Όλες οι μαμάδες αγαπάνε τα παιδιά τους το ίδιο και προσπαθούν να είναι δίκαιες στον τρόπο που μοιράζουν τον χρόνο και την ενέργεια τους σε κάθε παιδί. Όμως είναι ακριβώς ο ίδιος γονιός σε κάθε παιδί; Σύμφωνα με το Verywell Family «έρευνες δείχνουν πως οι περισσότεροι γονείς συμπεριφέρονται διαφορετικά στα παιδιά -ακόμα και όταν προσπαθούν να είναι σταθεροί, δίκαιοι και να προσφέρουν το ίδιο». Ωστόσο, η σειρά με την οποία γεννιούνται τα παιδιά, ο χαρακτήρας, το φύλο τους, αλλά και οι ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού επηρεάζουν την γονεϊκότητα.
Γιατί ακόμα και τα παιδιά που μεγαλώνουν στην ίδια οικογένεια έχουν τη δική της προσωπικότητα και ταμπεραμέντο. Είναι πολύ βοηθητικό για την εξέλιξη του παιδιού να επιστρατεύουν οι μητέρες το ένστικτό τους ώστε να μεγαλώνουν τα παιδιά με τρόπο που να ταιριάζει στις ανάγκες τους.
Η σειρά της γέννησης των παιδιών
Όταν γίνεται μια γυναίκα για πρώτη φορά μητέρα είναι αγχωμένη, αλλά και ενθουσιασμένη για τον νέο της ρόλο. Όταν λοιπόν αποκτήσει αυτή την εμπειρία με το πρώτο της παιδί, αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια να διαχειριστεί τον μητρικό της ρόλο στο δεύτερο ή στο τρίτο. Επιπλέον στην πορεία μαθαίνουν νέα tips και έτσι κάνουν αλλαγές, προσθήκες, βελτιώνονται.
Επίσης οι γονείς τείνουν να δίνουν περισσότερες ευθύνες στο μεγαλύτερο παιδί και να έχουν υψηλότερες προσδοκίες από εκείνο. Τα μικρότερα έχουν λιγότερες και μπορούν να τη «σκαπουλάρουν» πιο εύκολο. Γι’ αυτό και συχνά δημιουργούνται κι εντάσεις μεταξύ των παιδιών.
Το φύλο του παιδιού
Συχνά οι γονείς διδάσκουν, συνετίζουν και έχουν διαφορετικές απαιτήσεις από τα παιδιά λόγω του φύλου τους. Και βέβαια είναι προτιμότερο να προσαρμόζουν τις μεθόδους τους ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και όχι με το φύλο. Έτσι προσπαθήστε να προγραμματίζετε τις δραστηριότητες και όσα έχετε να τοὺς μάθετε ανάλογα με την ηλικία.
Το κάθε παιδί είναι μοναδικό
Κάθε μητέρα θα έχει διαπιστώσει και μόνη της πως κάτι που λειτουργεί με το ένα παιδί δεν σημαίνει ότι μπορεί να λειτουργήσει και με το άλλο. Ισότητα δεν σημαίνει ίδια συμπεριφορά. Σημαίνει ίσο διαμερισμό προσοχής, ίδιους οικογενειακούς κανόνες για όλους και σε καμία, μα καμία περίπτωση σύγκριση του ενός παιδιού με το άλλο!