Όταν είσαι γονιός, όλα αλλάζουν. Την πρώτη φορά όλα ήταν καινούργια, αλλά στο δεύτερο παιδί, η ζωή φαίνεται να μπαίνει σε πρόγραμμα λίγο πιο γρήγορα – τουλάχιστον για εσένα. Το πρώτο σου παιδί, ωστόσο, μπορεί να μην είναι τόσο ενθουσιασμένο με τη νέα άφιξη. Ενώ μπορεί να ήταν ενθουσιασμένο όσο ήσουν έγκυος με την ιδέα ενός νέου αδερφού ή αδελφής, αυτό μπορεί να αλλάξει μόλις έρθει το μωρό.
Ο ανταγωνισμός και η ζήλια ανάμεσα στα αδέλφια είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο που ξεκινά από τη γέννηση του νεότερου μωρού. Τα νήπια δεν διαχειρίζονται καλά τις αλλαγές. Ο χρόνος και η προσοχή σου δεν είναι πλέον όλα δικά του. Τα πάντα αλλάζουν μέσα στο σπίτι. Υπάρχουν νέοι θόρυβοι, νέοι κανόνες και νέες προσδοκίες επίσης. Είναι πολλές αλλαγές για ένα νήπιο να πάρει μέσα. Πώς μπορείς να το βοηθήσεις;
Νέες Ευθύνες
Τα νήπια λατρεύουν να έχουν μια δουλειά να κάνουν και τους αρέσει να νιώθουν «μεγάλα παιδιά». Εάν το μικρό σου δυσκολεύεται με τον ερχομό ενός νέου μωρού, δώσε του κάποια πράγματα να κάνει για να βοηθήσει. Μπορεί να φέρει πάνες ή μαντηλάκια, να επιλέξει ρούχα ή κάλτσες ή να του τραγουδήσει ένα τραγούδι.
Άλλη οπτική
Τα παιδιά τείνουν να σκέφτονται το νέο μωρό ως ενόχληση. Ωστόσο, μπορείς να βοηθήσεις το παιδί σου να σκεφτεί το μωρό ως ένα υπέροχο δώρο. Μερικοί γονείς δίνουν στα νήπια δώρα «από το μωρό». Άλλοι ανταμείβουν το νήπιό τους για την υπομονή του όσο αυτοί ασχολούνται με το μωρό. Εάν το παιδί σου είναι μικρό, μην ανησυχείς ότι θα το κακομάθεις με την ΄δωροδοκία’. Αν αυτό είναι που χρειάζεται ώστε το παιδί να είναι πιο ενθουσιασμένο με όλα τα διασκεδαστικά πράγματα που σχετίζονται με το νέο μωρό, δεν πειράζει. Μακροπρόθεσμα, το σημαντικό είναι ότι το παιδί θα συνδέει το μωρό με χαρούμενες στιγμές και καλά πράγματα.
Έξτρα Προσοχή
Ένας από τους κύριους λόγους που τα νήπια και τα μικρά παιδιά αγανακτούν για ένα νέο μωρό είναι επειδή έχουν συνηθίσει να είναι το κέντρο της προσοχής. Μόλις έρθει ένα νέο μωρό, η προσοχή που χρειάζεται μονοπωλεί τον ενδιαφέρον των γονιών. Για ένα μικρό παιδί, είναι απαράδεκτο. Ακόμα κι αν είσαι εξαντλημένη και δεν έχεις χρόνο για τον εαυτό σου, δώσε στο μεγάλο παιδί τον χρόνο που χρειάζεται. Κάνε κάτι ιδιαίτερο για να περάσεις χρόνο με το παιδί. Πηγαίνετε μαζί μια βόλτα ή αν μείνετε μέσα περάστε χρόνο μαζί χωρίς το μωρό.
Μην αλλάξεις τη ρουτίνα του
Ένα νέο μωρό διαταράσσει το πρόγραμμα του σπιτιού. Ωστόσο, προσπάθησε να κρατήσεις κάποιες από τις αγαπημένες ρουτίνες του μεγάλου παιδιού, όπως το παραμύθι που διαβάζετε μαζί πριν κοιμηθεί, τις τηγανίτες τις Κυριακές και τα επιτραπέζια το απόγευμα. Αξίζει τον κόπο παρά την έξτρα κούραση. Προσπάθησε να μην δίνεις στο νεογέννητο τα πράγματα του “μεγάλου” και να κάνεις υπομονή όσο το παιδί προσαρμόζεται.