιμοποίησε τη φράση σε ένα άρθρο της στο The Atlantic για να περιγράψει το δικό της, πιο ήπιο στυλ ανατροφής και πώς αυτό συγκρούστηκε με την κυρίαρχη προσέγγιση της “tiger mom” της εποχής.
Ο σημερινός ορισμός του elephant parenting είναι πιστός στις ρίζες του και αναφέρεται σε ένα στυλ ανατροφής που δίνει προτεραιότητα στην ευτυχία και τη συναισθηματική ασφάλεια του παιδιού και που δίνει έμφαση στη ζεστασιά, την ενσυναίσθηση και στην ενθάρρυνση, θεμέλια για μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γονιού και παιδιού.
6 σημάδια που δείχνουν ότι είστε γονιός ελέφαντας
1. Κλαίει το μωρό; Τρέχουμε!
Οι γονείς-ελέφαντες είναι γνωστοί για τη φροντίδα τους, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να μην ακούσουν το ένστικτό τους να τρέξουν και να παρηγορήσουν ένα μωρό την ώρα που κλαίει.
Εξάλλου, αργότερα οι γονείς-ελέφαντες είναι εκείνοι που θα ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να ζητούν βοήθεια.
2. Παρηγοριά- φροντίδα- ασφάλεια, το χρυσό τρίπτυχο
Οι προτεραιότητες ενός γονέα-ελέφαντα είναι η παροχή φροντίδας και προστασίας. Ως εκ τούτου, όταν το παιδί σας πέφτει κάτω, δεν πρόκειται να περιμένετε να δείτε αν σας χρειάζονται πραγματικά- θα είστε ο πρώτος που θα τρέξει, έτοιμος να το πάρετε στην αγκαλιά σας, να στεγνώσετε τα δάκρυά του και να φιλήσετε το μπουμπουκάκι σας πριν συνεχίσει το παιχνίδι.
3. Δεν σας νοιάζει αν η 3χρονη κόρη σας δεν μπορεί ακόμα να κουμπώσει το μπουφάν της
Και πάλι, οι γονείς-ελέφαντες δίνουν προτεραιότητα στο να νιώθουν τα παιδιά τους άνετα και να ζητούν βοήθεια και, σε αντίθεση με τους γονείς-τίγρεις, δεν επικεντρώνονται ιδιαίτερα στο να πιέσουν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν και να ανεξαρτητοποιηθούν γρηγορότερα. Σε αντίθεση με τους γονείς-τίγρεις οι γονείς-ελέφαντες δεν πρόκειται να αποθαρρύνουν τα παιδιά τους από το να γίνουν πιο ανεξάρτητα- απλώς αφήνουν τα παιδιά τους να αναπτυχθούν με το δικό τους ρυθμό και είναι έτοιμοι να προσφέρουν βοήθεια όταν την χρειαστούν.
4. Το παιδί σας δεν τα πάει καλά στο διαγώνισμα
Για τους γονείς-ελέφαντες, οι ακαδημαϊκές και αθλητικές επιδόσεις δεν είναι σχεδόν τόσο σημαντικές όσο τα συναισθήματα του παιδιού, οπότε μια κακή βαθμολογία σε ένα τεστ είναι πιο πιθανό να ενσυναίσθηση παρά θυμό ή απογοήτευση. Αν εφαρμόζετε αυτό το στυλ ανατροφής, το πρώτο σας ένστικτο πιθανότατα θα είναι να ελέγξετε το παιδί για το πώς αισθάνεται, προσφέροντας παράλληλα λόγια ενθάρρυνσης και υποστήριξης.
5. Το 5χρονο παιδί σας κοιμάται ακόμα στο κρεβάτι σας και δεν σας πειράζει!
Οι γονείς-ελέφαντες είναι πάντα ζεστοί και τρυφεροί με τα βλαστάρια τους και έτσι δεν κολλάνε σε νούμερα και ετικέτες. Αν το παιδί σας που έχει φτάσει στην ηλικία που πάει σχολείο, αλλά εξακολουθεί να χρειάζεται την παρουσία σας τη νύχτα και εσείς δεν έχετε κανένα πρόβλημα με αυτό, τότε μάλλον είστε γονιός ελέφαντας!
6. Δεν έχετε αυστηρούς κανόνες
Αυστηροί κανόνες; Απλώς δεν υπάρχουν, γιατί οι γονείς ελέφαντες πιστεύουν ότι είναι καθήκον τους να προσαρμόζονται στις ανάγκες των παιδιών τους. Στην πραγματικότητα, αν είστε γονέας ελέφαντας, η ευτυχία του παιδιού σας είναι το κύριο μέλημά σας. Ως εκ τούτου, αν το 7χρονο παιδί σας δεν καθαρίσει το δωμάτιό του, δεν πρόκειται να το πιέσετε. Αντιθέτως, θα προσπαθήσετε να καταλάβετε γιατί δυσκολεύεται τόσο πολύ, ώστε να το κατανοήσετε. Με άλλα λόγια, ένα αυστηρό στυλ ανατροφής που περιλαμβάνει απαιτήσεις και συνέπειες δεν είναι για εσάς.
Τα υπέρ και τα κατά της φιλοσοφίας των γονιών- ελεφάντων
Σύμφωνα με τον Δρ Κιμ που μίλησε για το elephant parenting στο purewow.com, δεν υπάρχει μία και μοναδική προσέγγιση για τη γονεϊκότητα, επειδή “όλα τα παιδιά (ακόμη και τα παιδιά μέσα στο ίδιο νοικοκυριό) είναι διαφορετικά, οπότε το σύστημα για κάθε παιδί θα πρέπει να είναι αυτό που υποστηρίζει τη συναισθηματική ασφάλεια του παιδιού και το βοηθά να νιώθει χαρούμενο”.
Καμία γονεϊκή προσέγγιση, κανένα σύστημα δεν είναι τέλειο, ιδίως αν το πάμε στα άκρα. Για παράδειγμα στην προσέγγιση των «ελεφάντων» δεν μπορεί το παιδί να βρίσκεται πάντα κάτω από την ασπίδα του γονέα, γιατί δεν θα προετοιμαστεί σωστά για τη ζωή και δεν θα αναπτύξει τις δεξιότητες που θα το βοηθήσουν να τα καταφέρει. Το καλύτερο είναι να συνδυάζει κανείς στοιχεία διάφορων προσεγγίσεων για να φτιάξει μια δομή για το παιδί, αλλά και να του μάθει να είναι προσαρμοστικό. Εν γενεί η προσέγγιση των ελεφάντων είναι θετική, τα πάντα όμως με μέτρο.