Η ζωή ενός γονιού είναι γεμάτη αλλαγές, κυρίως όσον αφορά στο παιδί. Μία από τις μεγαλύτερες είναι η στιγμή που το μωρό σου δεν είναι πια τόσο μωρό και ξεκινά το νηπιαγωγείο. Κάπου εδώ ξεκινάς να αναρωτιέσαι; Θα κάνει παρέα με άλλα παιδάκια; Θα τρώει καλά; Θα ντύνεται για να μην κρυώσει; Θα κοιμάται επαρκώς; Αυτή η τελευταία ερώτηση μάλιστα έχει μεγαλύτερη σημασία και σπουδαιότητα από εκείνη που πιστεύουν οι περισσότεροι γονείς.
Οι περισσότερες έρευνες υποστηρίζουν πως ένα παιδί σε ηλικία από τριών έως πέντε χρειάζεται να κοιμάται δέκα με δεκατρείς ώρες. Mία νέα έρευνα, η “Sleep Duration and Kindergarten Adjustment” που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο ‘Pediatrics’, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα παιδιά χρειάζονται συγκεκριμένο αριθμό ωρών για να τα πηγαίνουν καλά στο σχολείο. Στην έρευνα συμμετείχαν 221 οικογένειες με νήπια με τις δασκάλες να σημειώνουν τις αλλαγές στις επιδόσεις τους, τη κοινωνικο-συναισθηματική συμπεριφορά και τη μάθηση ανάλογα με τις ώρες ύπνου που κοιμάται το εκάστοτε παιδί. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως τα νήπια που κοιμόντουσαν από δέκα ώρες και πάνω κάθε βράδυ είχαν καλύτερη επίδοση στο σχολείο και μάλιστα σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Τα συγκεκριμένα παιδιά μάλιστα είχαν ξεκινήσει να κοιμούνται αυτόν των αριθμό ωρών λίγους μήνες πριν ξεκινήσουν το νηπιαγωγείο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας “τα παιδιά που κοιμούνται δέκα ώρες ή και λίγο περισσότερο κάθε βράδυ βαθμολογήθηκαν καλύτερα σε τομείς όπως η έλλειψη επιθετικής συμπεριφοράς, είχαν θετική κοινωνική συμπεριφορά, καλύτερη σχέση μαθητή-δασκάλου, βελτιωμένη ετοιμότητα”. Εδώ χρειάζεται να τονιστεί πως ο ύπνος αφορά κυρίως στον βραδινό και όχι στον μεσημεριανό. Σύμφωνα με τη σύμβουλο ύπνου και δημιουργό του Good Night Sleep Site, Alanna McGinn, όπως αναφέρει άρθρο του Todays Parent “ένα αρκετά ξεκούραστο παιδί θα εμφανίσει καλύτερες γνωστικές ικανότητες και θα έχει πιο ευχάριστη διάθεση και ιδιοσυγκρασία” και προσθέτει “έχει επίσης ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο τώρα είναι σημαντικό περισσότερο από ποτέ”.
Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι πως τα παιδιά που κοιμούνται αυτές τις ώρες και μάλιστα έχουν σταθερό ωράριο ύπνου, έχουν λιγότερες πιθανότητες να μην θέλουν να πάνε για ύπνο. Όπως δηλώνει η Alanna McGinn “από την εμπειρία μου, όταν ένα παιδί έχει μια τακτική ρουτίνα πριν τον ύπνο τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, αποκοιμιέται ευκολότερα και πιο γρήγορα”.
Πώς θα φτιάξεις τη ρουτίνα ύπνου του παιδιού σου;
Αρχικά, το παιδί καλό είναι να σταματήσει τον μεσημεριανό ύπνο, και η ώρα που πηγαίνει για ύπνο το βράδυ θα πρέπει να μετατεθεί μία ώρα νωρίτερα. «Εάν αρχίζετε να απογαλακτίζεις το παιδί σου από τον μεσημεριανό ύπνο πριν ξεκινήσει το νηπιαγωγείο, λόγω του χαμένου ύπνου -δηλαδή του μεσημεριανού- και του άγχους της νέας ρουτίνας, είναι σημαντικό να βάλεις το παιδί για ύπνο μία ώρα νωρίτερα το βράδυ. Εάν γίνει αυτό για κάποιες εβδομάδες ή ακόμα και μήνες, το παιδί θα έχει προσαρμοστεί στη νέα του ρουτίνα”.
Εξίσου σημαντικό είναι να υπάρχει συγκεκριμένη ώρα ύπνου, ώστε το παιδί να αποδειχτεί πιο εύκολα το πρόγραμμα του και να ξεκουράζεται επαρκώς. Πριν ξαπλώσει στο κρεβάτι, απομάκρυνε οποιαδήποτε οθόνη από το οπτικό του πεδίο και προτίμησε να διαβάσετε μαζί ένα παραμύθι, να συζητήσετε για την ημέρα που πέρασε και όλα όσα έμαθε, κάντε αγκαλιές. Η ρουτίνα ύπνου θα γίνει πιο εύκολη και οι δυο σας θα δεθείτε ακόμα περισσότερο.