Ας το παραδεχτούμε: Τα νήπια κάνουν κάποια περίεργα πράγματα και πολλά από αυτά μπερδεύουν ακόμα και τους έμπειρους γονείς. Είναι «φυσιολογικό» να παίζει με τα κακά του; Αν το παιδί μου κουνάει ρυθμικά το κεφάλι του πρέπει να το πάω στον παιδάτρο; Ίσως, αλλά ίσως και όχι. Σύμφωνα με την παιδίατρο Candace Jones, παρουσιάστρια του podcast “KIDing Around with Dr. Candice”, συγγραφέας του “High Five Discipline: Positive Parenting for Happy, Healthy, Well-behaved Kids” και μητέρα δύο παιδιών, η οποία μίλησε στο Parents.com, κάποιες συμπεριφορές των νηπίων είναι απόλυτα φυσιολογικές.
Είναι πολύ επιλεκτικό με το φαγητό
Το παιδί τη μία μέρα τρώει μυριάδες φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνες και την άλλη μέρα πετάει τα αγαπημένα του φαγητά από το καρεκλάκι του. Είναι απίστευτα απογοητευτικό, είναι όμως και ανησυχητικό; Η Jones αναφέρει ότι μερικές φορές η εξήγηση είναι πολύ απλή: Απλά δεν πεινάει εκείνη τη στιγμή. Μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα της φυσιολογικής ανάπτυξης του στους γευστικούς κάλυκες και στην ευαισθησία του στις διάφορες υφές. Ως γονείς, πρέπει να “το περιμένουμε” και δεν πρέπει να “τροφοδοτούμε” το δράμα. Συνεχίζουμε να προσφέρουμε υγιεινές τροφές χωρίς να επικεντρωνόμαστε υπερβολικά στην επιλεκτική διατροφή του μικρού παιδιού.
Εκπαίδευση τουαλέτας/ ύπνος
Το παιδί κόντευε να εκπαιδευτεί στο γιογιό και τώρα έχει πολλά ατυχήματα μέσα στην ημέρα ή συνήθιζε να κοιμάται το μεσημέρι και τώρα έχει σταματήσει. Η Jones τονίζει ότι σε καμιά από τις δύο περιπτώσεις «δεν πρέπει να πανικοβάλλεστε και να τιμωρείτε το παιδί σας». Απλά ετοιμαστείτε για να επανεκπαιδεύσετε το παιδί. Τόσο η εκπαίδευση τουαλέτας όσο και ο ύπνος μπορεί να επηρεαστούν από μια αλλαγή στην οικογένεια, ένα διαζύγιο ή ο ερχομός ενός νέου μωρού, ενώ στην περίπτωση του ύπνου μπορεί να επηρεάζουν και τα άλματα ανάπτυξης.
Βάζει το χέρι μέσα στην πάνα
Η Jones το εξηγεί απλά: “Το παιδί σας εξερευνά. Είναι το σώμα του! Αγνοήστε, ανακατευθύνετε ή αποσπάστε την προσοχή του παιδιού από αυτή τη συμπεριφορά”. Ένα μικρό παιδί ανακαλύπτει τα μέρη του σώματός του, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικά. Καθώς μεγαλώνει, μπορείτε να τους ενημερώσετε για το που και πότε είναι κατάλληλο να πιάνουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων τους και να αποφύγετε να το ντροπιάσετε.
Ρυθμική κίνηση του κεφαλιού
«Το κούνημα του κεφαλιού μπορεί να είναι ρυθμικό και να παρέχει καταπραϋντικά ερεθίσματα σε παιδιά που πονούν ή νυστάζουν», λέει η Jones. «Τις περισσότερες φορές, είναι αποτέλεσμα θυμού όταν το μικρό παιδί είναι αναστατωμένο», προσθέτει. Oι γονείς των νηπίων με αυτή τη συνήθεια πρέπει να «αγνοήσουν, να ανακατευθύνουν ή να αποσπάσουν την προσοχή» του παιδιού τους. Μια εναλλακτική είναι να τα προσπαθήσετε να το ηρεμήσετε με μια αγκαλιά, κάτι που θα βοηθήσει το παιδί να ρυθμίσει τα συναισθήματά του.
Δάχτυλο στη μύτη
Η Jines υπενθυμίζει ότι τα νήπια λατρεύουν να εξερευνούν—ειδικά το δικό τους σώμα. Όσο φυσιολογικό και αν είναι να βάζουν το δάχτυλο στη μύτη για εξερευνήσεις, μπορεί να υπάρχει και άλλη αιτία. Το παιδί σας μπορεί να έχει φαγούρα στη μύτη, βουλωμένη μύτη ή πόνο στη μύτη. Εάν πιστεύετε ότι υπάρχει τέτοια περίπτωση, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.
Μιλάει μόνο του
Αν παρατηρήσετε το μικρό παιδί σας να παίζει και να μιλάει μόνο του, μην ανησυχείτε. Αν το παιδί σας παίζει μόνο του, ακόμα κι αν υπάρχουν άλλα παιδιά δίπλα του, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχήσετε. Και οι δύο είναι εντελώς φυσιολογικές συμπεριφορές νηπίων.
Θέλει να είναι γυμνό
Είστε στην πόρτα έτοιμοι να φύγετε και δεν μπορείτε να πείσετε το παιδί να βάλει ρούχα, παπούτσια, κάλτσες. Τι τρέχει, γιατί θέλει να είναι γυμνό συνέχεια; Μερικές φορές στα νήπια δεν αρέσουν ορισμένα είδη ένδυσης. Το μικρό παιδί, επίσης, μπορεί να τρέχει όλη μέρα γυμνό γιατί θέλει να του δώσετε σημασία. Υπάρχουν πολλές φάσεις από τις οποίες θα περάσει κι απλά πρέπει να κάνετε υπομονή.
Κουνάει το σώμα του μπρος-πίσω
Ενώ πολλοί γονείς ανησυχούν όταν βλέπουν το παιδί τους να κουνιέται πέρα δώθε – άλλωστε είναι μια συμπεριφορά που έχουμε ταυτίσει στο μυαλό μας ως σημάδι αυτισμού – είναι στην πραγματικότητα μια συμπεριφορά αρκετά συνηθισμένη σε κάποιες ηλικίες. Πολλά νήπια το κάνουν για να ηρεμήσουν και να κοιμηθούν. Είναι επίσης ένας τρόπος για να χαλαρώσουν. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις όπως αυτές συνήθως σταματούν στην ηλικία των τριών ετών. Ωστόσο, σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο του παιδιού σας.