Όταν πρόκειται να παντρευτείς, τα συναισθήματα που σε κατακλύζουν είναι συγκεκριμένα. Έρωτας και αγάπη για τον σύντροφό σου. Ανυπομονησία για το κοινό σας μέλλον. Όνειρα για όλα όσα θα ζήσετε και θα δημιουργήσετε μαζί. Εντάξει, και λίγο άγχος για να προετοιμάσετε τον γάμο σας ακριβώς όπως τον είχατε ονειρευτεί. Ανάμεσα σε όλα αυτά τα μοναδικά συναισθήματα, που σαφώς αξίζει να βιώσεις και να απολαύσεις στο έπακρο, υπάρχουν και κάποιες συζητήσεις που χρειάζεται να κάνεις. Αλλά και κάποια πράγματα που χρειάζεται να συνειδητοποιήσεις πριν ζήσεις το δικό σου “και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα”. Ποια είναι αυτά;
Η μητρότητα αλλάζει τη σχέση με τον σύντροφο αλλά και με τον εαυτό σου
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που μπορεί να συμβεί στη ζωή ενός ανθρώπου, δηλαδή το να γίνει γονιός. Οι μητέρες έρχονται αντιμέτωπες με την αλλαγή του σώματός τους, ενώ υπάρχει πάντα η πιθανότητα να περάσουν επιλόχειο κατάθλιψη ή γενικώς θλίψη τις πρώτες ημέρες με το μωρό στο σπίτι. Ταυτόχρονα, ένας μπαμπάς μπορεί να αισθανθεί πως δεν είναι και τόσο χρήσιμος, αφού μόλις γεννηθεί το μωρό χρειάζεται κυρίως τη μητέρα του. Ταυτόχρονα, και οι δύο θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη νέα μεγάλη ευθύνη που έχει εμφανιστεί στη ζωή τους και να διαχειριστούν όσο το δυνατόν καλύτερα τον ερχομό του νέου μέλους. Μία άλλη αιτία θλίψης είναι πως μία νέα μητέρα μπορεί να αισθανθεί πως η ζωή της δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Ακριβώς για αυτό τον λόγο είναι σημαντικό να συνεχίσεις να κάνεις δραστηριότητες που αγαπούσες και πριν γεννήσεις όπως η βόλτα με τις φίλες σου ή η προπόνηση. Να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου δηλαδή. Ταυτόχρονα, ως ζευγάρι θα πρέπει να βρίσκετe τακτικά χρόνο για να περάσετε χρόνο μαζί. Ένα ραντεβού την εβδομάδα , μία movie night στο σπίτι ή μία διήμερη εκδρομή θα σας υπενθυμίσει πως δεν είστε μόνο γονείς αλλά και ζευγάρι.
Ο γάμος δεν είναι 50-50, ό,τι δίνεις-παίρνεις
Πολλά ζευγάρια πιστεύουν πως υγιής γάμος σημαίνει πως ο καθένας θα προσφέρει στη σχέση 50-50. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, αυτό είναι αδύνατον για διάφορους λόγους. Αρχικά, κάθε οικογένεια είναι διαφορετική. Επίσης, στη ζωή παρουσιάζονται δυσκολίες, στις οποίες ο ένας χρειάζεται να βοηθήσει και να καλύψει το ταίρι του. Το σημαντικό είναι να υπάρχει αμοιβαία αγάπη, φροντίδα και κατανόηση. Το ακόμα πιο σημαντικό είναι να μην υπάρχει εφησυχασμός. Μία τόσο δυνατή σχέση όπως ο γάμος χρειάζεται ουσιαστική επικοινωνία. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες χρήσης, δεν μπορεί να μπει στον αυτόματο πιλότο. Ο γάμος είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται όσο εξελίσσεσαι εσύ, ο σύντροφος σου και η σχέση σας. Χρειάζεται να προσπαθούν συνεχώς και τα δύο μέρη.
Κατανόησε τη “γλώσσα αγάπης” του συντρόφου σου
Όσοι άνθρωποι υπάρχουν στον πλανήτη μας, άλλοι τόσοι είναι και οι τρόποι για να εκφράσει ο καθένας την αγάπη του. Επειδή είμαστε όλοι μοναδικά ξεχωριστοί. Ένας λόγος που μπορεί να φέρει ρήξη ανάμεσα στο ζευγάρι είναι ο σύντροφος σου να μη σου δείχνει την αγάπη του με τον τρόπο που θα περίμενες, που θα επιθυμούσες, που θα χρειαζόσουν εσύ. Ωστόσο, σε αυτό το σημείο είναι που χρειάζεται να πάρεις μία βαθιά ανάσα και να παρατηρήσεις τη σχέση σας χωρίς εγωισμό. Σκέψου όλα εκείνα τα μικρά πράγματα που κάνει για να σε ευχαριστήσει ή να σε διευκολύνει μέσα στην ημέρα. Για παράδειγμα, κάποιος άνθρωπος μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα καλός στα λόγια. Μπορεί όμως να είναι καλύτερος στις πράξεις και καθημερινά να κάνει πράγματα για να σου δείξει την αγάπη του και να σε φροντίσει. Μπορεί να σου φτιάχνει καφέ το πρωί, να κανονίζει να γευματίσετε στο αγαπημένο σου εστιατόριο, να πλένει τα πιάτα μετά από το γεύμα σας, να βοηθά στις δουλειές του σπιτιού, να πηγαίνει το παιδί σας στο σχολείο για να ξεκουραστείς λίγο περισσότερο. Όλες αυτές οι πράξεις δείχνουν πόσο σε αγαπά, ακόμα κι αν δεν το λέει συχνά με λόγια. Αυτός είναι ο τρόπος του και θα χρειαστεί να τον κατανοήσεις και πολύ περισσότερο να τον σεβαστείς.
Το ρίσκο που έχει η δημιουργία οικογένειας
Ο όρος “ρίσκο” δεν αναφέρεται στο γεγονός εάν θα καταφέρεις εσύ και ο σύντροφος σου να ζήσετε μαζί για πάντα, αλλά σε κάτι πολύ σημαντικό που αφορά την κληρονομικότητα. Τι σημαίνει αυτό; Εάν έχετε αποφασίσει να αποκτήσετε παιδιά, πριν ξεκινήσετε τις προσπάθειες, είναι σημαντικό να κάνετε μία συζήτηση με τους γονείς σας. Ρωτήστε τους πράγματα που ενδεχομένως δεν γνωρίζετε, όπως ασθένειες που μπορεί να έχουν εμφανίσει μέλη της εκάστοτε οικογένειας στη διάρκεια του χρόνου. Τα αποτελέσματα αυτών των συζητήσεων, θα βοηθήσουν εσένα και τον αγαπημένο σου για το επόμενο βήμα. Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε κάποιες επιπλέον εξετάσεις ή να προσέξετε την πιθανότητα κάποιας κληρονομικής ασθένειας μελλοντικά. Μπορεί να είναι κάπως αμήχανη συζήτηση, αλλά είναι προτιμότερο να είσαι όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένη, παρά να εκπλαγείς αργότερα.
Η διαχείριση των οικονομικών
Όπως σε πολλά από αυτά που αναφέραμε παραπάνω, έτσι και εδώ, οι επιλογές και οι τρόποι αντιμετώπισης είναι όσο διαφορετικές είναι και το εκάστοτε ζευγάρι. Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που χρειάζεται να συζητήσεις με τον σύντροφο σου πριν να παντρευτείτε και να δημιουργήσετε οικογένεια είναι η διαχείριση των οικονομικών ζητημάτων. Είμαστε σύμφωνοι πως πρόκειται για μία κάπως αμήχανη συζήτηση, η οποία όμως είναι άκρως απαραίτητη. Θα πρέπει δηλαδή να υπολογίσετε το εισόδημα που θα φτάνει κάθε μήνα στο σπίτι σας και πώς θα το διαχειριστείτε. Θα αναλάβει ο καθένας από κάποια υποχρέωση ή θα δημιουργήσετε ένα κοινό ταμείο; Τι θα γίνει με την αποταμίευση; Πώς θα ρυθμίζονται σωστά και δίκαια τα έξοδα που κάνει ο καθένας σας; Αμήχανο; Πολύ. Σημαντικό; Πάρα πολύ. Χρειάζεται να τα έχετε ξεκαθαρίσει πριν παντρευτείτε; Απόλυτα.