Το να είσαι μαμά σου δίνει υπεράνθρωπες δυνάμεις για να καταπολεμήσεις τα μικρόβια! Όχι, αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα, αλλά σίγουρα έτσι φαίνεται κάποιες φορές. Εκτός από τις μαμάδες, εξάλλου, την ίδια μαγική ικανότητα έχουν και οι νοσηλευτές, οι γιατροί και οι δάσκαλοι. Τα παιδιά μπορεί να μην μοιράζονται τα παιχνίδια τους εύκολα αλλά είναι πολύ δοτικοί με τα μικρόβια! Φέρνουν μια ποικιλία βακτηρίων στο σπίτι κι ενώ οι μαμάδες αρρωσταίνουν μερικές φορές, φαίνεται σαν να είναι ανθεκτικές σε πολλά.
Ο καθηγητής Sheldon Cohen και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, εξέτασαν τρεις μελέτες στις οποίες οι ερευνητές έβαλαν είτε έναν ιό της γρίπης είτε έναν ρινοϊό (κοινό κρυολόγημα) στη μύτη των εθελοντών. Οι μισοί ήταν γονείς, οι μισοί όχι. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γονείς είχαν 48% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν λοίμωξη σε σχέση με άτομα χωρίς παιδιά.
Οι μαμάδες είναι ίσως από τους πιο υγιείς ανθρώπους γύρω μας. Γιατί; Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, εκτίθενται συνεχώς σε πάνω από 200 μορφές μικροβίων και ιών κρυολογήματος. Ωστόσο, οι μαμάδες είναι επίσης περισσότερο εκτεθειμένες σε όλα τα μικρόβια που φέρνουν τα παιδιά τους στο σπίτι. Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για το ανοσοποιητικό σύστημα μιας μαμάς να γνωρίσει όλους τους ιούς που κυκλοφορούν σε περιόδους έξαρσης.
Ο Δρ William Schaffner, καθηγητής ιατρικής στο τμήμα μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt, λέει, σύμφωνα με το Moms.com, ότι το σώμα μαθαίνει να αμύνεται μετά από τόσες πολλές συναντήσεις με διάφορα μικρόβια. Μόλις το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίσει ποιος ιός είναι στο σύστημα, μπορεί να μεταβεί σε λειτουργία μάχης. Κι όλα αυτά συμβαίνουν προτού ακόμη καταλάβει μια μαμά ότι μπορεί να είναι άρρωστη.
Η δημιουργία ανοσίας θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι μαμάδες δεν αρρωσταίνουμε συχνά ενώ η υπόλοιπη οικογένεια κολλάει ό,τι ιό κυκλοφορεί. Αλλά θα μπορούσε, επίσης ,να σημαίνει ότι οι μαμάδες απλά πρέπει να είμαστε καλά για να φροντίσουμε τους υπόλοιπους!
Οι επιστήμονες στην πραγματικότητα δεν έχουν ιδέα γιατί μερικοί άνθρωποι αρρωσταίνουν λιγότερο από άλλους. Είναι κάτι που ερευνούν για πολλά χρόνια, αλλά δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε κανένα πραγματικό στοιχείο ως απάντηση. Εξάλλου, η φύση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι πολύπλοκη και είναι σχεδόν τόσο συγκεκριμένο για τον καθένα μας όσο και τα δακτυλικά μας αποτυπώματα. Ο Daniel Davis, καθηγητής ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ εξηγεί, πως μερικοί άνθρωποι κληρονομούν ένα σύνολο γονιδίων του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι ιδιαίτερα καλά στην αντιμετώπιση ενός συγκεκριμένου ιού. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι κάποιος έχει καλύτερο ή χειρότερο ανοσοποιητικό σύστημα. Το μόνο που σημαίνει είναι ότι ένα άτομο θα αντιμετωπίσει έναν συγκεκριμένο ιό της γρίπης καλύτερα από κάποιον που δεν έχει αυτά τα γονίδια. Οι μαμάδες πάντως -όταν τα παιδιά αρρωσταίνουν- έχουμε σίγουρα τα γονίδια.. της φροντίδας κι αυτό μας προτρέπει να είμαστε πρώτα εμείς υγιείς και να προσέχουμε τους εαυτούς μας, ώστε να είναι και τα παιδιά μας υγιή.