Το θυμάρι είναι ένα μεσογειακό βότανο που αυτή την εποχή ευωδιάζει στην εξοχή. Το χρησιμοποιούμε στη μαγειρική αλλά και στην εναλλακτική ιατρική. Σύμφωνα με έρευνες, είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της διάρροιας, στον πονόλαιμο ακόμη και στην αρθρίτιδα. Ωστόσο δεν είναι πάντα χωρίς παρενέργειες – και αναφερόμαστε κυρίως στα συμπληρώματα του θυμαριού που περιέχουν σε μεγάλη συγκέντρωση τα δραστικά του συστατικά.
Πώς μπορεί το θυμάρι να προκαλέσει παρενέργειες;
Το βότανο αυτό ανήκει στην οικογένεια της μέντας και υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αλλεργία στα φυτά αυτής της οικογένειας (ανάμεσά τους και η ρίγανη). Μπορείς να διαβάσεις εδώ τη σχετική έρευνα στα αγγλικά. Η μεγάλη κατανάλωση θυμαριού έχει επίσης σχετιστεί με αρνητικές επιδράσεις. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στα πτητικά του έλαια τα οποία μπορεί να προκαλούν ενοχλήσεις σε ορισμένους ανθρώπους.
Ποιες είναι οι πιθανές “παρενέργειες” του θυμαριού;
Πονοκέφαλος
Μελέτες δείχνουν πως το θυμάρι μπορεί να δραστηριοποιήσει συγκεκριμένους υποδοχείς στον οργανισμό, πυροδοτώντας ημικρανίες (διάβασε εδώ τη σχετική έρευνα στα αγγλικά). Έχει επίσης βρεθεί πως η ενεργοποίηση των συγκεκριμένων υποδοχέων (TRPA1) πυροδοτεί φλεγμονή στις απολήξεις των αισθητηρίων νεύρων, με παρόμοιες επιδράσεις να παρατηρούνται από το κάπνισμα. Διάβασε επίσης: Πότε να ΜΗΝ τρως κουρκουμά: 5 παρενέργειες που όλοι πρέπει να γνωρίζουν Διάβασε επίσης: Πότε να ΜΗΝ τρως μαϊντανό: Οι “παρενέργειες” που πρέπει να ξέρεις
Άσθμα
Η θυμόλη, το βασικό συστατικό στο θυμάρι, είναι αναγνωρισμένο πιθανό αλλεργιογόνο. Ευαισθητοποιεί επίσης γενικότερα το αναπνευστικό, κατάσταση που μπορεί να επιδεινώσει αναπνευστικά προβλήματα (διάβασε σχετικά εδώ στα αγγλικά).
Δερματικές αλλεργίες
Άνθρωποι που καλλιεργούν ή συλλέγουν το θυμάρι μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα δερματίτιδας εξ επαφής. Η αλλεργία αυτή, σύμφωνα με μελέτη προκαλείται από τη γύρη του θυμαριού με την οποία μπορεί να έρθει κανείς σε επαφή κατά την ανθοφορία.
Να σταματήσεις να χρησιμοποιείς θυμάρι;
Προφανώς και όχι, εκτός κι αν υποψιάζεσαι ότι μπορεί να σε πειράζει. Σε αυτή την περίπτωση συζήτησέ το με το γιατρό σου. Μπορεί να σου συστήσει ειδικά αλλεργιολογικά τεστ που θα σας βοηθήσουν να εξακριβώσετε αν σε ενοχλεί πραγματικά ή όχι.