Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που τα παιδιά έχουν κουραστεί να ακούν από τους γονείς και είναι τόσο συχνές που όχι μόνο τους φαίνονται αδιάφορες αλλά βαριούνται και να τις απαντήσουν. Μία από αυτές είναι σίγουρα το “πώς τα πέρασες στο σχολείο”. Στην αρχή της σχολικής χρονιάς ο ενθουσιασμός τους είναι μεγαλύτερος και οι πληροφορίες που θα δώσουν είναι σίγουρα περισσότερες, όμως όσο μπαίνουν στη “ρουτίνα” του σχολείου, η απάντηση συνήθως είναι μόνο “καλά”.
Όποια κι αν είναι η ηλικία του παιδιού, είτε είναι στο προνήπιο είτε στο λύκειο, είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι οι γονείς του ενδιαφέρονται για τη μέρα του και θέλουν να μοιραστούν με όλη την οικογένεια όσα πέρασαν και οι ίδιοι μέσα στη μέρα τους. Είναι ο καλύτερος τρόπος, άλλωστε, για να συζητήσουν μαζί για όσα τους προβληματίζουν, να μοιραστούν τα ενδιαφέροντά τους αλλά και τις ανησυχίες τους για κάτι που έγινε.
Γνωρίζοντας το παιδί ότι και εσείς μοιράζεστε τις δικές σας ιστορίες από τη μέρα σας, θα καταλάβει με τον πιο άμεσο τρόπο ότι κι εκείνο έχει την ελευθερία και την επιθυμία να μοιραστεί και τις δικές του. Κι αν το “πώς πέρασες στο σχολείο” δεν αφήνει περιθώριο για να αναπτύξει όσα θέλει να πει- ειδικά αν είναι στο νηπιαγωγείο ή το δημοτικό- τότε υπάρχουν 15 ακόμα ερωτήσεις για να το βοηθήσετε να θυμηθεί- τη σωστή στιγμή κι όχι λίγο πριν κοιμηθεί- όσα θέλει να μοιραστεί μαζί σας.
1)Τι είναι κάτι που συνέβη σήμερα και θα ήθελες να συμβαίνει κάθε μέρα;
2)Με ποιον θα ήθελες να παίξεις αύριο στο διάλειμμα;
3)Τι θες να κάνεις αύριο στο σχολείο;
4)Ποιο ήταν το πιο δύσκολο πράγμα για σήμερα;
5)Έφαγες κάτι πολύ νόστιμο σήμερα;
6)Ποιο είναι το πιο αστείο πράγμα που συνέβη σήμερα;
7)Αν μπορούσα να γίνω δασκάλα στην τάξη σου, τι θα ήθελες να διδάξω;
8)Πώς βοήθησες κάποιον σήμερα;
9)Ποιο ήταν το πιο εντυπωσιακό πράγμα που έμαθες σήμερα (ή το πιο αδιάφορο);
10)Τι παιχνίδια έπαιξες στο διάλειμμα;
11)Ποιος ή τι σε έκανε να χαμογελάσεις σήμερα;
12)Αν κάποιος από τους συμμαθητές σας μπορούσε να είναι ο δάσκαλος της ημέρας ποιος θα ήθελες να είναι; Γιατί;
13)Πότε ένιωσες περισσότερο περήφανος για τον εαυτό σου σήμερα;
14)Πες μου κάτι που έμαθες για έναν φίλο σου σήμερα.
15)Τι θέλεις να κάνεις οπωσδήποτε πριν τελειώσεις η φετινή σχολική χρονιά;
Υ.Γ. Ένα ωραίο παιχνίδι για γονείς με μικρότερα παιδιά που δεν βαριούνται ποτέ και -θυμηθείτε το- θα σας το ζητούν καθημερινά, είναι στο δρόμο της επιστροφής από το σχολείο ή όταν επιστρέψει με το σχολικό στο σπίτι να έχετε συνεννοηθεί να λέτε δύο πράγματα ο καθένας: Ποιο ήταν το καλύτερο πράγμα που συνέβη σήμερα και ποιο ήταν το χειρότερο. Το παιδί ανυπομονεί να ακούσει τα δικά σας και στη συνέχεια να πει και τα δικά του. Μετά από λίγο καιρό, θα σας λέει “μαμά σκέφτηκες τα δικά σου για σήμερα;” και θα ενθουσιάζεται αν κάποιες μέρες πείτε κάτι απρόσμενο όπως “το πιο ωραίο πράγμα σήμερα ήταν όταν κατάλαβα πόσο με αγαπούν οι συνάδελφοί μου” ή “το χειρότερο ήταν όταν ένιωσα πολύ αγχωμένη. Σκέφτηκα όμως αμέσως ότι μπορώ να τα καταφέρω”. Έτσι θα μπει κι εκείνο σταδιακά στη λογική να βρίσκει τα όμορφα πράγματα που συμβαίνουν στην καθημερινότητά του, αλλά και να βλέπει με διαφορετικό μάτι τα άσχημα!