Σε μια εποχή που γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική όσον αφορά στις ακαδημαϊκές υποχρεώσεις τα παιδιά μοιάζει να πρέπει να σκαρφαλώσουν ένα ολόκληρο βουνό και μάλιστα μόνα τους. Ο λόγος που πολλές φορές δυσανασχετούν και δυσκολεύονται με το διάβασμα είναι πως έχουν πάρα πολλές ασκήσεις και αναθέσεις χωρίς να ξέρουν πώς μπορούν να βοηθηθούν και να βάλουν τα πράγματα σε μία σειρά.
Το μυστικό είναι πως οι γονείς θα ήταν καλό να βοηθήσουν τα παιδιά με τρόπο διαφορετικό απ’ ό,τι κάνουν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές στο σχολείο. Να έχουν δηλαδή άλλες μεθόδους και σίγουρα πιο διασκεδαστικές ώστε τα παιδιά να συμμετάσχουν.
-Επιστρατεύστε τη δημιουργικότητα σας ώστε να τους προκαλέσετε το ενδιαφέρον για το αντικείμενο που έχουν να διαβάσουν- αν π.χ έχετε γεωγραφία ανοίξτε έναν χάρτη, πείτε του/της μια ιστορία για την χώρα, δείξτε φωτογραφίες αν την έχετε επισκεφθεί. Αναφερθείτε σε κάποιον μυθιστορηματικό ήρωα (π.χ Πίπη Φακιδομύτη- Σουηδία), ώστε να δουν τα παιδιά το διάβασμα σαν παιχνίδι.
-Δείξτε ενθουσιασμό και εσείς- τα παιδιά καταλαβαίνουν αμέσως τη διάθεση μας. Έτσι αν δείχνετε ότι βαριέστε ή κοιτάτε το κινητό σας κλπ. ούτε το ίδιο το παιδί δεν θα ενδιαφερθεί. Πρέπει να είστε 100% εκεί όσο διαρκεί η μελέτη.
-Δώστε τους ελευθερία- μπορείτε να επιλέξετε έναν χώρο και εκτός του γραφείου τους και μην είστε πολύ αυστηροί μαζί τους, γιατί από την αρχή θα αδημονούν να τελειώσει η ώρα της μελέτης. Επίσης μπορείτε να κάνετε πεντάλεπτα ή δεκάλεπτα διαλείμματα, στα οποία τα παιδιά μπορούν να ασχοληθούν με ό,τι θέλουν.
-Χρησιμοποιήστε «εργαλεία» για να κάνετε πιο ζωντανό το μάθημα- μπορεί να είναι κούκλες ή εικόνες ή βιντεάκια, ό,τι νιώθετε ότι ταιριάζει γιατί μερικά παιδιά έχουν ανάγκη από οπτικά ερεθίσματα για να μάθουν.