Σχεδόν από τη στιγμή που ανακαλύπτει μια γυναίκα ότι είναι έγκυος, ξεκινά να νιώθει τις πρώτες “μαμαδοτύψεις”. “Είχα πιει κρασί πριν μάθω ότι είμαι έγκυος;” και ‘τρώω σωστά για το μωρό μου;”. Είναι η πρώτη απόδειξη ότι γίνεται μαμά και μάλιστα καλή μαμά. Γιατί όταν γεννηθεί το παιδί, οι τύψεις διογκώνονται, πολλαπλασιάζονται και σε κατακυριεύουν κάθε φορά που νιώθεις ότι έκανες ένα λάθος. Ναι, μια μαμά που νιώθει τύψεις είναι μια μαμά που ενδιαφέρεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι μαμαδοτύψεις δεν μπορούν να σου προκαλέσουν προβλήματα στην καθημερινότητα.
Οι τύψεις που νιώθουμε οι μαμάδες, εξάλλου, μεγαλώνουν αφού συχνά συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τις άλλες μαμάδες αλλά και τις “τέλειες μαμάδες” των social media. Εκεί που η ιδανική οικογενειακή ζωή, οι τέλειες επιλογές και οι φανταστικές μαμάδες αποθεώνονται και τα λάθη μοιάζουν καταστροφικά.
Η αλήθεια είναι ότι κάθε μαμά γνωρίζει τι είναι καλύτερο για το παιδί της, για την ίδια και την οικογένειά της. Όποια επιλογή κι αν κάνει την κάνει για το καλύτερο όλων και δεν χρειάζεται να απολογηθεί σε κανέναν. Κι αν αυτός ο κάποιος που την κρίνει είναι ο εαυτός της, τότε υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσει ακόμα και τις 5 πιο συχνές αιτίες μαμαδοτύψεων.
Όταν αφήνεις το παιδί στον παιδικό σταθμό
Μία από τις μεγαλύτερες αιτίες τύψεων στις μητέρες που επιστρέφουν στη δουλειά μετά τη γέννηση του παιδιού τους είναι να πρέπει να αφήσουν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ιδανικός τρόπος για να μην νιώθουμε άσχημα κάθε φορά που αποχαιρετάμε το παιδί το πρωί, είναι να έχουμε κάνει μια καλή έρευνα για τον καλύτερο παιδικό σταθμό που μας κάνει να νιώθουμε ασφάλεια και εμπιστοσύνη.
Τι τρώει το παιδί
Αν το παιδί δεν τρώει τα φρούτα και τα λαχανικά του επειδή δεν του αρέσουν, επειδή είναι δύσκολο στο φαγητό ή απλά επειδή δεν προλαβαίνουμε κάθε μέρα να μαγειρέψουμε κάτι υγιεινό, τότε οι τύψεις για το κατά πόσο εξασφαλίζουμε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ξεκινούν. Δεν χρειάζεται κάθε μέρα να τρώει το τέλειο γεύμα. Αρκεί να έχουμε ένα εβδομαδιαίο πλάνο με απλούς κανόνες για την ποσότητα των υγιεινών τροφών και την ποσότητα των γλυκών και της ζάχαρης.
Όταν φωνάζεις στο παιδί
Η κούραση συχνά κάνει μια μαμά να χάσει την υπομονή της. Το παιδί δεν ακούει όσα του λες, δεν κοιμάται, δεν πλένει τα δόντια του ή δεν σταματάει να μιλάει. Πριν το καταλάβεις υψώνεις τη φωνή σου και για λίγο όλα λύνονται. Μετά όμως σε πιάνουν οι τύψεις, το παιδί κλαίει ή στεναχωριέται και συνειδητοποιείς ότι μάλλον τα έκανες χειρότερα. Ξέρεις ότι το παιδί θέλει να σε βλέπει να έχεις τον έλεγχο αλλά δεν τα καταφέρνεις και νιώθεις τύψεις. Ναι, οι φωνές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα, αλλά μην σε πιάνει πανικός. Εξήγησε στο παιδί γιατί φώναξες, θυμήσου ότι σχεδόν το 90% των γονιών δηλώνουν ότι έχουν φωνάξει κάποια στιγμή στα παιδιά τους και βρες τρόπους ώστε να διαχειριστείς την επόμενη φορά καλύτερα την κατάσταση. Βρες τι είναι αυτό που σε κάνει να φωνάζεις π.χ. όταν είσαι κουρασμένη και φρόντισε ώστε την επόμενη φορά που το βλέπεις να έρχεται να χρησιμοποιήσεις άλλους τρόπους επικοινωνίας. Μερικές φορές το χιούμορ λύνει ως δια μαγείας τα νεύρα μας!
Όταν βλέπει τηλεόραση ή κολλάει με το tablet
Ποιος γονιός δεν έχει βάλει τα παιδιά του μπροστά στην τηλεόραση ή δεν τους έχει δώσει ένα tablet για να μπορούν να κάνουν ;ένα ντους, να μαγειρέψουν ή απλά να πιουν ένα φλιτζάνι τσάι με την ησυχία τους; Αν αφήσεις τα παιδιά σου να δουν την αγαπημένη τους ταινία δεν θα πρέπει να νιώθεις τύψεις για αυτό. Αρκεί να έχεις πρόγραμμα. Επίλεξε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα και να βάζεις πάντα χρονικά όρια ανάλογα με την ηλικία. Έτσι η κατάσταση δεν θα ξεφύγει ποτέ.
Όταν δεν έχει όσα έχουν τα άλλα παιδιά
“Ο Παναγιώτης έχει περισσότερα αυτοκινητάκια από μένα” θα σου πει ο γιος σου κι αμέσως θα σε πιάσουν οι τύψεις που δεν προσφέρεις όσα πρέπει στο παιδί σου. Κατά βάθος γνωρίζεις ότι τα παιδιά δεν χρειάζονται πολλά παιχνίδια για να είναι ευτυχισμένα ούτε πολλά δώρα. Αν το παιδί, λοιπόν, παραπονιέται είναι η κατάλληλη αφορμή- όχι για τύψεις- αλλά για να του μάθεις πόσα πολλά πράγματα μπορείτε να κάνετε μαζί χωρίς παιχνίδια αλλά και τι σημαίνει ποιοτικό παιχνίδι.